«Δεν ήρθα ούτε για να απαξιώσω, ούτε για να αμφισβητήσω το έργο κανενός. Ήρθα για να χτίσω, να βελτιώσω, να θεραπεύσω», δηλώνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία εβδομάδα μετά την ανάδειξή του ως 61ος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης.
Υπόσχεται πως μέχρι τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους οι πολίτες θα αντιληφθούν αισθητή βελτίωση στο ζήτημα της καθαριότητας. Από εκεί και πέρα, προσθέτει πως τα αποτελέσματα των πολιτικών του θα αρχίσουν να φαίνονται εντός του πρώτου χρόνου.
Δεν αρνείται πως το πρόγραμμα που παρουσίασε προεκλογικά αναφορικά με τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%, την ασφάλεια και το κυκλοφοριακό είναι φιλόδοξο, διευκρινίζοντας όμως πως η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Παράλληλα, αναφέρει πως δεν θα θέσει εμπόδια σε ώριμα έργα που ευνοούν και αλλάζουν την πόλη και τα οποία οραματίστηκε η διοίκηση Μπουτάρη.
Σχετικά με τις συνεργασίες που απαιτούνται για τη διοίκηση της πόλης από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του δημάρχου, υποστηρίζει πως ικανοί και άξιοι δημοτικοί σύμβουλοι υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις και πως στόχος είναι να μη χαθεί ούτε μέρα για τη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, ο Ζέρβας τονίζει πως δεν έκρυψε ποτέ την προτίμηση προς τον ΠΑΟΚ θεωρώντας πως ήταν τίμιο να μην κρυφτεί από τους ψηφοφόρους και συμπληρώνει πως «θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι θα ευνοήσω μία ομάδα έναντι άλλης».
Ερ: Κύριε Ζέρβα, πως νιώθετε ως ο 61ος δήμαρχος στην ιστορία της Θεσσαλονίκης;
Μεγάλη ευθύνη, μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη με 24 αιώνες ιστορία, είναι πόλη με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Δικός μου στόχος είναι να καταφέρω να κινητοποιήσω όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να την φτάσουν εκεί που της αξίζει.
Ερ: Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που κάνατε μετά το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα; Κυριάρχησε το συναίσθημα της χαράς ή της ευθύνης;
Ένα μείγμα και των δύο είναι η αλήθεια. Χαρά γιατί μετά από μία μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια οι Θεσσαλονικείς ανταποκρίθηκαν θετικά στα μηνύματά μας και επέλεξαν αυτοδιοικητικά, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι δεδομένοι, ότι επιζητούν λύσεις για την καθημερινότητα, ότι τους ενδιαφέρει η πόλη. Ευθύνη διότι το εκλογικό αποτέλεσμα φανερώνει πως έχει αναπτυχθεί στην πόλη μία μεγάλη προσδοκία, μία κινητοποίηση που δεν πρέπει να υποχωρήσει. Όταν οι δύο στους τρείς σου αναθέτουν τη διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας τότε το να μην νιώθεις βαριά την ευθύνη σημαίνει πως δεν μετράς σωστά τα πράγματα.
Ερ: Τι κινήσεις θα κάνετε έως και την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θα αναλάβετε επίσημα τη δημαρχία;
Κινούμαι ήδη σε δύο άξονες. Πρώτον έχω ξεκινήσει έναν πρώτο γύρο επαφών ώστε να διερευνήσω τις ρεαλιστικές δυνατότητες συμπόρευσης και σύνθεσης της νέας διοίκησης στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Όπως είχα πει και προεκλογικά το πνεύμα συνεργασίας και σύνθεσης θα δοκιμαστεί στην πράξη και όλοι θα κριθούν από τη στάση τους. Ικανοί και άξιοι δημοτικοί σύμβουλοι υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις. Δεύτερον, όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων είναι ευεργετικό και ιδιαίτερα χρήσιμο ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της νέας διοίκησης από την απερχόμενη. Στόχος να μην χαθεί ούτε μία ημέρα για τη Θεσσαλονίκη.
