Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων από τον Νίκο Ανδρουλάκη αποκάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα.

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Χωρίς τις υποψηφιότητες για έξι περιφέρειες της χώρας προχώρησε η διαδικασία ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το ίδιο το κόμμα ν’ αναγνωρίζει δυσκολίες ως προς την εύρεση προσώπων για τη στελέχωσή τους.

Οι αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι αρνήσεις στελεχών που βολιδοσκοπήθηκαν αποτυπώνονται στη δυστοκία ανάδειξης υποψηφίων με τη Χαριλάου Τρικούπη να αναζητεί λύσεις όπως αυτές που βρέθηκαν προκειμένου να κλείσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λίστες και σε άλλες περιφέρειες.

Χωρίς ονόματα-εκπλήξεις εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε το 82% των ψηφοδελτίων του κόμματος στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθεςμε τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του κόμματος Βαγγέλη Αργύρη να δηλώνει ότι «η ανανέωση προσώπων αγγίζει σε ποσοστό το 63%. Το 31% των υποψηφίων είναι κάτω των 45 ετών, και το 92% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το 12% κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και το 30% μεταπτυχιακό δίπλωμα».

 

Δυστοκία

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω της δυστοκίας στις μονοεδρικές Σάμου, Ζακύνθου, Καστοριάς και Ευρυτανίας και για στις περιφέρειες της Αρκαδίας και της Λακωνίας, όπου συνεχίζονται ακόμη οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Εν τω μεταξύ, σε κομπάρσο της δικής του παραγωγής εξελίσσεται πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα να του παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση της αντιδεξιάς ρητορικής που έχει τίτλο «παρακολουθήσεις και δημοκρατική εκτροπή». Από κεντρικό ρόλο και θύμα μετατρέπεται σε παρακολούθημα της λαϊκίστικης τακτικής του Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται να εκπροσωπεί τον χώρο στον οποίο επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, να κινηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι αντιδεξιές κορόνες του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη δήλωσή του πως στόχος τους είναι να βρεθούν στην αντιπολίτευση Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ, δείχνοντας φυσικά το πώς θα πορευθεί στον δρόμο προς τις εκλογές.

 

Με λογική ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα είπε χαρακτηριστικά, όπως και το γεγονός ότι επιχείρησε να θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων που ο Τσίπρας του… έκλεψε από τα χέρια, με τρόπο όμως που παραπέμπει στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της υπόθεσης από τον Χρήστο Ράμμο, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ που και αυτός έσπευσε να στηρίξει.

Οπως χαρακτηριστικές είναι και οι αναφορές στην κυβέρνηση, που αποτελούν μια συρραφή των όσων ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, αφού τόνισε ότι: «Είναι αυτοί που βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν:

– διολισθαίνοντας στον αυταρχισμό

– ελέγχοντας τα ΜΜΕ

– κλείνοντας το σύστημα εξουσίας σε έναν όλο και πιο στενό κύκλο κολλητών και ευνοούμενων

– εισάγοντας έναν νέου τύπου λαϊκισμό. Τον απόλυτο ατομισμό και την ψευδαίσθηση “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”».

Και ναι μεν δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις η ρητορική του, σε συνδυασμό με την αγωνία του για το πόσο ισχυρή… ουρά θα είναι, ώστε να μπορεί και να διαπραγματευτεί αναλόγως μετά την πρώτη, κυρίως, Κυριακή των εκλογών, έρχεται να προσδώσει και μια άλλη διάσταση στο ερώτημα που τέθηκε στην εκδήλωση, όπου κυρίαρχο πρόσωπο ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος αλλάζοντας και τη θέση στο ερωτηματικό: «Μένουμε Ευρώπη ή πάμε ΣΥΡΙΖΑ»; Διότι η εμμονή σε μια τακτική και ρητορική που ήδη έχει επικεφαλής, παρά τα περί «ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» οδηγούν στον ίδιο μονόδρομο στον οποίο βρίσκεται και προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, η σκιά των αποχωρήσεων και των αρνήσεων πέφτει βαριά πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι όποιες σπασμωδικές κινήσεις επιβεβαιώνουν απλώς την αγωνία και τον πανικό για την επόμενη μέρα, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μέσα από την προεκλογική πόλωση.

 

Και ο Βενιζέλος με την… Κουμουνδούρου

Η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου να λάβει μέρος σε μια εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη»; προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως λόγω του ερωτηματικού στο τέλος. Αυτό όμως που προκάλεσε έντονα ερωτήματα ήταν το άλλοθι που έσπευσε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την επιλογή του Χρήστου Ράμμου για τη θέση του προέδρου της ΑΔΑΕ. Σημειώνοντας πως αυτός τον πρότεινε στον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ήρθε απλά να προστεθεί στο μπαράζ των αναφορών του σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τον ρόλο του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής που δείχνει να μετέχει σε μια επικοινωνιακή μάχη του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει φτάσει στο σημείο να καλέσει τον Ισίδωρο Ντογιάκο, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να πάρει πίσω τη γνωμοδότησή του αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται βάσει του νόμου για την ενημέρωση της ΑΔΑΕ για τις επισυνδέσεις στις οποίες προβαίνουν οι αρμόδιες αρχές.

Διεκδικώντας τον ρόλο «παντογνώστη» και τοποθετούμενος με επίκληση δικών του αναφορών και βιβλίων παρεμβαίνει στις πολιτικές διεργασίες. Και αυτό διότι γνωρίζει άριστα το αποτέλεσμα αυτών, χωρίς να δείχνει να δυσφορεί από το φλερτ πολιτικών, μέχρι χθες, αντιπάλων, οι οποίοι τον διέσυραν κατ’ επανάληψη και όχι μόνο λόγω της γνωστής υπόθεσης της σκευωρίας Novartis…