Oδεύοντας προς την συμπλήρωση τριετίας της συμπλήρωσης της θητείας της σημερινής Κυβέρνησης επιβεβαιώνεται – παρά τις ορατές φθορές της Κυβέρνησης – το δημοσκοπικό παράδοξο της Μεταπολίτευσης συνεχίζει να καταγράφεται. Ο Κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνεχίζει να προηγείται του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα με ποσοστά τα ίδια και μεγαλύτερα των βουλευτικών εκλογών του 2009.

Όλα τα άρθρα του Ζαχαρία Ζούπη

Σύμφωνα με τις δύο τελευταίες έρευνες η Ν.Δ προηγείται στην έρευνα της MARC με 30.8% έναντι 21.5% του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου (διαφορά 9.3%) και στην έρευνα της Metron Analysis με 34.1% έναντι 24.6% στην εκτίμηση ψήφου (διαφορά 9.5%). Αξίζει να σημειωθεί για άλλη μια φορά, ότι για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση Κυβέρνηση στα μέσα περίπου της θητείας της προηγείται με τόση διαφορά του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τόσο μεγάλη διαφορά και που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει τόσο σημαντική πτώση σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές αντί να αξιοποιεί τις φθορές της Κυβέρνησης και να αυξάνει τις δυνάμεις του.

Το «παράδοξο» συμπληρώνεται και από μια τρίτη παρατήρηση: Η διαφορά πρώτου από το δεύτερο κόμμα (9.3% και 9.5%) είναι μεγαλύτερη από την διαφορά μεταξύ δεύτερου και τρίτου (ΚΙΝΑΛ) που σ΄αυτές τις δύο αυτές έρευνες καταγράφεται στο 7.5% και 7.9% αντίστοιχα. Εν ολίγοις εμφανίζεται θεωρητικά πολύ πιο εύκολο να φτάσει το ΚΙΝΑΛ τον ΣΥΡΙΖΑ , απ΄ότι θα μπορούσε να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ν.Δ.

Τα ευρήματα αυτά δεν βρίσκονται επειδή η Κυβέρνηση πέρασε τριάντα δύο ανέφελους μήνες. Στο διάστημα της θητείας της αντιμετώπισε τις εκρηκτικές διαστάσεις του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος όταν αναλάμβανε, την προσπάθεια εισβολής στην χώρα με τα γεγονότα του Έβρου και συνεχείς επιθετικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες Ερντογάν, την πανδημία του κορωνοϊού που παγκόσμια έφερε εκατομμύρια. νεκρούς, ενώ έθεσε σε δοκιμασία και τα καλύτερα Εθνικά Συστήματα Υγείας αλλά και τις Οικονομίες αφού χρειάστηκαν σημαντικοί πόροι για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κατάσταση, το κύμα πληθωρισμού, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλες τις παρενέργειες που αυτή έχει και την ενεργειακή κρίση, όπως και το νέο κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και καταναλωτικά προϊόντα. Εν ολίγοις, τα  δημοσκοπικά αυτά ευρήματα καταγράφονται μετά από μια περίοδο δυόμισι ετών που η Κυβέρνηση περνούσε δια πυρός και σιδήρου με μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που καταψήφιζε τα πάντα, ισοπέδωνε τα πάντα, φλέρταρε πρώτα με τους αντιεμβολιαστές και τώρα με τους φιλοπουτινικούς και τους αντιδυτικούς, ενώ τώρα ζητάει σ΄αυτή την περίοδο ζητάει εκλογές αφού επί ένα χρόνο δηλώνει ότι η Κυβέρνηση καταρρέει και ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε αποδρομή.

