Οι πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης την τίμησαν στις εκλογές του 2019 με 32.398 σταυρούς προτίμησης, αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά της και το ουσιαστικό κοινωνικό έργο της. Επόμενο ήταν. Τα, δε, ΜΜΕ τη λατρεύουν.

 

Γράφει ο ΝIΚΟΣ ΧIΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

«Το διακύβευμα των εκλογών δεν αλλάζει. Αντιθέτως ενισχύεται, αφού φαίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να ξεριζωθούν οι νησίδες της παλιάς Ελλάδας που έμειναν και μας κρατούν πίσω. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το βαθύ κράτος του αναχρονισμού και τις διαχρονικές παθογένειες που οδήγησαν στην τραγωδία». Με αυτά τα λόγια, η βουλευτής της Ν.Δ. Έλενα Ράπτη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», έδωσε το στίγμα του πώς πρέπει η Νέα Δημοκρατία να μιλήσει στον κόσμο εν όψει της κάλπης.

«Πιστεύει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει σε ρήξη με λογικές ασυδοσίας και παλαιοσυνδικαλισμού, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο των χειρότερων εποχών του;» ήταν το ουσιαστικό ερώτημά της στην ίδια συνέντευξη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, δεν το πιστεύει. Επικοινωνία για σεμινάριο από την Έλενα Ράπτη. Έτσι απλά.

Η Ελενα Ράπτη είναι αναμφισβήτητα αγαπητή στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Το έργο της σε επίπεδο κοινωνίας έχει γίνει αισθητό. Πρωτεργάτρια στην προσπάθεια για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την προστασία των παιδιών.

Είναι η συντονίστρια στην Ελλάδα της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε», την οποία τρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης την τίμησαν στις εκλογές του 2019 με 32.398 σταυρούς προτίμησης, αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά της και το ουσιαστικό κοινωνικό έργο της. Επόμενο ήταν. Τα, δε, ΜΜΕ τη λατρεύουν. Αλλωστε, τα ενημερώνει με μέτρο για τα θέματα που την αφορούν, ακόμα και τα προσωπικά.

Είναι προφανές ότι θέλει τους εκλογείς και την κοινή γνώμη συμμέτοχους στο γίγνεσθαί της και δεν θέλει εκείνοι να αιφνιδιάζονται από ειδήσεις ή «ειδήσεις» που την αφορούν. Προστατεύει όμως γενικότερα την ιδιωτικότητά της και όταν εκείνη θεωρήσει ότι αυτό απαιτείται, καθίσταται «αθόρυβη». Λογικό και δίκαιο.

Αλλωστε, χρειάστηκε κάποτε να αντιδράσει δυναμικά σε αβάσιμες φήμες για την προσωπική της ζωή: «Εχω συνηθίσει να ακούγονται διάφορα για μένα», είπε τότε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως «δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα». Αργότερα θα δηλώσει πως «οι φήμες παραμένουν φήμες». Πολύ σωστά. Ο επαγγελματισμός πάντως του επιτελείου της και οι γρήγορες αντιδράσεις του εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους των μίντια.

 

Άνθρωπος της παράταξης

Πολιτεύεται από το 1998, όταν ξεκίνησε να εμπλέκεται στα κοινά, αρχικά διά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εξελέγη πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη. Επανεκλέχθηκε το 2002, όταν και πρώτευσε. Το ένα έφερε το άλλο. Στη Βουλή, η Ελενα Ράπτη εκλέγεται ανελλιπώς με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004.

Αγαπά την παράταξη και οι άνθρωποί της της το ανταποδίδουν απλόχερα. Αφοσιωμένη στην προσφορά στον συνάνθρωπο, ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη». Αυτό συγκρατεί η κοινωνία παρακολουθώντας με προσοχή τη δράση της, αυτό επιδοκιμάζει και αυτό επικροτεί στην κάλπη.

Η Ελενα Ράπτη χρειάστηκε να υπερβεί αρκετά εμπόδια ώστε να φτάσει στους στόχους της: «Υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν αντεπεξέλθει σε πολλούς ρόλους με μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω να τα καταφέρω κι εγώ», δήλωσε κάποτε, υπογραμμίζοντας πως «αν ποτέ μου είχα το δίλημμα οικογένεια ή πολιτική καριέρα, θα διάλεγα την οικογένεια». Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. έχει αποφοιτήσει από το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, έχει σπουδάσει Ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

 

Χτίζοντας το μέλλον

Πριν από μερικούς μήνες, το γραφείο της Έλενας Ράπτη στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε εκ νέου «επίσκεψη» από περιθωριακούς, με αφορμή – όπως προκύπτει από το σύνθημα που έγραψαν– τη δίκη ενός «συντρόφου» τους για τρομοκρατία. Ο καθείς στο είδος του.

Εγραψαν λοιπόν στον τοίχο κάτι μισαλλόδοξα, αποκαλύπτοντας την εσωτερική ταραχή που βιώνουν. Η κοινωνία όμως δεν κοιτάζει προς αυτά τα φαντάσματα του περιθωρίου, που έχουν αποφασίσει να ζουν στα έλη και στο σκοτάδι. Κοιτάζει προς την κοπιώδη προσπάθεια της Ελενας Ράπτη και των συναγωνιστών της στη Ν.Δ. για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας και για το έθνος. Αλλωστε, όπως δήλωσε η βουλευτής στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», «δεν είναι εύκολο ταυτόχρονα να διορθώνεις το παρελθόν και να χτίζεις το μέλλον. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι υπολογίσαμε».

Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Και ήρθε στο νου μας, διαβάζοντας τα παραπάνω, ο μαγικός στίχος του τιτάνα της ελληνικής ποίησης Οδυσσέα Ελύτη: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».