Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μίλησε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πιο συγκεκριμένα, από τις Βρυξέλλες έστειλε ένα μήνυμα σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή: «Οι εχθροί της ελευθερίας ενδιαφέρονται πολύ να φέρουν τον ελεύθερο κόσμο σε ένα δεύτερο μέτωπο...»

Ακόμα, σχετικά με τον πόλεμο, στον οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται η Ουκρανία με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρέοδρος τόνισε: «Οι βιώσιμες προμήθειες όπλων για την Ουκρανία σημαίνουν βιώσιμη ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη - για κάθε έναν από τους γείτονές μας».

Ζελένσκι: Υπέγραψα νόμο-κλειδί για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι μόλις υπέγραψε έναν νόμο-κλειδί που θα συμβάλει στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών απαιτήσεων για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ευχαρίστησε επίσης τις χώρες της ΕΕ για τη συνεχή στρατιωτική τους βοήθεια στην Ουκρανία.

«Οι βιώσιμες προμήθειες όπλων για την Ουκρανία σημαίνουν βιώσιμη ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη - για κάθε έναν από τους γείτονές μας», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

«Σε συγκρούσεις όπως αυτή που εξαπέλυσε η Ρωσία, νικητής είναι αυτός που παρέχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η Ρωσία πρέπει να δει ότι οι φιλοδοξίες της ως εισβολέα θα αντέξουν λιγότερο από την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε εγκεκριμένο πρόγραμμα τέτοιας μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία ότι η επίθεσή της είναι μάταιη και ότι, ανεξάρτητα από το πόσους πόρους δαπανά ο Πούτιν στον πόλεμο, δεν θα κερδίσει» επισήμανε ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Να αντιμετωπίσουμε από κοινού το ξέσπασμα ενός νέου μετώπου

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «δεύτερο μέτωπο».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το ξέσπασμα μιας ακόμη μεγαλύτερης διεθνούς πυρκαγιάς στη Μέση Ανατολή. Οι εχθροί της ελευθερίας ενδιαφέρονται πολύ να φέρουν τον ελεύθερο κόσμο σε ένα δεύτερο μέτωπο... Πρέπει να δούμε καθαρά αυτό το σενάριο και να το αντιμετωπίσουμε - από κοινού, φυσικά. Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες των οποίων η ενεργός διπλωματία λειτουργεί ήδη για την προώθηση της ασφάλειας», είπε σύμφωνα με την Guardian.

«Όσο πιο γρήγορα επικρατήσει η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, τόσο πιο γρήγορα θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια εδώ στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ουκρανός ηγέτης.