Το κτήριο του άλλοτε υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ιστορία εκτός από το γεγονός ότι είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, για να χρησιμοποιηθεί ως υπουργείο. Εκτοτε, σε αυτό το κτήριο, άλλοτε ως υπουργείο Εμπορίου, άλλοτε ως υπουργείο Βιομηχανίας και άλλοτε ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχουν γραφτεί πολλές και σπουδαίες σελίδες της επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Χθες το επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τα στελέχη της ΔΙΜΕΑ, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης που το τελευταίο διάστημα υπό τις εντολές του Κώστα Σκρέκα βρίσκονται διαρκώς επί ποδός. Είναι οι άνθρωποι που όταν μπαίνουν σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, δεν μπαίνουν για να ψωνίσουν...

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά σήμερα δοκιμάζονται από ένα πρόβλημα το οποίο προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Εχουμε όμως υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών και –όπου αυτό είναι εφικτό– στη μείωσή τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και εργαλεία όπως η Μόνιμη Μείωση Τιμής, το ταμπελάκι 5% έχουν ξεχωριστή σημασία. Παραπάνω από 1.200 προϊόντα έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης των τιμών. Το Καλάθι των Χριστουγέννων θα είναι ακόμα ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να δούμε τιμές οι οποίες θα είναι χαμηλότερες και από αυτές που είχαμε το περασμένο Πάσχα», συνέχισε.

«Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και στον ανταγωνισμό. Δεν έχω όμως αυταπάτες και δεν πιστεύω ότι οι αγορές μπορούν αυτόματα και μέσα από κάποιο μαγικό χέρι να αυτορυθμίζονται. Γι’ αυτό και ο έλεγχος του κράτους, ειδικά σε εποχές κατά τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, είναι τόσο σημαντικός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε: «Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό έχουμε πάρει σειρά μέτρων που τονώνουν τον ανταγωνισμό, αποτρέπουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ενδυναμώνουν τον καταναλωτή. Η ΔΙΜΕΑ εγγυάται την απρόσκοπτη εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων και τα έμπειρα στελέχη της είναι πολύτιμος αρωγός. Με τους πολλαπλούς ελέγχους που διενεργεί καθημερινά, στηρίζει το σύνολο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΙΜΕΑ αποτελεί εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών με κάθε τρόπο».

Το σαφάρι των ελέγχων και το ρεκόρ προστίμων

Υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, αποσπασμένοι από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνιστούν τη ΔΙΜΕΑ που δημιουργήθηκε το 2020 και αποτελεί μηχανισμό του κράτους για τον έλεγχο της αγοράς. Η ΔΙΜΕΑ μπορεί να «έχει διευρυμένη και διυπηρεσιακή αποστολή, τόσο σε συντονιστικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο με έμφαση στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την Επικράτεια», αλλά το τελευταίο διάστημα, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τα σούπερ μάρκετ και όλες τις διαδικασίες «αθέμιτης κερδοφορίας». Το Καλάθι του Νοικοκυριού, η Μόνιμη Μείωση Τιμής, ο Ελεγχος Εμπορικών Σημάτων, το Υπαίθριο Εμπόριο και η Μείωση της Κατανάλωσης Πλαστικών Μιας Χρήσης, είναι μερικά από τα πεδία στα οποία κινείται. Το θέμα των ημερών, βέβαια, είναι η ακρίβεια. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΙΜΕΑ και της σύσκεψης που ακολούθησε, έγινε γνωστό ότι φέτος έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 21.000 έλεγχοι, με έμφαση στην αθέμιτη κερδοφορία και την παράνομη διακίνηση, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 10,5 εκατ. ευρώ, ποσού σχεδόν διπλάσιου σε σύγκριση με πέρυσι. Από τη συγκρότηση της ΔΙΜΕΑ, το 2020, έχουν γίνει σχεδόν 100.000 έλεγχοι και οι κυρώσεις που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη Μόνιμη Μείωση Τιμής, επισημάνθηκε ότι έως σήμερα έχουν ενταχθεί 1.286 προϊόντα, εκ των οποίων το 90% είναι επώνυμα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί όταν το πρόγραμμα τέθηκε σε λειτουργία.