Ο Τσίπρας από συνειδητή επιλογή δεν παρέστη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήθελε να απευθύνει μήνυμα στους συνέδρους και γενικότερα στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της μαζικής συμμετοχής.

Είναι προφανές ότι θέλει μικρότερη συμμετοχή για να αναδείξει ότι μόνο αυτός, αν και μοναδικός υποψήφιος, εκείνη την περίοδο μπόρεσε να συγκινήσει περίπου 155.000 φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θέλει να αποδείξει ότι μόνο αυτός έχει πραγματική δύναμη ως πρόεδρος του κόμματος και κανένας άλλος.

Λειτουργεί δηλαδή όπως αρκετοί ηγέτες στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης του κόμματος και δρα εγωιστικά γιατί θέλει να αποδείξει ότι μόνο αυτός έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κόμματος εξουσίας.

Ο Τσίπρας θέλει επίσης να αποδείξει ότι και οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναλώσιμοι και αυτό θα αποδειχθεί στις επόμενες εκλογές και ειδικά στις ευρωεκλογές.

Έχει συμβεί και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς στο παρελθόν. Αυτό που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος ενός κόμματος να μη μετέχει στο Συνέδριο του κόμματος, από το οποίο θα αναδειχθούν επίσημα οι υποψήφιοι διάδοχοί του.

Τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά ενός εν ενεργεία προέδρου για το κόμμα του, όσο και αν έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω ποτέ και πουθενά. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μάλλον ουδέποτε θα ξανασυμβεί στο μέλλον.

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα θα έχει ένα μεγάλο εσωκομματικό εμπόδιο το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα υποστηρίξει ανοιχτά τον νέο αρχηγό και εάν διαπιστώσει ότι θα τον αδειάζουν και θα παίρνουν αποστάσεις από την πενταετή διακυβέρνησή του, τότε θα βγει στο αντάρτικο και αλίμονο στον νέο αρχηγό που θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει.

Από εδώ και πέρα, είναι η εκτίμησή μου, θα αποδειχθεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δομήθηκε ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας και όχι ως ένα κόμμα εξουσίας. Τώρα θα φανεί ποια είναι η βασική του διαφορά από τη ΝΔ και γιατί η κοινωνία έδωσε στο κυβερνητικό κόμμα 41% και 25 μονάδες διαφορά από το κόμμα της Αχτσιόγλου, του Κασσελάκη και του Τσακαλώτου. Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια και θα φανεί αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου στην Κουμουνδούρου. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…

Το μεγάλο ερώτημα για τον δεύτερο γύρο

Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο Νίκος Παππάς δεν θα είναι τελικά υποψήφιος πρόεδρος και ότι θα κάνει πίσω ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από τη μάχη της διαδοχής. Αντίθετα, ο Νίκος Παππάς θα προσπαθήσει και θα δώσει μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πάντως, εάν δεν μπορέσει να μπει στον δεύτερο γύρο και, αντίθετα, εισέλθει σε αυτόν ο Στέφανος Κασσελάκης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο πρώην υπουργός θα τον στηρίξει ανοιχτά. Αυτή η στήριξη ίσως αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες και τελικά ΔΕΝ εκλεγεί η Αχτσιόγλου…

Μια υποψηφιότητα που άλλαξε τις προγνώσεις

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην εσωκομματική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πρώτη τηλεφωνική μέτρηση που έχει διενεργηθεί. Η μέτρηση έγινε σε μικρό δείγμα γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν όσοι θα πάνε να ψηφίσουν στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντησαν 580 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εσωκομματική εκλογή θα πάει σε δεύτερο γύρο. Φαίνεται ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει ανατρέψει τα προγνωστικά για επικράτηση από τον πρώτο γύρο της Αχτσιόγλου. Κυριακή κοντή γιορτή...