Ερ: Εκλεγήκατε δήμαρχος ωστόσο λόγω της απλής αναλογικής έχετε τέσσερις δημοτικούς συμβούλους λιγότερους από τον Νίκο Ταχιάο που θα είναι αντιπολίτευση με έντεκα. Με ποιους θα συνεργαστείτε για να σχηματίσετε διοίκηση;
Με το προηγούμενο σύστημα η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» θα εξέλεγε γύρω στους 30 – 31 δημοτικούς συμβούλους. Το αναφέρω για να υπάρχει μία σύγκριση. Από εκεί και πέρα η πρότασή μας ήταν αυτοδιοικητική και ανεξάρτητη γεγονός που μας δίνει την απαραίτητη ευελιξία και ευρυχωρία να προχωρήσουμε σε συνθέσεις. Το νέο σύστημα σίγουρα συνιστά πρόκληση καθώς για πρώτη φορά οι δήμοι θα διοικηθούν με απλή αναλογική. Από την άλλη μην ξεχνάτε πως ο δήμαρχος εκλέγεται για 4 χρόνια. Δεν υπάρχει πρόταση μομφής, ούτε ψήφος εμπιστοσύνης. Ο δήμαρχος έχει αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες αλλά σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Η πιθανότητα τροποποιήσεων των εισηγήσεων της διοίκησης από το δημοτικό συμβούλιο, δεν με φοβίζει. Το αντίθετο, αντιμετωπίζω αυτό το ενδεχόμενο ως μία ευκαιρία βελτιστοποίσης των αποφάσεών της. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται η συνεργασία και οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είμαι σίγουρος ότι επιθυμούν την επίλυση ζητημάτων όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η ευταξία της πόλης. Ζητήματα αμιγώς αυτοδιοικητικά χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, χωρίς λόγο ανέξοδων συγκρούσεων.
Ερ: Είστε αισιόδοξος ότι θα λειτουργήσει το σχήμα με τη συνένωση πολλών παρατάξεων;
Οφείλω να είμαι και είμαι αισιόδοξος γιατί η εντολή των Θεσσαλονικέων ήταν σαφής και δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Οι όποιες συνεργασίες προκύψουν θα βασίζονται σε προγραμματική συμφωνία γεγονός που θα τις καταστήσει στέρεες.
Ερ: Σε πόσο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που θα αναλάβετε επίσημα τα καθήκοντα σας, πιστεύετε ότι οι δημότες θα δουν να αλλάζει η καθημερινότητα τους;
Με βάση το σχέδιό μας οι πολίτες θα αντιληφθούν μία πρώτη αισθητή βελτίωση μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019 στο ζήτημα της καθαριότητας. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα των δικών μας πολιτικών και των δικών μας ενεργειών θα αρχίσουν να φαίνονται εντός του πρώτου χρόνου. Για εμένα όμως το στοίχημα είναι να υπάρχει μία ριζικά διαφορετική εικόνα της πόλης με την ολοκλήρωση πρώτης θητείας. Εκεί θα κριθούμε – τότε θα αξιολογήσει ο κόσμος το έργο μας.
Ερ: Προεκλογικά μιλήσατε για μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%, για βελτίωση της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού, για ασφάλεια και αναδιάρθρωση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Μπορούν να γίνουν όλα μαζί;
Φυσικά και μπορούν να γίνουν. Δεν βλέπω ποιοι είναι οι περιορισμοί που θα ακυρώσουν αυτές τις παρεμβάσεις. Αν εννοείται ότι το πρόγραμμά μας για την πόλη είναι φιλόδοξο δεν θα το αρνηθώ. Εμπεριέχει πολλά περισσότερα. Εξάλλου, αν κάτι θα ήθελα να αποφευχθεί κατά την περίοδο τη δικής μου δημαρχίας αυτό είναι να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Άλλωστε αυτά στα οποία αναφέρεστε συνιστούν αυτονόητες πρόνοιες για κάθε ευρωπαϊκή πόλη, δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε.
