«Ο Αλέξης Τσιπρας γνωρίζει ότι βρίσκεται σε πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο και προβαίνει σε κινήσεις του είδους “ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται”», υποστηρίζει στον Γιώργο Σιαδήμα και τη Realnews ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διαφάνειας.
Ο Κ. Χατζηδάκης μιλά ακόμα για την υπόθεση της Folli Follie και για την ενδεχόμενη εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που θα επιστρέφει με πάνω από 1 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο, αλλά και για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ειδικά στο ενεργειακό κομμάτι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς ασκεί σκληρή κριτική για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Εχετε κάνει λάθη;
Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζεις άκρη! Τον Μάιο μας κατηγορούσαν ότι αργήσαμε να ανοίξουμε τον τουρισμό και στο τέλος του καλοκαιριού μάς κατηγόρησαν επειδή ανοίξαμε τον τουρισμό! Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας ακολούθησε την κατεύθυνση της Ε.Ε. σε γενικές γραμμές και, μάλιστα, επί το αυστηρότερο. Και αν δει κανείς τα στοιχεία από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα, θα παρατηρήσει ότι οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία είναι συνολικά λιγότερο αρνητικές στη χώρα μας από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους, αλλά συνεχίζουμε στον δρόμο του μέτριου, της συστηματικής προσπάθειας της αποτελεσματικότητας. Ακόμη περισσότερο τώρα που έχουμε χειροπιαστή την ελπίδα του εμβολίου!
Εχει σχέδιο και κυρίως τα αποθέματα η κυβέρνηση για να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για όσο διαρκεί η πανδημία; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν στηρίζετε ουσιαστικά την αγορά.
Σε αυτό το θέμα η αντίπολίτευση αντιπολιτεύεται την πραγματικότητα! Το ότι είχαμε σχέδιο -με προτεραιότητα την προστασία της ζωής- φάνηκε εξαρχής. Για αυτό υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και ενισχύσαμε το ΕΣΥ με 7.500 επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, όμως εργαστήκαμε και για την οικονομία: με το Ταμείο Εγγυοδοσίας το Ταμείο Επιχειρηματικότητας την επιστρεπτέα προκαταβολή, που ενίσχυσε 700.000 επιχειρήσεις. Αλλά και με τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης και των ανέργων. Η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας το 2020 έφτασε τα 24 δισ. ή αλλιώς το 14,7%του ΑΕΠ! Ανω δηλαδή του ευρωπαϊκού μέσου όρου! Ενώ προβλέψαμε και 7,5 δισ. για το 2021. Αναρωτιέμαι ωστόσο, θα είχαμε άραγε τώρα τις εφεδρείες αυτές αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ όταν μας παρακινούσε να δώσουμε όλα τα χρήματα στο πρώτο κύμα της πανδημίας Προφανώς όχι!
Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας, συμβάσεων και διαχείρισης της πανδημίας. Η Ν.Δ. από την άλλη ζητά εξηγήσεις για τυχόν εμπλοκή στελεχών του ΓΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Folli Follie. Ανεβαίνουν ξανά οι πολιτικοί τόνοι εν μέσω πανδημίας;
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι βρίσκεται σε πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο. Βλέπει ότι, 1,5 χρόνο μετά τις εκλογές και μετά από έναν πρωτόγνωρο συνδυασμό κρίσεων για τη χώρα, το κόμμα του εξακολουθεί να προκαλεί έντονη δυσπιστία. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνουν ποσοστά αποδοχής μεγαλύτερα ακόμη και από αυτά των εκλογών. Ετσι λοιπόν προβαίνει σε κινήσεις του είδους «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»! Και για αυτό αμφιβάλλω ότι θα έχουν μεγάλη τύχη. Οι Ελληνες άλλωστε, γνωρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ καλά και δεν θα πέσουν τόσο εύκολα στην παγίδα της διχαστικής και λαϊκίστικης ρητορικής. Πόσο μάλλον όταν βλέπουν τη σπουδή με την οποία προσπαθεί να ανακατευθύνει τη δημόσια συζήτηση όταν -τι σύμπτωση!- βγαίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το σκάνδαλο της Folli Follie. Οταν προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθειες εύνοιας της εταιρείας. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση μετά τις εκλογές παρά πριν. Και για αυτό οι επιθέσεις του πέφτουν στο κενό!
