Τη δημιουργία χώρου για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων εισηγήθηκε ο Δήμος Αθηναίων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προτείνοντας παράλληλα την παραχώρηση έκτασης τριών στρεμμάτων δίπλα στην υφιστάμενη δομή αιτούντων άσυλο που λειτουργεί στον Ελαιώνα.
«Ο Δήμος Αθηναίων έχει αποστείλει ήδη στα συναρμόδια υπουργεία (σ.σ. Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) όλες τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να ερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης της συγκεκριμένης δομής» τονίζει στην «Καθημερινή» η κ. Μελίνα Δασκαλάκη, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για θέματα προσφύγων και μεταναστών. Οπως εξηγεί, πρόκειται για μια πολύ προσωρινή δομή εν είδει υπνωτηρίου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αστεγία των προσφύγων που συγκεντρώνονται κυρίως στην πλατεία Βικτωρίας έως ότου ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα και βρουν στέγη προσθέτει. Η συγκεκριμένη δομή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διαθέτει έως 500 κρεβάτια, ενώ υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο οι πρόσφυγες θα χρειάζεται να μένουν από 2-4 εβδομάδες. «Σε αυτό το μέρος θα μπορούν επίσης να έρθουν σε επαφή με όλες τις υπηρεσίες έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον η ανάγκη να αναζητήσουν “βοήθεια” στην πλατεία Βικτωρίας» τονίζει η κ. Δασκαλάκη. «Οι μόνοι δεσμοί που έχουν οι πρόσφυγες είναι οι ομοεθνείς τους και οι διακινητές, τους οποίους βρίσκουν στην πλατεία», τονίζουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.
Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι βέβαια να σπάσει ο κύκλος της «συνήθειας» όσοι πρόσφυγες φτάνουν από τα νησιά ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα να καταφεύγουν στην πλατεία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η πλατεία Βικτωρίας μοιάζει να είναι απαραίτητος σταθμός: έχει παρατηρηθεί ότι ταξί ναυλώνονται από τον Πειραιά και μεταφέρουν απευθείας στην πλατεία Βικτωρίας όσους φτάνουν με το πλοίο.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τις αρχές Ιουνίου έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα εξόδου από τις δομές φιλοξενίας όσων έχουν λάβει άσυλο και άρα είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Τυπικά οι πρόσφυγες δεν δικαιούνται φιλοξενία και παροχή σίτισης εφόσον έχουν πλέον τη δυνατότητα να εργαστούν. Στην πράξη όμως, οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται ξαφνικά από τη Μόρια ή οποιοδήποτε άλλο ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) από τα νησιά έπειτα από μήνες ή και χρόνια αναμονής στο κέντρο της Αθήνας δεν γνωρίζουν τι να κάνουν και που πρέπει να αποταθούν. Η σχεδιαζόμενη δομή αναμένεται να λειτουργήσει ως γέφυρα στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη στο πρόγραμμα HELIOS.
Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων (εκμάθηση ελληνικών, επαγγελματικός προσανατολισμός) και η επιδότηση ενοικίου για χρονικό διάστημα έξι ή το ανώτερο δώδεκα μηνών.
To HELIOS έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ωστόσο ελάχιστα άτομα έκαναν αίτηση να ενταχθούν έως ότου το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι όσοι αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να εγκαταλείπουν τις δομές όπου φιλοξενούνται. Χαρακτηριστικά τον Απρίλιο 243 πρόσφυγες έκαναν αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ τον Μάιο έκαναν αίτηση 1.480 άτομα, τον Ιούνιο 2.173 και τον Ιούλιο (έως τις 24/7) 1.068 άτομα.
της Τάνιας Γεωργιοπούλου από την Καθημερινή