Το λέω και το γράφω συνεχώς. Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έλυσε ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα της κοινωνίας. Αντιθέτως, ο πήχης μπαίνει πιο ψηλά και επειδή δεν υπάρχει ισχυρός αντίπαλος για να αμφισβητήσει την πρωτιά και την κυριαρχία της είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο κόσμος, οι ψηφοφόροι της να μην πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ή να ψηφίσουν λόγω της χαλαρότητας της ψήφου μικρότερα κόμματα, ψαλιδίζοντας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με πολλούς υπουργούς, το έχει καταλάβει αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο προτίμησε, αντί να μείνει στο σπίτι του και να ξεκουραστεί, να κάνει νέα αυτοψία σε σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια. Ολες οι κινήσεις του πρωθυπουργού δείχνουν ότι έχει καταλάβει και μάλιστα πάρα πολύ καλά ότι ο αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια, τα προβλήματα της καθημερινότητας και ο ίδιος της ο εαυτός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαερώνεται και οδηγείται στην πολιτική συρρίκνωση, το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει με τίποτα ότι αποτελεί σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, άλλο κόμμα με προοπτικές κυβερνησιμότητας δεν υπάρχει, κατά συνέπεια η μόνη λύση είναι η ΝΔ. Για αυτό οι πολιτικές ευθύνες που πέφτουν στους ώμους του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβερνητικής παράταξης είναι μεγαλύτερες και ουσιαστικά αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς εναλλακτική πρότασης εξουσίας από άλλον πολιτικό αρχηγό ή κόμμα δεν υπάρχει.

Οι τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν τον κατακερματισμό της Αριστεράς, την κυριαρχία της ΝΔ, αλλά χτυπάνε καμπανάκια για την καθημερινότητα και την ακρίβεια στη χώρα. Το ότι δεν υπάρχει ισχυρός πολιτικός αντίπαλος για τη ΝΔ δεν σημαίνει ότι οι πολίτες τα βρίσκουν όλα τέλεια αυτά που κάνει η κυβερνητική παράταξη. Αντιθέτως, επειδή δεν υπάρχει ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος πολλοί από τους πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να κριθούν ακόμα πιο αυστηρά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα οποία επισημαίνω σήμερα στο άρθρο μου τα ξέρει πολύ καλά ο Κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες δίνει μόνος του τη μάχη με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Πρέπει όμως να βοηθήσουν και οι υπουργοί. Ολοι οι υπουργοί, όχι μόνο 2-3 οι οποίοι δίνουν τις μάχες παντού και όλοι οι άλλοι είναι αναποτελεσματικοί, όλοι πρέπει να βρουν τρόπο να είναι πιο παραγωγικοί και να λύνουν άμεσα τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν την ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αλλά καταγράφουν επίσης τον αυξανόμενο βαθμό δυσφορίας για πολλούς υπουργούς. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και έχει καταλάβει πού χρειάζονται βελτιώσεις και αλλαγές.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα τις κάνει τις αλλαγές. Θα ανακοινωθούν κυβερνητικές αλλαγές, μάλλον μετά τις γιορτές, και θα γίνει μια συνολική προσπάθεια το νέο κυβερνητικό σχήμα να αποδίδει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα στους κρίσιμους τομείς και στα προβλήματα που αποτελούν τις προτεραιότητες για τους πολίτες. Η κυβέρνηση, μετά από 5 χρόνια εξουσίας, είναι λογικό να εμφανίζει κάποια σημάδια κόπωσης στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθεί και εμπιστεύεται τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί. Ο πρωθυπουργός θα πάρει πρωτοβουλίες και θα τις πάρει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας…