Περικοπές στην αδιαφορία απέναντι στους κοινούς πόρους για τους οποίους πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες καλείται να κάνει ο δημόσιος τομέας της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.
Χαρακτηριστικά, το 2021 το Δημόσιο ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δαπανά. Φέτος, και ενώ υπολείπονται ακόμη τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωση του έτους, εκτιμάται ότι το κόστος έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
«Οταν αναφέρουμε ότι το κόστος της κιλοβατώρας έχει ανέβει 12-14 φορές, είναι σαν να λέμε ότι πληρώνουμε τη βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί μείωση στη σπατάλη του δημόσιου τομέα στον τομέα της ενέργειας.
Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) η οποία εκδόθηκε πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση έχει ζητήσει εξοικονόμηση της τάξεως του 10% από όλο τον δημόσιο τομέα, τους φορείς του και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση αλλά και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι οι μεγάλοι δήμοι έχουν ενεργοποιηθεί, αρνήθηκε όμως να αναφέρει ποιοι είναι οι φορείς που έχουν επιδείξει ολιγωρία