Το Πεντάγωνο προσπάθησε χθες Τρίτη, 3 Ιούνη, να τηρήσει αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πολεμική ρητορική του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων γύρω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να προστατεύσουν τον πρόεδρο από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Σε μια χώρα όπου οι στρατιωτικοί χαίρουν σεβασμού, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Έσπερ προκάλεσε ανησυχία δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει “να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης” για να αποκαταστήσουν την τάξη, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνθηκαν από την κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο Έσπερ και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μάιλι ήταν επίσης στο πλευρό του Τραμπ όταν εκείνος πήγε χθες Τρίτη με τα πόδια στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πλατεία Λαφαγέτ κοντά στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε υποστεί ζημιές την προηγουμένη στο περιθώριο διαδήλωσης.

Ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν επίσης στην πρώτη σειρά των κυβερνητικών αξιωματούχων, δίπλα στον Τραμπ, όταν αυτός φωτογραφήθηκε μπροστά από την εκκλησία με τη Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη απομάκρυνση με δακρυγόνα και γκλομπ των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο στρατηγός Μάιλι βιντεοσκοπήθηκε να περπατά με στολή αγγαρείας πίσω από τον Τραμπ. Εικόνες τις οποίες χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος σε ένα βίντεο με προεκλογικό χαρακτήρα.

Όλα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς αλλά και πρώην αξιωματικούς του στρατού. “Η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης. Οι συμπολίτες μας δεν είναι ο εχθρός”, έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι μιλώντας για “πεδίο μάχης”, ο Έσπερ δεν υπονοούσε κάτι, απλώς καθότι είναι και ο ίδιος πρώην στρατιωτικός χρησιμοποιεί “τη στρατιωτική γλώσσα”.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στρατηγού Μάιλι πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην εκκλησία, δεν ήταν ηθελημένη, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο πρόεδρος τους είπε “ότι επιθυμούσε να δει τα στρατεύματα που είναι ανεπτυγμένα έξω” από τον Λευκό Οίκο, εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι ούτε ο Έσπερ ούτε ο στρατηγός Μάιλι “γνώριζαν ότι οι δυνάμεις της τάξης είχαν αποφασίσει να εκκενώσουν” την περιοχή.

“Απολυταρχικές” τάσεις

Η υπόθεση έφτασε ως το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σμιθ εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για τις “απολυταρχικές” τάσεις του προέδρου Τραμπ και για τον “τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κρίση της στρατιωτικής ιεραρχίας”. “Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας είναι περιορισμένος”, υπενθύμισε.

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση στρατιωτών σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, με εξαίρεση περιπτώσεις εξεγέρσεων. Σε περίπτωση ταραχών κάθε αμερικανική πολιτεία μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.

Ακόμη και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεών της για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων είναι κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τα μέλη της. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις της τάξης στην αντιμετώπιση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. “Η αποστολή αυτή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, Δεν τους αρέσει, αλλά μπορούμε να την φέρουμε σε πέρας”, δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Λένγκιελ επικεφαλής της Εθνοφρουράς.

Αντιδράσεις

Ο Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστερος αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι “μετατρέπει τη χώρα σε πεδίο μάχης ναρκοθετημένο με παλιές έχθρες και νέους φόβους”.

Οι μειονότητες έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς αυτές θεωρούνται μέσο κοινωνικής ανέλιξης, και η δυσαρέσκεια ήταν εμφανής μεταξύ των στρατιωτικών μία εβδομάδα μετά τον φόνο στη Μινεάπολις του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

“Είμαι ο Τζορτζ Φλόιντ”, έγραψε στο Twitter ο ανθυπασπιστής της Πολεμικής Αεροπορίας Κέιλεθ Ράιτ, ένας από τους πιο προβεβλημένους Αφροαμερικανούς του στρατού. “Όπως οι περισσότεροι μαύροι πιλότοι, εξοργίστηκα όταν είδα έναν άλλον μαύρο άνδρα να πεθαίνει στην τηλεόραση μπροστά στα μάτια μας”.  “Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά σε αυτή τη χώρα στους μαύρους, θύματα αστυνομικής βίας (…) ενδέχεται να συμβεί και σε εμένα”, πρόσθεσε σε άλλο μήνυμά του ο Ράιτ.

Μεταξύ των προσώπων που στήριξαν δημοσίως τον ανθυπασπιστή ήταν και ο στρατηγός Ντέιβ Γκόλντσταϊν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος σε επιστολή του προς τους διοικητές των μονάδων χαρακτήρισε τον φόνο του Φλόιντ “εθνική τραγωδία” και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σήμερα μαζί με τον Ράιτ σε διαδικτυακή συζήτηση για τον ρατσισμό.

Σε εσωτερικό του υπόμνημα προς τους εργαζόμενους στο υπουργείο Άμυνας ο Έσπερ ζήτησε χθες Τρίτη από το προσωπικό “να μείνει εκτός πολιτικής στη διάρκεια αυτών των ταραγμένων ημερών”.

Ο Τζέιμς Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που συμμετέχει στο συμβούλιο Defense Science, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του αυτή αφού είδε ειρηνικούς διαδηλωτές να διαλύονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τη Δευτέρα και τον Έσπερ να συνοδεύει τον Τραμπ στην εκκλησία.

“Ίσως να μην είσαι σε θέση να εμποδίσεις τον πρόεδρο να δώσει εντολή για αυτή τη φρικτή χρήση βίας, όμως μπορείς να επιλέξεις να δηλώσεις την αντίθεσή σου”, τόνισε ο Μίλερ στην επιστολή της παραίτησής του.

