Με αμείωτο ρυθμό εξακολουθούν να πέφτουν οι βολές από την εσωκομματική αντιπολίτευση, την ώρα που το δρόμο της πολιτικής αποστράτευσης δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς στους αντιφρονούντες στελέχη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Η αλήθεια είναι ότι η κινητήριος δύναμη του νέου προέδρου είναι μια σειρά σημαντικών στελεχών του κόμματος, που ο καθένας για τους δικούς του λόγους αποτελούν μάλλον «βαρίδια» για σειρά συντρόφων τους και όχι μόνο.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Το τελευταίο επεισόδιο στο «Δελφινάριο» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ενόχληση της βουλευτού Νίνας Κασσιμάτη με αφορμή την αντικατάστασή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ενώ η αντικατάστασή της είναι μάλλον βέβαιη, η βουλευτής το είπε έμμεσα, στέλνοντας μήνυμα στον νέο πρόεδρο, ότι θα αποτελέσει για την ίδια πολιτικό casus belli, αφήνοντας σαφές αιχμές κατά των συνεργατών του. «Βλέπω ότι έχει διαρρεύσει στον Τύπο πως μπορεί να αντικατασταθώ από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πράγμα το οποίο εγώ δεν αποδέχομαι, προσωπικά για μένα, θα είναι πολιτικό casus belli», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Κασσιμάτη απέφυγε για την ώρα να αποδώσει ευθύνες στον κ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι «όποιοι του κάνουν εισήγηση δεν του παρέχουν καλές υπηρεσίες και θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα και να έχει μια απευθείας γνώση και επαφή με τα πράγματα, αντί να του φιλτράρουν τις πληροφορίες. Οχι τυχαία είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης και το λέω γιατί δεν ήταν αυτονόητο και το κατέκτησα με ψηφοφορία. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε αυτή τη θέση, η χώρα έχει ανάγκη να έχει φωνή».

«Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ»

Στον απόηχο των αρχικών δηλώσεων του Νίκου Φίλη και άλλων ιδρυτικών στελεχών, που έκαναν λόγο για «Μπέπε Γκρίλο» και «ύφος Τραμπ», εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σχολίασε πως ο κ. Κασσελάκης είναι το «κερασάκι στην τούρτα», διερωτώμενος ταυτόχρονα «πόσο φρέσκοι είναι Πολάκης, Αποστολάκης και Νίκος Παππάς». Σύμφωνα με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, «λειτούργησε αντικαταστατικά ο Κασσελάκης, έξω από τους κανόνες μας», όταν άλλαξε τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος με τη Δώρα Αυγέρη, υπογραμμίζοντας ο ίδιος την ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματισμένη εμφανίστηκε και η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστόπουλου, δηλώνοντας πως «το μεγάλο ερώτημα είναι να καθίσουμε να σκεφτούμε τι έγινε, πώς έγινε. Γιατί ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ο κύριος Κασσελάκης είναι το νέο. Ολο το team που τον πλαισιώνει είναι όλα παλιά στελέχη», συμπλήρωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Κι άλλο λάδι στη φωτιά...

Μπροστά σε αυτήν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών, ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος ήταν υποστηρικτής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά τελικά πήγε με τον κ. Κασσελάκη. Παράλληλα, ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ο οποίος έχει ταχθεί από τους πρώτους στο πλευρό του νέου προέδρου, παρατήρησε ότι «λίγα στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να μην τους χωράει αυτό το εγχείρημα και να μην μπορούν να συνεχίσουν. Αν θεωρούν ότι δεν τους αφορά, θα επιλέξουν οι ίδιοι να φύγουν. Δεν θα είναι πολλοί αριθμητικά», ρίχνοντας έτσι... λάδι στη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φούντωσε η φωτογραφία του Πάνου Καμμένου στα social media με τον υποστηρικτή του νεόκοπου προέδρου, βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελο Αποστολάκη, δηλαδή η κοινή εμφάνιση των δύο πρώην υπουργών Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, με επίδικο την εξόντωση των «τρωκτικών σε βαπόρι». «Αφουμιγκέισον: Ναυτική ορολογία εξολόθρευσης τρωκτικών σε βαπόρι με σφράγισμα πορτών, φιλιστρινιών, λοιπών οπών, με χρήση χημικού καπνογόνου. Δεν θα το βρείτε στο Google, εφαρμόζεται ενίοτε πλέον των πλοίων σε πολιτικούς σχηματισμούς από έμπειρους ναυτικούς», ανέφερε η ανάρτηση Καμμένου, σε συνέχεια της δημοσίευσης της κοινής φωτογραφίας με τον ναύαρχο, πυροδοτώντας ποικίλους συνειρμούς για τις προσεχείς εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διόγκωση των προβλημάτων

Αν σκεφτεί κανείς ότι βασικοί υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες πήγε να διαγραφεί από το κόμμα, ο Νίκος Παππάς με την αμετάκλητη απόφαση 13-0 του Ειδικού Δικαστηρίου και μια σειρά προσώπων που η αριστερή πτέρυγα τα χαρακτηρίζει «γραφικά», είναι εύκολα κατανοητό ότι τα προβλήματα στον πολύπαθο ΣΥΡΙΖΑ θα διογκωθούν. Στην αποστροφή Σκουρλέτη «ο κ. Πολάκης πόσο φρέσκο πρόσωπο είναι; Και στο λόγο του και στον τρόπο που πολιτεύεται; Ο κ. Αποστολάκης; Ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς; Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν καμία φορά. Ας κοιτάξουμε το περιεχόμενο», ίσως κρύβεται όλη η ουσία της κομβικής κρίσης που κλυδωνίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί η πολύ κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία του Συνεδρίου που θα τα ξεκαθαρίσει όλα. Το πλέον πιθανό σενάριο, όπως όλα δείχνουν, έπειτα από τα σφοδρά εσωκομματικά πυρά αμφισβήτησης της εκλογής του νέου προέδρου, είναι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί τη νέα χρονιά και σε ημερομηνία που θα είναι μακριά από τις ευρωεκλογές. Εκεί αναμένεται να εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και θα ανακοινωθούν οι νέοι τομεάρχες και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ ο νέος πρόεδρος ετοιμάζει και την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες. Ευδιάκριτο είναι πάντως το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στο στρατόπεδο Κασσελάκη, αφού θεωρούν ότι σειρά παλαιών στελεχών της Κουμουνδούρου –ακόμα και επαγγελματικών– τους αντιμετωπίζει ως «ξένα σώματα στο κόμμα».