Στο ρεκόρ επενδυσεων που καταγράφει η χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε γεύμα εργασίας χθες, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια στο Ελληνικό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμάται ότι θα μεταβιβαστούν στον Γιώργο Προκοπίου μέχρι τέλος του χρόνου και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα μεταβιβαστούν στον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πέρσι η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 28 ετών, έχει σημασία αυτό γιατί πέρσι ήμαστε ακόμα στην καρδιά της πανδημίας, άρα εν μέσω πανδημίας πετύχαμε ρεκόρ επενδύσεων 28 ετών. Φέτος, αν υποτεθεί ότι μέχρι τέλος του χρόνου δεν έχουμε καμία επένδυση και μείνουμε μόνο σε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, είμαστε ήδη σε ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών».
Ο υπουργός σημείωσε ότι εν μέσω δυσκολιών και αναποδιών, «τη χώρα μας σήμερα την βλέπουν έξω με τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι την έβλεπαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια», καθώς πλέον, έχει καταστεί κέντρο διάδοσης data στον πλανήτη ενώ σημείωσε ότι, υπό το παρόν κλίμα της πολύ μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής, δημιουργούνται δυο νέα πεδία επενδυτικού ενδιαφέροντος: Η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η βιομηχανική παραγωγή με πράσινη ενέργεια.
«Ο οικονομικός άνεμος που έρχεται είναι πολύ αντίθετος με την πορεία που θέλουμε να χαράξουμε, άρα θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας για να υποδεχθεί αυτές τις νέες συνθήκες που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα» σημείωσε ο υπουργός.
Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και έχει γίνει η χωρα μας επενδυτικός προορισμός ο υπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα πραγματικά σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα όχι μόνο σε επίπεδο διακυβέρνησης, αλλά έχει συμβεί και μία ουσιαστική μεταβολή στην ουσία της ελληνικής κοινωνίας. Και φέρνω πάντα ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. Τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια του έργου, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά, προηγείται του χρονοδιαγράμματος, έχουν πουληθεί όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης και δεν έχει καθόλου εκκρεμότητες».
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, είναι τα ναυπηγεία. Όπως είπε, «ως προς τη Σύρο, το ναυπηγείο εκεί δουλεύει μια χαρά. Όσον αφορά στον Σκαραμαγκά, πιστεύω ότι η μεταβίβασή του στον Γιώργο Προκοπίου θα έχει γίνει μέχρι τέλος του χρόνου… Όσον αφορά στην Ελευσίνα, παραδώσαμε στις τράπεζες το σχέδιο για την αίτηση στο δικαστήριο. Αυτό δεν ήταν εύκολο, χρειάστηκε ένα μήνα δουλειά για να γίνει. Στόχος μας είναι να καταθέσουμε στο δικαστήριο μέχρι 31 Οκτωβρίου. Εφόσον το πετύχουμε -που θα το πετύχουμε- και καταθέσουμε στις 31 Οκτωβρίου, την άλλη εβδομάδα θα είναι στην Αθήνα και κλιμάκιο της DFC για να δει από κοντά τα ναυπηγεία για πέμπτη φορά. Πήραμε την έγκριση από το Legal Committee της DFC για τα 102 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, άρα προχωράει κανονικά το σχέδιο.
Πιστεύω το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα γίνει η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ. Άρα, από τον Μάρτιο και μετά θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνος και το 2023 θα είναι σε πλήρη λειτουργία».
Υπό το παρόν κλίμα της πολύ μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής, τόνισε ο υπουργός, δημιουργούνται ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο πεδίο ενδιαφέροντος, όπως είπε ο υπουργός είναι η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Ο εθνικός μας στόχος για την παραγωγή ΑΠΕ προέβλεπε ότι μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει 20 giga από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τις επενδύσεις που έχουμε ήδη εγκρίνει, κατασκευάσει και έχουμε πάρει όρους σύνδεσης, ο στόχος των 20 giga θα έχει επιτευχθεί μεταξύ Μαρτίου – Αυγούστου του 2024. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι σύντομα θα αλλάξουμε τον εθνικό μας στόχο από τα 20 στα 30 giga.
Και ήδη έχουμε γιγαντιαία προγράμματα και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ για την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση και στα σπίτια και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πιστεύω ότι με το ρυθμό αυτό σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία τελείως διαφορετική χώρα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος είναι η βιομηχανία. Οι Ευρωπαίοι μέσα στην πανδημία άρχισαν να βλέπουν ότι το να έχουν τελικά όλη την παραγωγή τους στην Ασία δεν είναι τόσο καλή ιδέα και στη συζήτηση που ξεκίνησε ώστε «να φέρουν εργοστάσια προς τα εδώ», όπως είπε, «η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να πάρει ένα μερίδιο […] και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλεονέκτημα για να το πάρουμε. Γιατί η Ευρώπη δεν θέλει μόνο να φέρει βιομηχανίες από την Ασία στην Ευρώπη, θέλει αυτές οι βιομηχανίες να δουλεύουν με “πράσινη” ενέργεια και για λόγους κόστους στην παρούσα συγκυρία αλλά και για λόγους “πράσινης” πολιτικής που είναι ο κεντρικός στόχος της Ευρώπης».
Δυστυχώς, συνέχισε ο υπουργός, ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγαίνει σε μία κλιμάκωση. Άρα, όπως εκτίμησε, είναι προφανές ότι το 2023 θα είναι έτος παγκόσμιας ύφεσης. «Το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η ύφεση, σήμερα δεν το ξέρουμε. Η Ελλάδα θα έχει μία οριακή ανάπτυξη. Στον προϋπολογισμό έχουμε βάλει 2%, πιστεύω ότι είναι σχετικά εφικτός στόχος. Φέτος, θα κλείσουμε πάνω από 5%. Πρέπει να είμαστε όμως προετοιμασμένοι για μία μεγάλη ύφεση στη Βόρεια Ευρώπη.
Ο οικονομικός άνεμος που έρχεται είναι πολύ αντίθετος με την πορεία που θέλουμε να χαράξουμε, άρα, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας για να υποδεχθεί αυτές τις νέες συνθήκες που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα.
Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σε μια οικονομία που είναι σε συνθήκες πολέμου να προστεθεί πολιτική αβεβαιότητα, διότι οι επενδυτές το πρώτο που δεν θέλουν είναι πολιτική αβεβαιότητα.
Αντιθέτως, η επανεκλογή μιας σταθερής κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην οικονομία, τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.