Το σκεπτικό του για την πρόταση του Χρήστου Ράμμου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποκάλυψε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα Παραπολιτικά.
Κληθείς να επιβεβαιώσει εάν πράγματι είχε την έγκριση του Χρήστου Ράμμου -ο οποίος «δεν είχε πολιτικές βλέψεις»- για τη συγκεκριμένη πρόταση, ο κύριος Χαρίτσης είπε ορθά-κοφτά ότι «προφανώς έχουμε την έγκρισή του. Προφανώς. Εμείς δεν πετάμε πυροτεχνήματα στον αέρα».
Συνεπώς, δεν απαιτείται απολύτως κανένα σχόλιο από τον κύριο Ράμμο, αναφορικά με το τι θέλει. Ειδάλλως, θα πρέπει να βγάλει ψεύτη τον Αλέξη Χαρίτση. Και εφόσον αυτό δεν έχει γίνει εδώ και μια ημέρα, είναι σαφές ότι ο κύριος Ράμμος επιθυμεί διακαώς να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πληροφορίες θέλουν τον κ. Ράμμο να έχει κάνει επαφές με όλα τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, για αυτό μάλιστα μια ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης της Νέας Αριστεράς, διά στόματος Αλέξη Χαρίτση, την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου «έριξε» στο τραπέζι ο Θόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο κύριος Μαργαρίτης να αποδοκιμάστηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά αποδοκιμάστηκε ως προς το «timing», όχι ως προς το πρόσωπο. Και κάπως έτσι έσπευσε η Νέα Αριστερά να καρπωθεί την «πατρότητα» της πρότασης. Μπορεί να θέλουν να κρυφτούν, αλλά η χαρά δεν τους αφήνει.
Ο «άτεγκτος στυλοβάτης» του κράτους δικαίου
Να εξηγηθεί το πολιτικό σκεπτικό πίσω από την πρόταση ο κύριος Ράμμος να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζητήθηκε από τον κύριο Χαρίτση, ο οποίος είπε ότι «το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ελληνική κοινωνία, ως ελληνική πολιτεία θα έλεγα, είναι ένα ζήτημα βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, προς τη Δικαιοσύνη, προς το κράτος Δικαίου. Και με αυτήν την έννοια, το γεγονός ότι βρισκόμαστε 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση (...) και έχουμε μπροστά μας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, εμείς το βλέπουμε και ως μια ευκαιρία να συμβολίσουμε την ανάγκη να υπάρξει μια αντιστροφή αυτής της πορείας. Να υπάρξει μια επανεκκίνηση της Δημοκρατίας μας».
Ίσως θα έπρεπε να πει κάποιος με τρόπο στον κύριο Χαρίτση ότι αυτή η δυστοπία την οποία περιγράφει, οι πολίτες -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, διαχρονικά- δεν την αντιλαμβάνονται. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν με το συγκεκριμένο αφήγημα και με την υπόθεση των υποκλοπών, να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη και τελικώς απεκόμισαν την περιφρόνηση των πολιτών. Για αυτό, να συνεχίσουν ακριβώς έτσι.
Στη συνέχεια ο κύριος Χαρίτσης είπε «νομίζω ότι ο κύριος Ράμμος με την πορεία του, με τη στάση που κράτησε ως υπεύθυνος δημόσιος λειτουργός -και στο ΣτΕ και στην ΑΔΑΕ- και πολύ πρόσφατα βεβαίως με την πολύ σθεναρή του στάση στο ζήτημα των υποκλοπών, συμβολίζει και συμπυκνώνει ακριβώς αυτήν την ανάγκη να πούμε "ως εδώ, φτάνει με την καταρράκωση των θεσμών. Φτάνει με την αλαζονική και περιφρονητική προς τους δημοκρατικούς θεσμούς στάση", της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν έχει προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά».
Εδώ, όμως, θα τα χαλάσουμε... σύντροφε Χαρίτση: ο κύριος Ράμμος κατηγορήθηκε για πολιτική μεροληψία, ενώ δεν πάνε και πολλοί μήνες όπου με άρθρο του έλεγε με δυο λόγια ότι θα έπρεπε να μπορεί να ελέγχει την ΕΥΠ. Αν είχε τέτοια «φιλοδοξία», θα έπρεπε να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να τον βάλει διοικητή στην ΕΥΠ, αντί για πρόεδρο στην ΑΔΑΕ. Και ας μη γελιόμαστε, δεν είχε τέτοιες βλέψεις, ούτε τέτοιες ευαισθησίες. Διότι αν είχε, τότε για τις καταγγελίες του ΚΚΕ για υποκλοπές στα γραφεία του (που σύμφωνα με το ΚΚΕ έλαβαν χώρα το 2016), δε θα έλεγε τρία χρόνια αργότερα (τον Δεκέμβριο του 2019) σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και από βήματος Βουλής ότι πρόκειται για μια «κακόβουλη φάρσα», για την οποία «η ΑΔΑΕ δεν έχει περαιτέρω αρμοδιότητα». Θα έλεγε κανείς ότι εκ της θέσεώς του αλλά και των «ευαισθησιών» του, όφειλε ο κύριος Ράμμος να μην αφήσει ερωτηματικά στην καταγγελία ενός πολιτικού κόμματος για υποκλοπές στα γραφεία του.
Αήθης επίθεση στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι κακή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Χαρίτσης είπε ότι «όχι, εγώ δε θα χρησιμοποιήσω τέτοιες εκφράσεις». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν δεν ήταν καλή, ή ήταν ανεπαρκής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κυρία Σακελλαροπούλου, ο κύριος Χαρίτσης είπε ότι «θα σας πω ότι ο Πρόεδρος, ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παίζει τον συνταγματικό του ρόλο. Θα πρέπει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια καταρράκωσης των θεσμών και του κράτους δικαίου». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν τα παραπάνω δεν τα έκανε η κυρία Σακελλαροπούλου, ο κύριος Χαρίτσης είπε ότι «νομίζω ότι με τη στάση της, σε πολλές περιπτώσεις, διευκόλυνε τις επιδιώξεις του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης».
Μπορεί ο κύριος Χαρίτσης να μη χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «κακή Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αλλά είπε ξεκάθαρα ότι η κυρία Σακελλαροπούλου δεν προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον, δεν αντιτάχθηκε σε «κάθε προσπάθεια καταρράκωσης των θεσμών και του κράτους Δικαίου». Και ως «κερασάκι στην τούρτα», ο κύριος Χαρίτσης είπε δίχως περιστροφές -και ίχνος ντροπής- ότι «διευκόλυνε τις επιδιώξεις του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης». Τους οποίους -Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβέρνηση- περιγράφει ως «αρχιτέκτονες» της «ανελεύθερης και αντιδημοκρατικής πολιτείας» που βιώνουμε!
Συμπέρασμα: Το βαθιά προβληματικό DNA της Αριστεράς δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως της ονομασίας του κόμματος.