Σε όσες περιοχές άνοιξε μέχρι τώρα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το σύστημα αιτήσεων έκλεισε μέσα σε λίγη ώρα από το μεγάλο ενδιαφέρον. Ετοιμάζετε και νέο πρόγραμμα το 2021;
Οντως το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας και την επιτυχία του προγράμματος! Ο προϋπολογισμός έχει πολλαπλασιαστεί. Η ένταση των κρατικών ενισχύσεων έχει αυξηθεί. Είναι το πιο λαϊκό και πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπουμε να χρησιμοποιήσουμε 3 δισ. ευρώ! Επιπλέον των πόρων του ΕΙΠΑ. Συνεπώς το φετινό πρόγραμμα προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα με πόρους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Και θα ακολουθήσει και άλλο πρόγραμμα το 2022 και άλλο το 2023! Αυτό πάει να πει ότι όσοι δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο τωρινό πρόγραμμα δεν έχουν τόσους λόγους να στενοχωριούνται, διότι θα υπάρξουν νέοι κύκλοι χωρίς καθυστέρηση!
Κατηγορηθήκατε ότι η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου σας για τις ΑΠΕ πλήττει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο. Τι απαντάτε;
Οτι ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ από αυτή την εποχή! Η παρέμβασή μας πρώτον, αντιμετωπίζει για το ορατό μέλλον τις αυξημένες ανάγκες του ειδικού λογαριασμού των ΑΠ Ε με ένα συνδυασμό λελογισμένων μέτρων, για να αποφευχθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών. Και, δεύτερον, θέτει τις βάσεις για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ΑΠΕ, ώστε να ενταχθεί τελικά πλήρως στο Target Model -το ευρωπαϊκό μοντέλο αγοράς ενέργειας που εισαγάγαμε την 1η Νοεμβρίου- συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Και η θετική επίδραση αυτών των ρυθμίσεων γίνεται ήδη ορατή. Με εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών 7CW, μόλις τη Δευτέρα ανακοινώσαμε την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τεσσάρων μεγάλων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 2,8 CW! Ενώ στον τελευταίο κύκλο για τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού υποβλήθηκαν περί τις 1.900 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε έργα ισχύος της τάξης των 45CW! Στις αιτιάσεις λοιπόν απαντά η ίδια η αγορά με την ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα της κυβέρνησης. Καλό είναι λοιπόν όσοι σπεύδουν να κάνουν εύκολη κριτική να έχουν υπόψη τους την πραγματικότητα. Γιατί ενίοτε εκδικείται σκληρά!
Και αυτό το ενδιαφέρον, για τις επενδύσεις γενικά, παρατηρείται και στις ιδιωτικοποιήσεις;
Φυσικά. Στο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από 19 επενδυτές. Αλλά και στη ΛΑΡΚΟ, μια ιστορία 35 ετών, το ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε αρχικά.
Πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ντον Μπρουιλέτ. Σηματοδοτεί κάτι για την Ελλάδα αυτή η επίσκεψη;
Η επίσκεψη αυτή έρχεται ως συνέχεια των επισκέψεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ενεργειακούς Πόρους Φράνσις Φάνον. Επισκέψεις που σηματοδοτούν το συνεχές και ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά projects στην Ελλάδα: τις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας τις αμερικανικές εξαγωγές LNC και τα μεγάλα έργα διασυνδέσεων (FSRU Αλεξανδρούπολης ελληνοβουλγαρικός αγωγός ICB, αγωγός EastMed και φυσικά ο αγωγός TAP). Οπως μάλιστα, σημείωσε ο κ. Μπρουιλέτ, καθοριστική συμβολή στο αυξανόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον είχαν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει (π.χ. η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685 του υπουργείου μας). Το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι εδώ και λειτουργεί ως απάντηση στις εγχώριες «Κασσάνδρες»! Σημειώνω, όμως και κάτι άλλο που δεν έχει τονιστεί. Οι αμερικανικές ενεργειακές επενδύσεις μπορεί σε κάποιο βαθμό να λειτουργήσουν και ως προστασία της Ελλάδος. Η ισχυρότερη παρουσία των ΗΠΑ επενδυτικά είναι μια στήριξη της χώρας και σε αυτό το επίπεδο!