Μπούμερανγκ για ΣΥΡΙΖΑ
Πέραν των μαρτυριών τέως υπουργών και της πρώην προέδρου της Βουλής ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους πάντες υπό το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας», εκτός από τις αποκαλύψεις για φυσικές και τηλεφωνικές υποκλοπές δεκάδων πολιτικών, ακόμα και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, εκτός από τις μαζικές καταστροφές αρχείων (46.000 συνομιλίες σε μία μόνο υπόθεση), προκύπτει και κάτι άλλο εξίσου σοβαρό, που ήδη επισημάναμε την προηγούμενη εβδομάδα. Από την κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη στην Εξεταστική, προέκυψε ότι ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, λειτουργούσε σαν γλάστρα, σαν διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου. Και τούτο διότι για τα πάντα ενημερωνόταν αποκλειστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, και ουδείς άλλος. Το αυτό επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του ο Γιάννης Πανούσης, πρώτος υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ο Γ. Ρουμπάτης έδινε αναφορά μόνο στον Αλ. Τσίπρα για την ΕΥΠ, «Παραπολιτικά», 24.9.2022). Και επειδή το μέγεθος μετράει, ήρθε θαρρώ η ώρα να αναλογιστούμε το μέγεθος του μπούμερανγκ που οδεύει ιλιγγιωδώς προς την πλατεία Ελευθερίας 1.
Μαντάτα από τον Καναδά
Ο Καναδάς είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών, μιας ένωσης κρατών που αναγνωρίζουν ως αρχηγό του κράτους τον εκάστοτε Βρετανό μονάρχη. Στη χώρα μας, ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο ο Καναδάς έγινε viral για έναν άλλον λόγο. Λόγω του εργαστηρίου The Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο πιστοποίησε την απόπειρα εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη (φήμες λένε ότι το επισκέφθηκε στο αυγουστιάτικο ταξίδι του στον Καναδά). Την περασμένη Παρασκευή, ο Χρήστος Σπίρτζης, αφού έλαβε και αυτός όμοια πιστοποίηση απόπειρας μόλυνσης και του δικού του κινητού από το ίδιο εργαστήριο, επισκέφθηκε ξανά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για συμπληρωματική κατάθεση. Οι καταγγέλλοντες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις διαπιστώσεις του εν λόγω εργαστηρίου. Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί δεν βγάζουν κιχ για την έκθεση του ίδιου εργαστηρίου (Hide and Seek, Tracking NSO Group’s Pegasus Spyware to Operation in 45 Countries, 2018), η οποία διαπιστώνει την πλούσια δράση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus στην Ελλάδα τα έτη 2016-17;
Σταλινικές εποχές
Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει στα «δημοψηφίσματα» στις επαρχίες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Το ερώτημα λιτό και απέριττο: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία;» Τα βίντεο που «ανεβαίνουν» στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν και τη δημοκρατική μέθοδο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Εφορευτικές επιτροπές με τη συνοδεία ενόπλων Τσετσένων και Ρώσων στρατιωτών χτυπούν κουδούνια πόρτα-πόρτα και μοιράζουν ψηφοδέλτια. Ο εκλογέας πρέπει να ψηφίσει «ναι» για το καλό του. Και κάπως έτσι, μεταξύ άλλων «κατορθωμάτων», ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να επαναφέρει τις αλήστου μνήμης και γελοιότητας εποχές που ο Ιωσήφ Στάλιν κέρδιζε τις «εκλογές» στην ΕΣΣΔ με 110% και το πανηγύριζε κιόλας.
Λίστα… λαϊκισμού
Ελλείψει άλλου θέματος, στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι είναι λαμπρή ιδέα να επισκεφθεί ο πρόεδρος το Νοσοκομείο Παίδων για να αναδείξει το πρόβλημα των χειρουργείων της καρδιοχειρουργικής πτέρυγας και τη λίστα αναμονής που υπάρχει λόγω της «κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί Νέας Δημοκρατίας». Δυστυχώς, τη… σούπα τούς χάλασε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ άφησε 3.000 παιδιά στην αναμονή του καρδιοχειρουργικού. Ωστόσο, επειδή βλέπω ότι υπάρχει κοντή μνήμη, και αντί άλλου σχολίου, θα θυμίσω ένα δημοσίευμα του insidestory.gr (που οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου επικαλούνται σήμερα ως έγκυρο), το οποίο επιγράφεται «Παιδιά πεθαίνουν περιμένοντας να εγχειριστούν στο καρδιοχειρουργικό του Νοσοκομείου Παίδων», με ημερομηνία 11.12.2018. Καλή ανάγνωση.
Καιροσκοπικός θεοκρατικός προοδευτισμός
Την ημέρα που η είδηση του θανάτου της Μάχσα Αμινί διαδόθηκε αστραπιαία σε όλο το Ιράν, μια νεαρή γυναίκα με ξυρισμένο κεφάλι ενώθηκε με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Kasra, όπου η 22χρονη βρισκόταν σε κώμα μετά τη βίαιη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν λίγες μέρες νωρίτερα. Στο χέρι της κρατούσε μια πλαστική σακούλα γεμάτη με τα μακριά μαλλιά της, σε μια χειρονομία αλληλεγγύης προς την Αμινί και σε πείσμα της αυξανόμενης καταστολής των γυναικών από το καθεστώς, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Δέκα μέρες μετά, οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Αμινί μαίνονται στην επαρχία του Κουρδιστάν και στην Τεχεράνη καθώς και σε πόλεις όπως το Ραστ, το Ισφαχάν και το Κομ, μια από τις πιο συντηρητικές θρησκευτικά πόλεις του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το BBC, οι δυνάμεις της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και στους ακτιβιστές, καθώς από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί 11 δημοσιογράφοι.
Εδώ και πολλές δεκαετίες το αν θα φορούν οι γυναίκες στο Ιράν μαντίλα είναι κάτι που δεν το αποφασίζουν οι ίδιες. Κατά παράβαση κάθε κανόνα σεβασμού της προσωπικής ελευθερίας, το αποφασίζει ο νόμος. Γύρω στα 1930, για παράδειγμα, ο τότε σάχης του Ιράν, Ρεζά Σαχ Παχλαβί απαγόρευσε τη μαντίλα. Το 1941, τον διαδέχτηκε ο γιος του, Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος εκθρονίστηκε το 1979 από την Ισλαμική Επανάσταση με ηγέτη τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο οποίος έδωσε στο κράτος του Ιράν έναν φανατικό θεοκρατικό χαρακτήρα. Μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος Χομεϊνί ήταν η επιβολή της μαντίλας.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αποστροφή στα καθ’ ημάς είναι ο καιροσκοπικός προοδευτισμός διάφορων «κινημάτων» που είναι ταυτόχρονα και με την «ιερή θεοκρατία» του Ιράν και με το δικαίωμα της γυναίκας να μη φοράει μαντίλα. Και με τον δυνάστη και με το θύμα. Μία ακόμη απόδειξη ότι η μπουρδολογία του «προοδευτισμού» υπάρχει απλώς για να χαϊδεύει αυτιά και να πλάθει εύπεπτες ιστοριούλες σε podcast.