Στην έντυπη έκδοση του “Βήματος”, στο φύλλο της Κυριακής 17/01/2021, δημοσιεύθηκαν οι δηλώσεις τους Προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Ψυχιάτρου και Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστου Χ. Λιάπη, σε αφιέρωμα για τις επιδράσεις της Πανδημίας και του lockdown στο τοπίο των εξαρτήσεων.
“Μπορεί να πει κανείς ότι σε διεθνές επίπεδο άρχισε εγκαίρως μια προσπάθεια να εκτιμηθούν οι συνέπειες της πανδημίας στην κατανάλωση των ναρκωτικών, τόσο σε επίπεδο προσφοράς όσο και σε επίπεδο ζήτησης.” σχολιάζει στο “Βήμα” ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και ψυχίατρος, Χρίστος Χ. Λιάπης.
Όπως σημειώνει, οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις, όπως το lockdown, η περιρέουσα ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και οι επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο, δημιουργούν ένα δύσκολα διαχειρίσιμο μείγμα.
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες “μπορούν να ευνοήσουν την καταφυγή στη χρήση παράνομων και νόμιμων ουσιών ή σε άλλες μορφές εθισμού, ως μία μορφή αυτοθεραπείας. Έναν τρόπο, δηλαδή, διαχείρισης του άγχους, της κατάθλιψης και των άλλων αρνητικών συναισθημάτων”.
Δεν είναι λοιπόν απίθανο, λόγω της όλης συνθήκης, τα επόμενα χρόνια να επανέλθουν φαινόμενα της δεκαετίας της κρίσης, “όπως η εμφάνιση πιο φθηνών και επικίνδυνων ναρκωτικών, η αύξηση της αστεγίας, η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, η μείωση του κινήτρου για θεραπεία και η μεγέθυνση των δυσκολιών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για όσους απεξαρτώνται” προσθέτει.
Έντονες ανησυχίες
Η ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της Πανδημίας, στη χρήση και στην εξάρτηση διεθνώς είναι έντονη. “Χρειάζεται βέβαια να έχει κανείς υπόψη του ότι κοινωνικά φαινόμενα όπως αυτό της εξάρτησης απαιτούν συνήθως κάποιον χρόνο ωρίμανσης. Έτσι οι επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να αποτυπωθούν στη ζήτηση για θεραπεία τα επόμενα χρόνια” υπογραμμίζει.
Το θέμα απασχολεί άμεσα και τους φορείς πρόληψης και θεραπείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, το οποίο, παρά τις αντιξοότητες του κορωνοϊού, αντεπεξήλθε στο έργο του, προσφέροντας 13.822 θέσεις απεξάρτησης το 2020.
“Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες της Πανδημίας, κατά το πρώτο κύμα, κρατήθηκαν όλες οι θεραπευτικές μας κοινότητες χωρίς κρούσματα, ενώ κατά το δεύτερο κύμα κατορθώθηκε να ελεγχθούν τα περιστατικά και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η προσφορά υπηρεσιών απεξάρτησης, όχι μόνον από τις ναρκωτικές ουσίες, αλλά και από τις λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», όπως είναι οι εξαρτήσεις από το αλκοόλ, από τον τζόγο και από το Διαδίκτυο, η επίπτωση των οποίων αυξήθηκε εν μέσω καραντίνας” σημειώνει ο κ. Λιάπης.