Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η εκλογολογία έχει τη βάση της στην κατάσταση που επικρατεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οσοι προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την παρουσιάζουν ως ευκαιρία νίκης για την κυβερνώσα παράταξη και υπέρβασης της περιπλοκής που μπορεί να προκαλέσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που φρόντισε να επιβάλει ο κ. Αλ. Τσίπρας το 2019, προκειμένου να δυσκολέψει τη μακροημέρευση του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν περνάει τις καλύτερες των ημερών του. Εγκλωβισμένος όπως είναι από τον ευρύ κύκλο των εχθροπαθών που τον περιβάλλουν και παραδομένος στη χαμηλής ποιότητας – σχεδόν κουτσομπολίστικης – προπαγάνδα που ο ίδιος κύκλος παράγει, τίποτε δεν του βγαίνει. Αντιθέτως βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον στενό κύκλο της υπεραπλουστευμένης, συνθηματολογικής, αρνητικής και εχθροπαθούς αντιπολίτευσης που δεν πείθει και δεν συγκινεί κανέναν άλλο πέρα από τα στρατευμένα τρολ του Twitter.
Κάπως έτσι αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος των ανεπιτυχών προσπαθειών ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να θεριεύει, όπως γράφει ο “ΒΗΜΑτοδότης”, και η αμφισβήτησή του στο εσωτερικό του κόμματος.
Όπως μεταφέρουν όσοι γνωρίζουν τις επικρατούσες συνθήκες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγετική λάμψη του Αλέξη Τσίπρα απομειώνεται σταθερά από το 2019 και εντεύθεν.
«Δεν εμπνέει πια όπως παλιά, δεν κινητοποιεί, ούτε αναγεννά τις προσδοκίες, δεν δημιουργεί ρεύμα επανάκαμψης στην εξουσία» και, το χειρότερο, όσο παραμένει αμφιταλαντευόμενος και εν πολλοίς ακινητοποιημένος «θα τον ακούνε και θα τον προσέχουν ολοένα και λιγότεροι» κρυφολένε δεξιά και αριστερά στελέχη του κόμματος που είχαν πιστέψει τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις του για ανανέωση, διεύρυνση και ανασύνταξη των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς. Και βεβαίως δεν του φταίνε τα μέσα ενημέρωσης, τη δαιμονοποίηση των οποίων συνεχίζει να καλλιεργεί, ως απάντηση στις δικές του αδυναμίες.
Ο ίδιος κύκλος στελεχών σημειώνει επίσης ότι τον έχει κλονίσει η αποχώρηση του Ιγκλέσιας από τους Podemos. Την αντιμετωπίζει ως κακό προηγούμενο και ως βάση αμφισβητήσεων.
Παλαιότερα πίστευε αυτάρεσκα ότι έχει χρόνο στη διάθεσή του και πως ακόμη κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές, δεν θα αντιμετωπίσει αμφισβήτηση, παρά θα έχει και τρίτη ευκαιρία διεκδίκησης της εξουσίας. Κάτι που πλέον μάλλον δεν επιβεβαιώνεται.
Ο κ. Τσίπρας. αν δεν αντιδράσει γρήγορα και δεν δημιουργήσει ατμόσφαιρα επανάκαμψης, το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει οργανωμένη εσωκομματική αντίδραση και αμφισβήτηση, η οποία με τη σειρά της δεν είναι απίθανο να ερεθίσει αναλόγως και τον έχοντα το προνόμιο του εκλογικού αιφνιδιασμού.