Ο Κόρι Σάκε, του συντηρητικού American Enterprise Institute και ειδικός σε θέματα σχέσεων στρατού- πολιτών στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο Έσπερ και ο Μάιλι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη “σοκαριστική” απόφασή τους να εμφανιστούν σε αυτό το πλαίσιο με τον Τραμπ. “Έκαναν την επιλογή τους. Θα μπορούσαν να πουν, ‘Κύριε πρόεδρε, πιστεύω ότι θα στείλει λάθος μήνυμα, αν το κάνω αυτό’”, εξήγησε.

Aψηφώντας τον κορωνοϊό

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζουν τα αιτήματά τους και μερικές φορές βήχουν λόγω των δακρυγόνων: το κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ μπορεί να επιδεινώσει την επιδημία του κορωνοϊού, όμως πολλοί είναι έτοιμοι να το διακινδυνεύσουν “για το καλό του έθνους”.

Σύμφωνα με την Έμπονι Χίλτον, Αφροαμερικανίδα γιατρό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο τη Βιρτζίνια, η Αμερική είναι αυτή την περίοδο αντιμέτωπη με δύο επικίνδυνες πανδημίες: την covid-19 και την αστυνομική βία.  Φοβάται ότι η πρώτη θα εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο στη χώρα “όπου δεν γίνονται σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης” από τους διαδηλωτές, οι οποίοι όταν έχουν μάσκα “δυστυχώς συχνά δεν τη φορούν σωστά”.

Τα δακρυγόνα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να διαλύσουν το πλήθος, υπογραμμίζει η Χίλτον “αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο” εξαιτίας του βήχα και της ταχυκαρδίας που προκαλούν.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές έχουν συναίσθηση του κινδύνου αυτού στη χώρα που έχει θρηνήσει τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία covid-19. Όμως το αψηφούν μπροστά στον σκοπό που έχουν να υπερασπιστούν μετά τον θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι για το καλό του έθνους”, δηλώνει ο Κέι Μάνινγκ, ένας 52χρονος Νεοϋορκέζος που συμμετείχε σε διαδήλωση στο Μπρούκλιν τη Δευτέρα το βράδυ. “Αυτό που είδαμε είναι πολύ ανησυχητικό και πρέπει να είμαστε εδώ, στον δρόμο, παρά την covid-19 παρά τον κίνδυνο μόλυνσης”, υπογραμμίζει.

Πίσω από τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων, που οξύνθηκαν λόγω της κρίσης της πανδημίας, βρίσκονται ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία.

Έρευνα που διεξήχθη πέρυσι με βάση άρθρα του Τύπου και επίσημα στοιχεία έδειξε ότι ένας μαύρος άνδρας έχει μία πιθανότητα στις 1.000 να σκοτωθεί από την αστυνομία, ποσοστό 2,5 φορές μεγαλύτερο από έναν λευκό.

“Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η αστυνομία αποτελεί ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

απειλή για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ”, είχε αναφέρει ο βασικός συντάκτης της έρευνας Φρανκ Έντουαρντς του πανεπιστημίου Rutgers.

Το πρόβλημα δεν σταματά στους φόνους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως αυτός του Φλόιντ, αλλά επηρεάζουν καθημερινά την υγεία μιας κοινότητας που αισθάνεται στιγματισμένη, παρατηρεί η Χίλτον. “Απόδειξη είναι το χρόνιο στρες που συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων και την παχυσαρκία”, αναφέρει.

Δικαιοσύνη ζητά η μητέρα της κόρης του Τζόρτζ Φλόιντ

Η μητέρα της κόρης του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε χθες Τρίτη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του Τζορτζ Φλόιντ, τονίζοντας ότι ήταν ένας καλός πατέρας που δεν του άξιζε να πεθάνει με αυτό τον τρόπο, ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Με την 6χρονη κόρη της Τζιάνα στο πλευρό της, η Ρόξι Ουάσινγκτον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί και οι τέσσερις αστυνομικοί να πληρώσουν για τον φόνο του Φλόιντ, που έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο.

“Στο τέλος της ημέρας αυτοί πάνε σπίτι τους και είναι με τις οικογένειές τους”, δήλωσε η Ουάσινγκτον. “Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα. Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά. Δεν θα τη συνοδεύσει στην εκκλησία στον γάμο της”.

Την ώρα που η Ουάσινγκτον έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου από το δημαρχείο της Μινεάπολις, η Τζιάνα, φορώντας λευκό μπλουζάκι, τζιν και αθλητικά παπούτσια, ήταν κολλημένη πάνω της, με το πρόσωπό της συχνά συνοφρυωμένο.

“Την αγαπούσε, την αγαπούσε τόσο πολύ”, πρόσθεσε η Ουάσινγκτον. “Είμαι εδώ με το μωρό μου. Είμαι εδώ για τον Τζορτζ διότι θέλω δικαιοσύνη για εκείνον και θέλω δικαιοσύνη για εκείνον επειδή ήταν καλός. Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει οποιοσδήποτε, ήταν καλός”, κατάληξε.

Στο πλευρό της Ουάσινγκτον βρίσκονταν οι δικηγόροι της οικογένειας και ο στενός οικογενειακός τους φίλος Στίβεν Τζάκσον, ένας πρώην παίκτης του NBA, ο οποίος συνόδευσε την Τζιάνα στο κτίριο.

“Γιατί πρέπει να βλέπουμε τον πόνο της; Είμαι εδώ για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδελφό μου (…) και με κάποιο τρόπο γ..ω το, θα το καταφέρουμε”, τόνισε ο Τζάκσον.