«Δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Έχουμε μπει σε μια διαφορετική φάση της πανδημίας, που δεν είναι τόσο επείγουσα» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, o οποίος αναφέρθηκε επίσης στην οξεία ηπατίτιδα και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα.

Μιλώντας για τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την Επιτροπή Ειδικών του υπ. Υγείας στη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Ζαούτης επισήμανε ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώνονται.

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη τι θα γίνει το Φθινόπωρο. Όλα είναι προβλέψεις. Δεν υπάρχουν δεδομένα. Μπροστά μας είναι ένα καλοκαίρι, που η Ελλάδα -ως επί το πλείστον- ζει σε εξωτερικούς χώρους, που έχουμε μειωμένη μεταδοτικότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και έχουμε ένα επίπεδο ανοσίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού τόνισε ότι «ο ιός θα παραμείνει μαζί μας. Η προσδοκία είναι ότι θα γίνει ενδημικός». Όσον αφορά τις μεταλλάξεις επισήμανε ότι αυτές δεν θα εξαφανιστούν, αλλά το ζητούμενο είναι να μην είναι απειλητικές για την ανθρώπινη υγεία και να «μην αποτελούν σοβαρή νόσο».

Δίκτυο επιτήρησης για την οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Με την ιδιότητα του παιδιάτρου και θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς ο κ. Ζαούτης τόνισε ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως οξείας ηπατίτιδας είναι πολύ μικρός. «Αυτή την στιγμή έχει στηθεί ένα δίκτυο επιτήρησης, μαζί με όλους τους παιδιάτρους και τα νοσοκομεία, σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε σε ετοιμότητα και να συγκεντρώσουμε επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουμε εργαστηριακό έλεγχο. Αυτή την στιγμή η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει την αιτιολογία της ηπατίτιδας αυτής».

Όσον αφορά την ανοσία του πληθυσμού και το τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «μετά την τρίτη δόση γνωρίζουμε ότι σε κάποιο σημείο θα μειωθεί η ανοσία από τον εμβολιασμό. Είναι πολύπλοκη ιστορία αυτή. Φαντάζομαι ότι θα πάμε σε ετήσιο εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό».

Ο κ. Ζαούτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις λέγοντας ότι με την πανδημία αυξήθηκαν παγκοσμίως. Όσον αφορά τον μύκητα Candida Auris σχολίασε: «Αυτό το μικρόβιο είναι ένα από τα πολυανθεκτικά. Αποτελεί ένα μικρόβιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που εμφανίζεται σε άτομα με ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς σε ΜΕΘ». Και όπως τόνισε, «υπάρχει μια εθνική στρατηγική με στόχο την εξάλειψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.