Φοροδιαφυγή (η) 1. αυτό του οποίου η διατήρηση είναι ιδιαίτερης σημασίας «όλοι οι άνθρωποι στις σχολές παραδοσιακών χορών θα συμφωνήσουν ότι η παράδοση είναι φοροδιαφυγή» 2. αυτό που προστατεύεται «η περιοχή μας είναι φοροδιαφυγή και απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα χωρίς ειδική άδεια» 3. εικονικός αντίπαλος, συνήθως σε προπόνηση «μην ανησυχείς, θα είμαι εγώ φοροδιαφυγή και δεν θα χρειαστεί να προπονείσαι μόνος σου»

Περισσότερο από προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μου μοιάζει με άλλη μια απόπειρα να διασφαλιστεί ότι το κόστος της φοροδιαφυγής θα εξακολουθήσει να μοιράζεται σε δικαίους και αδίκους, προκειμένου να μη χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να πληρώσουν (και να τιμωρηθούν) μόνο οι άδικοι. Ετσι, αντί για όλο και περισσότερους ελέγχους με όλο και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τις ελεγκτικές αρχές, αντί για κίνητρα που θα κάνουν τους πελάτες να απαιτούν αποδείξεις, η κυβέρνηση αποφάσισε στην ουσία να μειώσει (λίγο) το αποδεκτό όριο κλοπής για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φυσικά, όπως όλα τα οριζόντια μέτρα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί όσους έχουν εισοδήματα πάνω από το όριο και αδικεί όλους όσους τα εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα. Αλλά κυρίως καθόλου δεν δυσαρεστεί αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να κλέβουν και των οποίων οι ψήφοι είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για να τις διακινδυνεύσει κανείς.

Αποτυχία

Το ξαφνικό του ενδιαφέρον για τις παρακολουθήσεις δείχνει πως ο γοητευτικός μπρόεδρος Στέφανος πιστεύει ότι θα κερδίσει συμμετέχοντας στο προσωπικό μελόδραμα του συντρόφου του Νίκου του Ανδρουλάκη. Μάλλον, λόγω της διαμονής του στο εξωτερικό, δεν γνωρίζει ότι, παρά τις διθυραμβικές κριτικές στον Τύπο, η παράσταση ήταν μια παταγώδης εμπορική αποτυχία.

Ζήτημα συναδελφικής αλληλεγγύης

Μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι υπάρχει η παραμικρή περίπτωση μια Βουλή, η οποία στο 1/3 της αποτελείται από γιατρούς και δικηγόρους, να ψηφίσει νόμους που στ’ αλήθεια να πατάσουν τη φοροδοαφυγή. Αυτή η προσδοκία μού φαίνεται τόσο αφελής όσο η ιδέα ότι νομικοί και δικηγόροι πολιτικοί θα τα βάλουν με τα συμφέροντα των συναδέλφων τους προκειμένου να βγάλουν τα εισαγωγικά από την (ντροπιαστική για τη χώρα και εξευτελιστική για τους κατοίκους της) «απονομή» «δικαιοσύνης».

Επιμονή

Ακούω τις συνεντεύξεις των αντικασσελακικών συριζαίων και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί οι δημοσιογράφοι επιμένουν να τους θυμίζουν ότι ο γοητευτικός Στέφανος εξελέγη μόλις πριν από έναν μήνα. Οι άνθρωποι είναι γνήσιοι αριστεροί. Τι σχέση έχουν με σεβασμό εκλογικών αποτελεσμάτων και άλλα τέτοια αστικά και νεοφιλελεύθερα;