Σφοδρά ισραηλινά πλήγματα έπληξαν σήμερα τη Γάζα με πάνω από 120 νεκρούς. Ανάμεσά τους είναι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή για να παρέχουν βοήθεια στους αμάχους. Πιο συγκεκριμένα, η διεθνής οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας Save the Children ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού της σκοτώθηκε σήμερα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον δεύτερο εργαζόμενο της οργάνωσης που σκοτώνεται στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα (Σάββατο 30/11) ότι αναστέλει τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ένα θανατηφόρο ισραηλινό πλήγμα σε ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν εργαζόμενοί της.

«Είμαστε συντετριμμένοι μαθαίνοντας ότι ένα όχημα που μετέφερε συναδέλφους από την World Central Kitchen χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα», τόνισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των συναδέλφων της που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, λέγοντας ότι προς το παρόν υπάρχουν «ελλιπείς πληροφορίες» σχετικά με το τι συνέβη.

Η Πολιτική Άμυνα στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα σήμερα τον θάνατο τριών εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης σε ένα πλήγμα στη Χαν Γιουνίς, με τον ισραηλινό στρατό να λέει ότι στοχοθέτησε «έναν τρομοκράτη». Τα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Παλαιστίνιοι υπήκοοι, εργάζονταν για την World Central Kitchen (WCK), σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι ένας Παλαιστίνιος που εργαζόταν στη World Central Kitchen σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ο στρατός είπε ότι επρόκειτο για έναν «τρομοκράτη» που «διείσδυσε στο Ισραήλ και συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο κιμπούτζ Νιρ Οζ», κοντά στη Λωρίδα της Γάζας κι ότι επιπλέον «εργαζόταν για την οργάνωση WCK».

Για «εθνοκάθαρση» μίλησε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός ηγείται μιας «εθνοκάθαρσης» στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως η σημερινή πολιτική ηγεσία του Ισραήλ καθοδηγείται από ακροδεξιά στοιχεία που επιδιώκουν την επαναφορά εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου οδηγεί τη χώρα στην «καταστροφή».

«Ο δρόμος που μας σέρνουνε είναι ο δρόμος της κατοχής, της προσάρτησης και της εθνοκάθαρσης στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Γιαλόν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο DemocratTV.

«Εθνοκάθαρση στη Λωρίδα της Γάζας, αυτό πιστεύετε; Ότι είμαστε στην πορεία προς αυτό;» ρώτησε η δημοσιογράφος τον πρώην υπουργό. «Γιατί "στην πορεία"; Τι συμβαίνει εκεί; Τι συμβαίνει εκεί; Δεν υπάρχει πια Μπέιτ Λαχία, δεν υπάρχει πια Μπέιτ Χανούν, ο στρατός επιχειρεί στη Τζαμπάλια και στην πραγματικότητα καθαρίζουν τη γη από Άραβες».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις σε μέρος της ισραηλινής πολιτικής τάξης. Ο ακροδεξιός νυν υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, χαρακτήρισε «ντροπή» που το Ισραήλ είχε «τέτοιο ένα πρόσωπο ως αρχηγό του στρατού και ως υπουργό Άμυνας». Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ επέκρινε και αυτός τις δηλώσεις Γιαλόν: «Τα ανεύθυνα σχόλια του πρώην υπουργού Μοσέ Γιαλόν είναι ανακριβή και συκοφαντούν αβάσιμα το Ισραήλ. Τον καλώ να ανακαλέσει τα σχόλιά του», τόνισε με ανάρτηση στο Χ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Ο Μοσέ Γιαλόν, 74 ετών, ήταν αρχηγός του ισραηλινού στρατού μεταξύ 2002 και 2005, λίγο πριν τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Προσχωρώντας στο Λικούντ, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γιαλόν διετέλεσε υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πριν παραιτηθεί το 2016, μετά από διαφωνίες με τον Νετανιάχου.

Θεωρούμενος γεράκι κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας στο Λικούντ, συμμάχησε το 2019 με τον σημερινό ηγέτη της αντιπολίτευσης Γαϊρ Λάπιντ πριν αποσυρθεί από την πολιτική ζωή το 2021.