Οι «παλιοί» όταν εντοπίσουν εισβολή νέου σε περιφέρεια, ενεργοποιούν τους κομματικούς και τις φράξιες να αντιδράσουν.

 

Αποκλειστικά, όλα τα ονόματα των συμβούλων επιλογής Τσίπρα που απειλούν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Στην αρχή ήταν οι «φραξιονιστές» 53. Τώρα είναι και αυτοί που χάνουν τα οφίτσια, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.
Οταν ο Τσίπρας είχε ανακοινώσει τους εμπειρογνώμονες, όλοι οι Συριζαίοι είχαν εκστασιαστεί.
Στόχος ήταν οι σύμβουλοι που απαρτίζουν «το γκρουπ των σοφών» να συμβάλλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του αρχηγού. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν –έτσι είχαν ανακοινώσει επίσημα– και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Θα λειτουργούσαν σε ομάδες εργασίας για να συμβάλλουν με τις ιδέες τους σε θεματικές όπως οι ακόλουθες:
* Δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση
* Διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς
* Εκδημοκρατισμός και εκπαίδευση σωμάτων ασφαλείας
* Ενεργειακός μετασχηματισμός
* Εργασιακές σχέσεις και μείωση ωρών εργασίας
* Ευρωπαϊκές πολιτικές
* Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων και δικαιώματα του παιδιού
* Κλιματική αλλαγή και πολιτικές ανθεκτικότητας
* Χρηματοοικονομικές αγορές
* Πολιτικές για τη στήριξη της νεολαίας
* Δίκτυα μεταφορών
* Πολιτική Υγείας: Μετάβαση στη μετα-Covid εποχή
* Προστασία και διαχείριση φυσικών πόρων
* Προσφυγικό/μεταναστευτικό και διεθνής αστυνομική συνεργασία
* Στρατηγικός σχεδιασμός ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής
* Ψηφιακή μετάβαση
Αυτά τα ωραία λόγια, όμως, ήταν ωραία μέχρι την ώρα που οι καθηγητές ασχολούνταν μόνο με τα του αντικείμενου τους στις συναντήσεις που έγιναν για να τους δείξουν τα κανάλια.

Τώρα όμως που πάμε στις κάλπες, η όρεξη άνοιξε και οι καθηγητάδες σπρώχνονται με άνωθεν εντολή στα ψηφοδέλτια. Αρκεί κανείς να δει την εντοπιότητα πολλών εξ αυτών για να καταλάβει τι γίνεται στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ονόματα και περιφέρειες

Ποιους όμως θέλουν, οι περί τον πρόεδρο, να «σπρώξουν» στα ψηφοδέλτια, προκαλώντας θύελλες αντίστοιχες με εκείνες που βλέπουμε στο Τέξας;

– Δέσποινα Σίνου: Είναι επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και συνδιευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne (Γαλλία).

– Κορίνα Χατζηνικολάου: Είναι επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

– Ντόρα Γιαννάκη: Είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Εμπειρογνώμονας Πολιτικών Ασφάλειας & Δικαιοσύνης και Ερευνήτρια σε Θέματα Νεολαίας.

– Πέτρος Δαμιανός: Είναι μαθηματικός και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

– Γιώργος Παπανικολάου: Είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northumbria της Μεγάλης Βρετανίας.

– Σοφία Βιδάλη: Είναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

– Ζωρζέττα Λάλη: Είναι ειδικός στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τομείς όπως η Κοινωνική και Εργασιακή πολιτική της ΕΕ.

– Δημήτρης Χριστόπουλος: Είναι καθηγητής Πολιτειολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συγγραφέας, ακτιβιστής των δικαιωμάτων, είχε πει στο παρελθόν διάφορα «περίεργα» για τη μουσουλμανική μειονότητα, σύζυγος δημοσιογράφου της ΕΡΤ.

– Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: Υπηρέτησε στην Ελληνική Αστυνομία, φτάνοντας στον ανώτατο βαθμό της αντιστρατήγου, και ήταν η «συμπάθεια» του προέδρου στην αστυνομία.

– Νίκος Φαραντούρης: Είναι διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κοιτάζει Πειραιά και Κεφαλονιά. Στο τέλος θα διαλύσει και τις δύο περιφέρειες.

– Σπύρος Κίντζιος: Είναι πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών ΑΕΙ και είναι ανοιχτός αν δεχθεί πρόταση.

-Τριαντάφυλλος Αλμπάνης: Είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά εκεί ήδη έχουν μαζευτεί πολλοί για τα ψηφοδέλτια.

– Γιάννης Μυλόπουλος: Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Γνωστός από το παρελθόν.

– Δημήτρης Πλουμπίδης: Είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Προσωπικός φίλος του προέδρου. Θα πάει αν το θέλει, όπου θέλει…

– Παντελής Μπάγκος: Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και εκεί οι θέσεις έχουν σχεδόν καλυφθεί.

– Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στο Παρίσι. Είχε ξεκινήσει πολύ ακτιβιστικά, αλλά τώρα τελευταία έχει βάλει «νερό στο κρασί του».

 

Και δίπορτο

Οι παλιοί κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει κεραίες και ψάχνουν τις προθέσεις των καθηγητάδων. Οταν εντοπίσουν μια περιφέρεια ενδιαφέροντός τους, ενεργοποιούν τους κομματικούς και τις φράξιες να αντιδράσουν. Κατά τα άλλα, θα γίνουν τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ αναίμακτα μέχρι τέλος Ιουλίου. Ηδη δύο μίλησαν για να είναι σίγουροι –αν όλα πάνε στραβά– ο ένας με το ΠΑΣΟΚ και ο άλλος μέσω σοβαρού παράγοντα συζύγου γυναίκας πολιτικού με το ΜέΡΑ25.  Ενας ΣΥΡΙΖΑ μύλος…

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”