Μια νέα θεατρική σκηνή αποκτά από σήμερα ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Είναι το νέο Δημοτικό Θέατρο «Νίκος Κούρκουλος» στην Αργυρούπολη (Ολυμπίας 5), τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 7 μ.μ. από τον δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να υπάρχει ένας αμιγώς θεατρικός χώρος, όπου θα προσφέρει δωρεάν στέγη στις θεατρικές ομάδες της Αθήνας και όχι μόνο, αλλά και η δημιουργία στον χώρο αυτό ενός Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων.
Όμως πέρα από τον σύγχρονο εξοπλισμό και τη ζεστή αίθουσα, το θέατρο αυτό θα κοσμεί κι ένα ιστορικό κειμήλιο, που προέρχεται από τη Σμύρνη. Πρόκειται για σειρά καθισμάτων, που υπήρχε από το 1875 στο Κολλέγιο Pierce της μικρασιατικής πόλης. Τα καθίσματα αυτά διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια, είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα μαζί με άλλα αντικείμενα, όταν το 1935 το Κολλέγιο λειτουργούσε πλέον στο Ελληνικό. Και μπορεί το 1965 να μετεγκαταστάθηκε το Pierce στην Αγία Παρασκευή, όπου λειτουργεί έως και σήμερα, όμως η σειρά των καθισμάτων παρέμεινε στο κτίριο του Ελληνικού, όπου στεγάστηκε τότε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Λίγο πριν κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο κτίριο το 2019, ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος εργαζόταν εκεί ως φύλακας, ότι τα συγκεκριμένα καθίσματα είχαν έρθει από τη Σμύρνη κι έτσι κινητοποιήθηκε αμέσως για τη διαφύλαξη και την αποθήκευσή τους. Και τώρα πήραν τη θέση που τους αξίζει στην αίθουσα του νέου Δημοτικού Θεάτρου της Αργυρούπολης. Εκεί που κάθονταν οι μαθήτριες του Κολλεγίου το 1875 και οι μαθητές και οι μαθήτριες των προσφύγων το 1935, θα κάθονται πλέον οι θεατές, ως μια πολιτιστική συνέχεια της ιστορίας τους.
«Το θέατρο έχει πολλούς φίλους, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν ν’ ασχολούνται με το θέατρο κι εμείς θέλουμε να γίνουμε το κέντρο αυτών των θεατρικών ομάδων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντάτος και συνεχίζει: «Είναι περίπου 300 θέσεων. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μεγαλύτερο, υπήρχε ο χώρος, όμως θέλαμε να δημιουργήσουμε μία αμιγώς θεατρική σκηνή, έναν ζεστό χώρο για θέατρο, αλλά και προβολές κινηματογραφικές. Διαθέτει νέες και σύγχρονες υποδομές και αναφέρομαι στην κονσόλα, στα ηλεκτρονικά, στον φωτισμό, είναι πλήρως εξοπλισμένο για τις παραστάσεις».
Ουσιαστικά, θα είναι το δεύτερο θέατρο που διαθέτει ο δήμος, καθώς υπάρχει και η σκηνή «Μίκης Θεοδωράκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο, γεγονός που μετατρέπει την Αργυρούπολη σε μια θεατρόπολη. «Το ”Μίκης Θεοδωράκης” συνεχίζει πάντα ως ένας μεγάλος πολιτιστικός πολυχώρος, που μπορεί να φιλοξενεί και τόσες άλλες δραστηριότητες. Το ”Νίκος Κούρκουλος” είναι καθαρά θεατρικός χώρος και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εκεί ένα Φεστιβάλ ερασιτεχνικών ομάδων. Εμείς θα προσφέρουμε το θέατρο δωρεάν και οι ερασιτεχνικές ομάδες θα έχουν τη στέγη τους για να έρχονται και να δείχνουν τις παραστάσεις τους. Μέσα στο 2023 θα οργανώσουμε το Φεστιβάλ», εξηγεί ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και αμέσως μετά τονίζει: «Το έχουμε διαπιστώσει πως ασχολείται ο κόσμος με το θέατρο, το αγαπάει, θέλει να μετέχει σε θεατρικές ομάδες και να κάνει παραστάσεις, αλλά δεν βρίσκουν τον χώρο. Εμείς λοιπόν δημιουργήσαμε τον χώρο για να τους τον προσφέρουμε. Θέλουμε κάθε σαββατοκύριακο να δίνεται και μια θεατρική παράσταση. Άλλωστε ο δήμος μας διαθέτει και δική του θεατρική ομάδα, με σκηνοθέτη τον Μιχάλη Μαραγκό, που έχει κάνει εξαιρετικές δουλειές και η δική μας ομάδα θα εγκαινιάσει το νέο θέατρο».
Ως προς την επιλογή του ονόματος του Νίκου Κούρκουλου, ο κ. Κωνσταντάτος απαντά: «Σκεφτήκαμε πολλά ονόματα, όμως καταλήξαμε στο συγκεκριμένο γιατί πρόκειται για μια σημαντική θεατρική μορφή του τόπου μας και για έναν σπουδαίο ηθοποιό, αλλά και διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που μπορεί να αποτελεί πρότυπο για τις νεότερες γενιές».
Όσο για τα καθίσματα από τη Σμύρνη, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης εξηγεί πώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή: «Όταν το Κολλέγιο έφυγε το 1965 για την Αγία Παρασκευή, αυτά τα καθίσματα παρέμειναν στο Ελληνικό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κτιρίου. Την ημέρα που πήγα να κάνω τον τελευταίο έλεγχο πριν την κατεδάφιση, ήρθε ένας παππούς που ήταν για χρόνια φύλακας σε αυτό το κτίριο και μου είπε πως υπάρχουν κάτι καθίσματα που έχουν έρθει από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μάλιστα και ο πατέρας του ήταν τα παλιά τα χρόνια φύλακας στο Pierce κι έτσι το γνώριζε. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε, το ψάξαμε, μάθαμε πώς έφτασαν εδώ και τώρα αποφασίσαμε να τα βάλουμε στο θέατρο ως ένδειξη σεβασμού στην ιστορία τους και την προέλευσή τους. Πρόκειται για πανέμορφο έπιπλο εποχής. Αυτά τα καθίσματα είναι πλέον το στολίδι του θεάτρου».