Μάλλον έκλεινε το… καφενείο

Το ζήτημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και ο βαθμός συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτό είναι πολύπλοκο, αφενός διότι οι μετοχές του Δημοσίου έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, το οποίο υπάγεται σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας, αφετέρου η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και το Δημόσιο δεν δρα με το (συμπαθές στην Αριστερά) δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Με αυτά κατά νου, διαβάζω την ανάρτηση Πολάκη για επανακρατικοποίηση (sic) της ΔΕΗ, η οποία απευθύνεται στον Αδωνι Γεωργιάδη. Η ανάρτηση ξεκινά με την πρόταση «ΑΚΟΥ “αδιευκρίνιστε” λαδέμπορα της Νοβάρτις, ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ», γεγονός που προϊδεάζει για τη σοβαρότητα της πρότασης. Περαιτέρω, ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι εκτός του Δημοσίου, θα συμμετάσχει και ο ΕΦΚΑ (!) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – προφανώς ρισκάροντας τα αποθεματικά των συνταξιούχων. Πραγματικά δεν γνωρίζω με τι μυαλό τα γράφουν αυτά, αλλά ας μείνουμε στο θετικό ότι τα γράφουν δημοσίως. Η ανάρτηση καταλήγει με τη φράση «Τόπιασες η να στο ζωγραφίσω;;» μάλλον επειδή έκλεινε το καφενείο και δεν προλάβαινε να την αναπτύξει περαιτέρω.

 

 

Τάδε… Εφη Βιτγκενστάιν!

Μια διαφωνία για τη διαφορά μεταξύ φορολογικών εσόδων και φόρων που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, στη Βουλή, επιβεβαιώνει τη ρήση του Αυστριακού φιλοσόφου Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ότι «στη γλώσσα μας ενυπάρχει ενσωματωμένη μια ολόκληρη μυθολογία». Εν προκειμένω, στην εσκεμμένη σύγχυση που επιχείρησε η Αχτσιόγλου στη Βουλή, ταυτίζοντας τους φόρους με τα φορολογικά έσοδα, ενυπάρχει ενσωματωμένη ολόκληρη η μυθολογία της σύγχρονης Αριστεράς. Μιας Αριστεράς σε πλήρη ιδεολογική σύγχυση και ευρισκόμενης σε τέλμα ρεαλιστικών προτάσεων, που το μόνο που την απασχολεί είναι ο άκρατος λαϊκισμός. Η δε Αχτσιόγλου δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Στις 25.8.2022 ανέφερε ότι «τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες πληρώνουν διπλά την ακρίβεια Μητσοτάκη, από τη μία με τα υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος, τις αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα αγαθά και από την άλλη μέσω των φορολογικών υπερεσόδων εξαιτίας των ακραίων ανατιμήσεων», επιβεβαιώνοντας και τη γνωστή ρήση του Γκέμπελς «πες, πες, κάτι θα μείνει».

 

Επιστροφές – καταστροφές

Το γνωστό λαϊκό άσμα του «συνταξιούχου» πλέον αοιδού Πασχάλη Τερζή δεν θα μπορούσε να ταίριαζε καλύτερα στην περίσταση. Το θέμα της καταστροφής του αρχείου της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και τα όσα τελικώς δήλωσε επ’ αυτού ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (δεν γνωρίζω αν και πότε έχει καταστραφεί ο φάκελος) μοιραία φέρνουν στο φως αποκαλύψεις και επιστροφές στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στη διαβόητη ποινική υπόθεση που εμπλέκονται δημοσιογράφοι, ποινικοί, βουλευτές και λοιπά πολιτικά πρόσωπα και για την οποία είχε ενημερωθεί ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας τον Απρίλιο του 2016, καταγγέλλεται ότι έχουν εξαφανιστεί 46.000 κρίσιμες τηλεφωνικές συνομιλίες, όπως προκύπτει από την επ’ ακροατηρίω εκδίκαση της υπόθεσης το τρέχον διάστημα.

 

Ελεγχος για ξέπλυμα

Κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος στη μη κυβερνητική οργάνωση HumanRights360. Η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση «πρωτοστάτησε» στη δημοσιοποίηση (και διεθνοποίηση) του θέματος-ψέματος για τους 38 πρόσφυγες από τη Συρία στη δήθεν ελληνική νησίδα στον Εβρο ποταμό και τον ανύπαρκτο θάνατο ενός μικρού παιδιού στο ίδιο σημείο. Θα διερευνηθεί ο ρόλος της εν λόγω μη κυβερνητικής οργάνωσης και κυρίως προς τα που και σε ποιους κατευθύνονται οι ροές του (μπόλικου) χρήματος που διακινεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις παχυλές δωρεές και τις χορηγίες ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων (κυρίως από το OpenSociety του Τζορτζ Σόρος και το Ιδρυμα Ρόζα Λούξενμπουργκ), η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση διαχειρίζεται ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος EAA GRANTS.

 

Αμείλικτα τα δημοσκοπικά δεδομένα

Στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού το βράδυ της Τετάρτης.

Πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού η ψαλίδα άνοιξε στις 8,5 μονάδες, ενώ μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε ελαφρώς και καταγράφηκε στις 8 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5%, Ελληνική Λύση: 4%, ΜέΡΑ25: 3%.

Στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργία, είναι σταθερό το προβάδισμα Μητσοτάκη τόσο πριν όσο και μετά τη ΔΕΘ. Πριν από τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωνε 38% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 30% απάντησε «κανέναν από τους δύο». Μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε το ποσοστό του στο 39% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 29%. Ακριβώς ίδια διατηρήθηκαν τα ποσοστά μετά την ομιλία Τσίπρα: Μητσοτάκης 39%, Τσίπρας 28%, Κανένας από τους δύο 29%.

Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ και στην παράσταση νίκης πριν και μετά τη φετινή ΔΕΘ. Πριν από τις ομιλίες, η ΝΔ προηγείτο με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία Μητσοτάκη η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε στο 56% υπέρ της ΝΔ έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία Τσίπρα, η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε ως εξής: ΝΔ 56% – ΣΥΡΙΖΑ 26%.

Και οι τρεις αυτοί δείκτες δείχνουν μια παγιωμένη εικόνα των ερωτώμενων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, σε βαθμό που μια ανατροπή δείχνει αδύνατη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει αφενός την υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου την παγίωση αυτής της υπεροχής στη συνείδηση του εκλογικού σώματος, αφού δρα καταλυτικά στο θυμικό, η σύγκριση σε οποιοδήποτε πεδίο με την αντίστοιχη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.