Εδώ ακριβώς φαίνεται  το «μυστικό» των ευρημάτων. Η μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία καταγράφει περισσότερη απαρέσκεια προς την ρητορική και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ , απ΄ότι προς την Κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την στιγμή που το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προβάλλει όλο και πιο δυνατά το αίτημά του για εκλογές εδώ και τώρα για « να φύγει η επικίνδυνη Κυβέρνηση» το 49.8% ζητάει οι εκλογές να γίνουν με την λήξη της θητείας της Κυβέρνησης έναντι ενός 29.2% που τις θέλει τώρα και ενός 16% που τις ζητάει το Φθινόπωρο ( έρευνα MARC) . Ωστόσο, είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό ότι οι θετικές απόψεις για τον Πρωθυπουργό είναι διπλάσιες από τις θετικές απόψεις για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (35% έναντι 18%), ότι η αξιολόγηση του έργου της Κυβέρνησης συγκεντρώνει διπλάσιο θετικό ποσοστό απ΄ότι η αξιολόγηση του έργου, της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 15%), ο δε σημερινός Πρωθυπουργός θεωρείται ως πιο κατάλληλος για Πρωθυπουργός από το 30% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 15% (έρευνα Metron Analysis).

Στο σύνολό τους τα ευρήματα συνιστούν μήνυμα προς την Κυβέρνηση αφού οι επιδόσεις της Κυβέρνησης, το προφίλ του Πρωθυπουργού και η επίδοση στην πρόθεση ψήφου δείχνουν σημαντικές φθορές. Σύμφωνα με μετρήσεις της OPINION POLL πέρυσι τον Φεβρουάριο και φέτος καταγράφεται μια πτώση π.χ. στην δημοσκοπική επίδοση της Ν.Δ περίπου κατά 7%. Ειδικά το κύμα ακρίβειας που θέτει σε δοκιμασία τα οικονομικά των νοικοκυριών δημιουργεί ένα έδαφος για αμφισβήτηση της Κυβέρνησης και αρνητισμό απέναντι της εντείνοντας τις φθορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κατά μέσο όρο το κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 33%, η επίδοση αυτή γίνεται 21% οταν η ερώτηση τίθεται για την Οικονομία (έρευνα Metron Analysis). Eίναι λογικό. Στην έρευνα της OPINION POLL στα τέλη Φεβρουαρίου φαινόταν ότι οι δύο στους τρεις μπορούν δύσκολα να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας και 15% ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Από τότε δε υπάρχουν αυξήσεις σε καταναλωτικά προϊόντα και πολλά νοικοκυριά περνάνε δοκιμασία. Είναι φανερό, ότι η Κυβέρνηση περνάει μπόρα, ίσως την μεγαλύτερη της θητείας της, αφού το πρόβλημα «τσέπη» καθορίζει πιο εμφατικά εκλογικές συμπεριφορές. Ωστόσο, ότι αυτή την δύσκολη ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την ρητορική «βουλιάζετε», «φέρτε πίσω τα κλεμένα» ή «ακρίβεια Μητσοτάκη» δεν φαίνεται να μπορεί να εισπράξει σημαντικά τουλάχιστον οφέλη. Στα συγκριτικά στοιχεία που αναφέραμε, ενώ η Κυβέρνηση χάνει 7% περίπου σε ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει μόλις 2% περίπου.

Πρόκειται εν ολίγοις για ευρήματα μήνυμα προς την Κυβέρνηση ταυτόχρονα με την εκδήλωση πολύ μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σ΄αυτήν απ΄ότι στην πολιτική, τις εξαγγελίες και υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τριάντα δύο μήνες από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάσκεται από τίποτα. Όσο δεν δείχνει ότι μπορεί να γίνει ένας πραγματικά υπεύθυνος προοδευτικός χώρος και όχι ένας χώρος συσπείρωσης διαφόρων αντι συχνά ανορθολογικών, με μια λαϊκίστικη τακτική που παραπέμπει στις πιο μαύρες στιγμές του 2011-2015 δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη και Ν.Δ , ενώ αντίθετα μπορεί να κινδυνεύσει από το ΚΙΝΑΛ. 


Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL – Πολιτικός Αναλυτής