Τη ρητορική έντασης συντηρεί η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία και πρέπει να ξέρει τα όριά της, και αναλόγως να μιλάει με την Άγκυρα». Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επιπλέον ότι «δεν έχουν καμία αξία» οι θέσεις της Ελλάδας για το μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο και όχι στον ελληνικό.
«Είναι μια σημαντική συμφωνία που επικύρωσε πως με τη Λιβύη στη θάλασσα είμαστε γείτονες. Εμείς την επικυρώσαμε και η πλευρά της Λιβύης είναι στη διαδικασία, θα πρέπει να κάνει το αίτημα. Όταν κοιτάξετε στο χάρτη από τη σωστική οπτική γωνία βλέπετε πως η Τουρκία και η Λιβύη είναι γείτονες στη θάλασσα και μπορούν να συνεργαστούν στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης δίχως να παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων χωρών» υποστήριξε ο Ιμπραήμ Καλίν σε δηλώσεις του.
«Οι ισχυρισμοί των Ελλήνων δεν έχουν καμία αξία διότι εδώ μιλάμε για μια συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Όταν παρόμοια συμφωνία έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου κανένας δεν είπε “μα που βρίσκεται η Ελλάδα και που βρίσκεται η Αίγυπτος”» συνέχισε και πρόσθεσε: «Όταν πήγαμε να υπογράψουμε τώρα τη νέα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η Ελλάδα αντέδρασε με παιδιάστικο τρόπο, ανώριμο τρόπο και δεν αντέδρασε σωστά. Πάνω σε αυτό ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπειμπά την ώρα που βρισκόμασταν εκεί, στο δείπνο την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανέβαζε μηνύματα στο twitter, τα κοίταξε, χαμογέλασε και μας είπε “αυτά για εμάς δεν έχουν καμία αξία και σημασία” και μας είπε πως θα κάνει ανακοίνωση και πράγματι την επόμενη μέρα την έκανε».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι «όπως πολύ καλά λέει ο πρόεδρός μας, η Ελλάδα δεν είναι χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σωστές σχέσεις με την Τουρκία σε λογική και νόμιμη βάση, αναγνωρίζοντας τη δική της δύναμη και τα όριά της. Όταν αυτό επιτευχθεί, μπορούμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο, τα νησιά του Αιγαίου, σε μια περιοχή όπου αναπτύσσονται η ειρήνη, η ηρεμία, οι αμοιβαίες οικονομικές σχέσεις, οι επισκέψεις, ο τουρισμός και όλες οι άλλες περιοχές, όχι οι συγκρούσεις».
Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «μας λένε οι δυτικοί και πάλι, βέβαια με την προπαγάνδα των Ελλήνων, “αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, μην τα κάνετε αυτά”. Εμείς λέμε, κοιτάξτε, αυτό που λέτε παραβίαση εναέριου χώρου είναι όταν τα αεροπλάνα μας πετούν στον δικό μας εναέριο χώρο, η Ελλάδα σας λέει ότι πρόκειται για παραβίαση εναέριου χώρου και εσείς το δέχεστε αυτό ως δεδομένο. Ελάτε όμως σε εμάς. Ελάτε να δείτε αντικειμενικά, ποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο, ποιος στρατιωτικοποιεί τα νησιά παρόλο που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς; Μερικά όπλα και τεθωρακισμένα αποστέλλονται στα νησιά που ονομάζουμε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς , δηλαδή με μη στρατιωτική ιδιότητα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό. Το εξήγησα λεπτομερώς στον Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. Κοιτάξτε, λέτε να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο, να μην υπάρχει ένταση κλπ. Ορίζετε την ηρεμία ως αποδοχή όλων των ελληνικών απαιτήσεων. Και ορίζετε ένταση ως κάθε αντίρρησή μας. Η άποψή σας είναι λάθος».
Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να επανακαθορίσει τι σχέσεις θα έχει με την Τουρκία, στο δικό της πλαίσιο ισχύος. Έχοντας την στήριξη του ενός και την άλλου και ενεργοποιώντας τα λόμπι εναντίον της Τουρκίας, είναι συγκεκριμένη η απόσταση που μπορεί να διανύσει». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα κατά διαστήματα από το ζήτημα των νησιών στο Αιγαίο, το ζήτημα της παραχώρησης των νησιών, πώς ήρθαμε σε αυτό, πώς έχουν δοθεί, μαζί με όλη αυτή την ιστορική συσσώρευση, αν τα σκεφτούμε όλα αυτά, πάντα στην ιστορία μας κατά διαστήματα υπήρξαν τέτοια σκαμπανεβάσματα».