Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται στην αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σκέφτεται σοβαρά το πολιτικό άνοιγμα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, όπως η ομάδα Χαρίτση - Αχτσιόγλου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται αρνητικός σε ένα ενδεχόμενο συμπόρευσης, ωστόσο αυτήν τη στιγμή ζυγίζει τυχόν εσωκομματικές αντιδράσεις και τις πολιτικές προεκτάσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.


Πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης στο συνέδριο Thessaloniki Summit 2023 δήλωσε ότι με χαρά θα συζητήσει τη συμπόρευση - συνεργασία με ένα κομμάτι της Ανανεωτικής Αριστεράς ή με ανθρώπους της Οικολογίας, εφόσον υπάρξει μία συμφωνία σε πολιτικό πλαίσιο. Αυτή η δήλωση προκάλεσε αίσθηση διότι ήταν το πρώτο άνοιγμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί ευκαιριακές συνεργασίες με κόμματα - διάττοντες αστέρες. Οι δηλώσεις αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν έκπληξη σε όσους γνωρίζουν όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά βαθιά τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ο επικεφαλής της νέας Κ.Ο. που θα σχηματίσουν τα στελέχη που έφυγαν από το κόμμα Κασσελάκη. Σε κατ’ιδίαν συζητήσεις με συνεργάτες του τον θεωρεί ως ένα μετριοπαθές στέλεχος που έχει θέση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και μπορεί να ενισχύσει το στόχο του ΠΑΣΟΚ για διεύρυνση προς τα αριστερά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πατέρας του Αλέξη Χαρίτση, Βύρωνας, παλαιότερα ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος με το κόμμα στην Μεσσηνία. Τα ίδια αισθήματα τρέφει ο Νίκος Ανδρουλάκης και για την Έφη Αχτσιόγλου ενώ δεν θεωρεί βαρίδιο τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιλέγει ένα άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη καθώς αναγνωρίζει ότι πίσω από τον νέο Πρόεδρο κρύβονται ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς, με τους οποίους δεν επιθυμεί καμία πολιτική σχέση.

Οι αντιδράσεις


Οι παρασκηνιακές επαφές δεν γίνονται σε θολό τοπίο καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο - κλειδί που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και την ομάδα Χαρίτση - Αχτσιόγλου. Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα στελέχη της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τα οποία δεν φαίνονται πρόθυμα σε μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για έναν νέο πολιτικό σχηματισμό με αυτόνομη πορεία. Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, υπάρχουν εσωκομματικά προβλήματα με πολλά στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Φίλιππος Σαχινίδης να δηλώνουν αντίθετα σε συνεργασίες ή προσχωρήσεις πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 


Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε το δρόμο για μία πιθανή συνεργασία ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης δεν είναι καθόλου αρνητικός και οι παρασκηνιακές επαφές θα φουντώσουν στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Μία συνεργασία, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση διότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στελεχών και από τις δύο πλευρές.