Ερ: Έργα που ήταν στα πλάνα της απερχόμενης διοίκησης, όπως για παράδειγμα το αποτεφρωτήριο και η επέκταση της Νέας Παραλίας, θα τα δούμε να προχωράνε;
Είμαι ο τελευταίος που θα θέσει εμπόδια και θα προκαλέσει καθυστερήσεις σε ώριμα έργα που ευνοούν και αλλάζουν την πόλη. Από εκεί και πέρα εμείς θα εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα με τις δικές του προτεραιότητες, μέρος του οποίου είναι και κάποια «μεγάλα» έργα όπως η παρέμβαση στην Αριστοτέλους, η συντήρηση της Νέας Παραλίας και το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, η ανάπλαση της ΔΕΘ κοκ.
Ερ: Συμβουλές από τον Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο κοντραριστήκατε αρκετές φορές στο παρελθόν, θα δεχτείτε;
Θα δεχθώ κάθε συνεισφορά, κάθε συμβουλή που υπηρετεί τον βασικό μου στόχο να αλλάξω την πόλη και να την κάνω καλύτερη για όλους. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όπως είπα και στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον κ. Μπουτάρη ό,τι έγινε μένει στο παρελθόν και κοιτάμε στο μέλλον. Εμείς δεν ήρθαμε ούτε για να απαξιώσουμε, ούτε για να αμφισβητήσουμε το έργο κανενός. Ήρθαμε για να χτίσουμε, να βελτιώσουμε, να θεραπεύσουμε. Με το Γιάννη Μπουτάρη θα συνεργαστώ στο διάστημα μέχρι την ανάληψη καθηκόντων διότι πρέπει να ενημερωθώ επισταμένως για όλα τα ζητήματα του δήμου.
Ερ: Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές δημιουργήθηκε και μια… οπαδική αντιπαράθεση. Τελικά, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα είναι δήμαρχος των φιλάθλων του ΠΑΟΚ;
Θα είμαι δήμαρχος όλων των Θεσσαλονικέων και το έχω δηλώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το μήνυμά μας είναι ενωτικό. Από την άλλη ποτέ δεν έκρυψα την οπαδική μου προτίμηση γιατί θεωρώ τίμιο να τη γνωρίζουν όλοι. Ποτέ δεν κρύφτηκα. Όμως με αυτόν τον τρόπο μπορούν πιο εύκολα να με ελέγξουν όλοι – και οι φίλαθλοι των άλλων μεγάλων ομάδων της πόλης. Βέβαια θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι θα ευνοήσω μία ομάδα έναντι άλλης. Θα κριθούμε για το έργο μας, για το αν θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων.
Ερ: Βλέποντας πίσω στην προεκλογική σας πορεία και γνωρίζοντας το τελικό αποτέλεσμα θεωρείτε πως σας ευνόησε το γεγονός ότι δεν σας δόθηκε κομματικό χρίσμα;
Δεν ζήτησα ποτέ χρίσμα από κόμμα και απόδειξη αυτού πως ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου χωρίς να περιμένω κάποιο τηλεφώνημα, νεύμα ή χαρτί επιστράτευσης. Προχώρησα με τις δικές μου δυνάμεις, των συνεργατών και των συμβούλων. Όλο αυτό το διάστημα αναπτύξαμε μία καθαρά αυτοδιοικητική ατζέντα τη στιγμή που οι βασικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν να αντιπαρατεθούν με κομματικούς όρους. Εμείς καλέσαμε την κοινωνία των πολιτών, μιλήσαμε για την πόλη, γυρίσαμε στην πόλη. Διακηρύξαμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο πως μέλημά μας είναι η πόλη και τίποτε άλλο. Καλέσαμε τους Θεσσαλονικείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μας άκουσαν. Το στενό κοστούμι του κομματικού ανταγωνισμού δεν ταιριάζει στην αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα.