Προβάδισμα της τάξεως του 36% δίνει νέα δημοσκόπηση στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έχει πάρει και το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για τη δημοσκόπηση που διενήργησε η ALCO για το newsit.gr ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στις 8 Οκτωβρίου.

Αντίθετα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος στηρίζεται, ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους, κατέγραψε 16%, ένα, όπως φαίνεται, σαφώς μικρότερο ποστό σε σύγκριση με τον κ. Χαρδαλιά. 

Ακόμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και β' γύρος εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του επόμενου περιφερειάρχη στην Αττική. Ακόμα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει τρίτο τον Γιάννη Σγουρό, του ΠΑΣΟΚ, με 12%, με τον Γιάννη Πρωτούλη του ΚΚΕ να ακολουθεί με ποσοστό 9% και στη συνέχεια να έπονται η Μαριάννα Τσίχλη του Μέρα25 και ο Φίλιππος Καμπούρης με 3%. Τέλος, 1% καταγράφει ο Κώστας Τουλγαρίδης από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Τι ψήφισαν στις εθνικές εκλογές όσοι προτίθενται να στηρίξουν τον Χαρδαλιά

Σε ό,τι αφορά την πολιτική προέλευση όσων προτίθενται να στηρίξουν τον Νίκο Χαρδαλιά στις περιφερειακές εκλογές, το 80% ψήφισε ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι, το 18% ΠΑΣΟΚ, το 6% ΣΥΡΙΖΑ και το 4% ΚΚΕ. Ακόμα, μεγάλη απήχηση φαίνεται να καταγράφει ο Νίκος Χαρδαλιάς σε γυναίκες (40%) και ηλικίες 45-54 και 55-64 (45%).

Από την άλλη, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, λαμβάνει το 54% του ΣΥΡΙΖΑ, το 12% του ΠΑΣΟΚ και το 11% του ΚΚΕ αλλά και το 2% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ο Γιάννης Σγουρός λαμβάνει το 60% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από 7% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία και μόλις 2% αυτών που ψήφισαν ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία της ψήφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς αγγίζει το υψηλά ποσοστά του 49% στον Νότιο Τομέα, 45% σε Ανατολική Αττική και 41% στη Δυτική Αττική. Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχει την τιμητική του στις περιοχές γύρω από τον Πειραιά, με ποσοστό 42% στην Α' Πειραιώς και 25% στη Β΄ Πειραιώς.

Το παραπάνω στοιχείο είναι λογικό, καθώς ο κ. Ιωακειμίδης ήταν για πάρα πολλά χρόνια δήμαρχος στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό πως στη Β΄ Πειραιά το ποσοστό αποδοχής του είναι μικρότερο από την Α' Πειραιά. 

Τέλος, σχετικά με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή εκφράζεται μία δυσαρέσκεια μέσα από τη δημοσκόπηση, καθώς το έργο της αξιολογείται αρνητικά από το 58% των συμμετεχόντων και θετικά από το 26%.