Νομοσχέδιο – “έκπληξη” για την προστασία 400.000 δανειοληπτών ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το νομοσχέδιο θα συνοδεύει αυτό του νέου πτωχευτικού νόμου και θα διευρύνει την “ομπρέλα” προστασίας προς τους δανειολήπτες, με πρόβλεψη για όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο, το συνοδευτικό νομοσχέδιο θα καλύπτει ευπαθείς ομάδες, σε ευρύτερο φάσμα από αυτούς που καλύπτει ο νόμος Κατσέλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την πλήρη κάλυψη από το κράτος του συνόλου ή μέρους των δόσεων δανείων, κατά περίπτωση. Η κάλυψη των δόσεων θα γίνεται για διάστημα 3, 6 ή 9 μηνών και θα αφορά όχι μόνο αυτούς που αδυνατούν πλήρως να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους διότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και αυτούς που έχουν δάνεια σε ρύθμιση.
Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση του δανείου διότι έχει πληγεί καίρια το εισόδημά του εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.
Στις δύο παραπάνω κατηγορίες η κυβέρνηση υπολογίζει πως εντάσσονται περίπου 400.000 δανειολήπτες (περίπου 200.000 + 200.000). Η περίμετρος των δανειοληπτών αυτών εμπεριέχει πολλούς, οι οποίοι εντάσσονται και στα μέτρα προστασίας που έλαβε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που πλήττονται από το lockdown στην οικονομία.
Οι τελευταίοι, βεβαίως, είναι πολλοί περισσότεροι καθώς ήδη διπλάσιος αριθμός εργαζομένων (800.000) που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του lockdown, έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση καταβολής της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.
Το συνοδευτικό, στο πτωχευτικό νομοσχέδιο, σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών έρχεται να καλύψει το κενό προστασίας που θα δημιουργήσει η λήξη, στις 30 Απριλίου, του νόμου 4605/2019 με τον οποίο προστατεύεται αυτοτελώς η πρώτη κατοικία.
Όπως έγραψε το Capital.gr, την Τετάρτη του Πάσχα, αναμένεται να ανοίξει επισήμως με τους Θεσμούς η διαπραγμάτευση για τον νέο πτωχευτικό νόμο, ο οποίος δεν προβλέπει προστασία στην κύρια κατοικία, παρά μόνο προστασία στην στέγαση δανειοληπτών που πτωχεύουν.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει και παράταση του νόμου 4605/2019 μέχρι το τέλος του έτους, αν και στις προκαταρκτικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τους Θεσμούς, αυτοί εμφανίστηκαν αρνητικοί σε οποιαδήποτε παράταση.
Σημειώνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης στον νέο πτωχευτικό νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας (πάντα υπό την έννοια της προστασίας του δικαιώματος στέγασης) είναι η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που πτωχεύουν να αποκτάται από κρατικό φορέα, ο οποίος θα επαναμισθώνει το ακίνητο στον δανειολήπτη.