Αυλαία σήμερα στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ό,τι αγώνας έγινε, έγινε. Τώρα μένουν μόνο τα αποτελέσματα της Κυριακής. 

Σήμερα λοιπόν συζητάμε με μία ιδιαίτερη περίπτωση υποψηφίου. Ο λόγος για τον Δημήτρη Οικονόμου, υποψήφιο Δήμαρχο Παπάγου - Χολαργού, ο οποίος μετά από 28 χρόνια δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος, ακόμα και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντί να κάνει πίσω και να κοιτάξει «τη βολή του», βγαίνει μπροστά με δικό του συνδυασμό και διεκδικεί τη Δημαρχία στην περιοχή. 

Ο ίδιος μας εξηγεί, πως ακριβώς το γεγονός ότι είναι εκείνος που κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει το μεγαλύτερο έργο στα χρόνια που ήταν στο δημοτικό Συμβούλιο, βγήκε απέναντι στον νυν Δήμαρχο, καθώς υπάρχει μεγάλη στασιμότητα και έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό, μια μορφή παρακμής στο πανέμορφο αυτό προάστιο της Αθήνας. 

Πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος. Ποια η σχέση σας με την Αυτοδιοίκηση διαχρονικά;

Ζω σε αυτήν την πόλη από το 1967. Είναι η πόλη που πήγα σχολείο, έπαιξα παιδί και στη συνέχεια επέλεξα συνειδητά να ανοίξω το ιατρείο μου.

Ασχολούμαι με τα κοινά και το δήμο επί 28 συναπτά έτη. Αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Παπάγου και στη συνέχεια ως δημοτικός σύμβουλος στον ενιαίο καλλικρατικό δήμο Παπάγου- Χολαργού. Το 2014 και το 2019 εξελέγην πρώτος δημοτικός σύμβουλος. Το 2019 οι πολίτες με τίμησαν με 1700 περίπου σταυρούς προτίμησης. Έχω διαχειριστεί, λοιπόν, σχεδόν επί τρείς δεκαετίες, θέσεις ευθύνης και έχω προσφέρει στην πόλη μας έργο συγκεκριμένο και μετρήσιμο.

Γιατί στέκεστε απέναντι στην τρέχουσα Δημοτική Αρχή εφόσον είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν;

Στήριξα την παρούσα δημοτική αρχή επί έξι σχεδόν έτη, δίνοντας συνεχώς ευκαιρίες στον απερχόμενο δήμαρχο και κάνοντας του συνεχώς προτάσεις.

Όταν διαφώνησα ριζικά με τον τρόπο διοίκησης της πόλης και επίλυσης των προβλημάτων, ο δήμαρχος με διέγραψε από το συνδυασμό παρά το γεγονός ότι είχα εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος και είχα παράξει κατά γενική ομολογία το πιο πλούσιο έργο κατά τη θητεία μου, σε καίριες θέσεις του δήμου.

Ο απερχόμενος δήμαρχος απεδείχθη πλήρως αναποτελεσματικός. Δεν κατάφερε να λύσει ούτε τα απλά προβλήματα της πόλης ούτε φυσικά τα σοβαρά και δύσκολα. Μερικά από τα απλά προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί πλήρως στα 9 χρόνια διοίκησης του είναι τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, τα σπασμένα παγκάκια σε όλη την πόλη, οι κατεστραμμένοι δρόμοι, τα απαράδεκτα σχολικά κτήρια , η καθαριότητα και το πράσινο. Τα δύσκολα προβλήματα της πόλης μας είναι η διαμπερής κυκλοφορία , η ασφάλεια και η στάθμευση για τα όποια έχει αποδεχτεί ότι δεν λύνονται και δεν κάνει απολύτως τίποτα….

Πιστεύω ότι ο δήμαρχος για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να έχει πρόγραμμα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, στρατηγική, να συμβουλεύεται τους ειδικούς και να ακούει τους πολίτες. Ένας από τους λόγους που ο κ. Αποστολόπουλος αποδείχτηκε τόσο αναποτελεσματικός ήταν το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε τίποτα από αυτά τα τέσσερα!

Δηλαδή, δεν έθεσε κανένα χρονικό πλαίσιο στο πρόγραμμα που εξήγγειλε πριν από 9 χρόνια γι αυτό και δεν το έχει ακόμα ολοκληρώσει! Αρνείται να θέσει στον εαυτό του αυστηρό χρονοδιάγραμμα, αναβάλλοντας συνεχώς ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει ..χθες. Δεν συμβουλεύεται πότε τους ειδικούς γιατί πιστεύει ότι είναι παντογνώστης. Έχει φτιάξει δε, γύρω του μια ομάδα αντιδημάρχων οικονομικά εξαρτώμενων , με εργασιακή ουσιαστικά σχέση με το δήμαρχο, οι οποίοι για να μην χάσουν τη θεσούλα και το μισθάκο δεν του φέρνουν σε τίποτα αντίρρηση.   Τέλος, είναι ένας δήμαρχος αποστασιοποιημένος από τους πολίτες, δεν κινείται ποτέ στην πόλη, δεν συνομιλεί ποτέ με τους δημότες, αλλά έχει βρει μοναδική μέθοδο επικοινωνίας μαζί τους το facebook και τα like!

Όπως καταλαβαίνετε ένας τέτοιος τρόπος διοίκησης δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα και μάλλον χάσιμο χρόνου είναι.

Ως Αντιδήμαρχος, μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά κάποια από τα έργα σας;

Η καθιέρωση εθελοντικών δράσεων καθαρισμού αλσυλλίων από πολίτες και φορείς της πόλης συλλόγους κ.α Ο καθαρισμός και χρωματισμός όλων των κιβωτίων (ΚΑΦΑΟ), των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Ο εμπλουτισμός, πάρκων, πλατειών, αλσών με λουλούδια και η φύτευση νέων δένδρων. Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την καθαριότητα και το πράσινο με αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού;

Με τους συνεργάτες της « Σύγχρονης Πολιτείας Παπάγου- Χολαργού» έχω εκπονήσει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο , κοστολογημένο και υλοποιήσιμο σε μια μόνο θητεία. Το όραμα μου είναι να δημιουργήσω μια πράσινη πόλη-πρότυπο.   Έχουμε καταγράψει όλα τα προβλήματα της πόλης. Έχουμε συμβουλευτεί ειδικούς σε κάθε τομέα. Έχουμε έτοιμους τους φακέλους ώστε μόλις αναλάβουμε να ξεκινήσουμε το έργο μας.

Θα μετατρέψουμε την πόλη μας σε μια Σύγχρονη Πολιτεία ανθρώπινη, φιλική αλλά και έξυπνη. Μια πολιτεία που εξυπηρετεί το δημότη και ο πολίτης χαίρεται να ζει και να κινείται μέσα σε αυτήν.

Από τις θέσεις που διαχειρίστηκα όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισα ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα σε έναν δήμο, αρκεί να υπάρχει βούληση , πρόγραμμα και φυσικά να μην υπάρχει επιθυμία για κάθε είδους κέρδος από τη μεριά του δημάρχου…