Οι δημοσκοπικές μετρήσεις που έγιναν για τα πιθανά «δίδυμα» του α’ γύρου έχουν πια μικρή αξία, απάντησε ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, ερωτηθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα για το τι έλεγαν τα προγνωστικά για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, εάν οι επικρατέστεροι θα ήταν πράγματι οι υποψήφιοι που ανέδειξε χθες η κάλπη, δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας.

«Σήμερα είναι μία άλλη μέρα. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν τον πρώτο γύρο. (…) Μια αλλαγή που θα έχουμε τώρα είναι ότι θα είναι δύο οι υποψήφιοι και ευθέως θα τεθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτά τα διακυβεύματα. Μία γεύση πήραμε από τις δηλώσεις του κ. Δούκα χθες. Εγώ νομίζω ότι θα μετρήσουν τα εξής. Πρώτον, η πολιτική ιδεολογική γειτνίαση ανθρώπων προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο και η πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει. Δεύτερον, το μυστικό της επιτυχίας του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος συγκέντρωσε το 30% -φαινόταν το μάξιμουμ που μπορεί να πετύχει- οφειλόταν και σε μία στρατηγική που όμως ήταν πρώτου γύρου, πόλωσης. Δηλαδή δεν είπε άλλος υποψήφιος, είστε βαρόνοι, πρίγκιπες όλα αυτά. Αυτό, πιθανά να του φέρει πλήγματα προς το δεύτερο γύρο» ανέφερε αρχικά ο Ζαχαρίας Ζούπης, σημειώνοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 6% λιγότερες ψήφους σε σχέση με το 2021.

Αναφερόμενος στο τρίτο διακύβευμα που θα μετρήσει, ο Ζαχαρίας Ζούπης είπε: «Όλες οι εταιρείες, ακόμα και όταν διαφωνούσαμε στις σειρές των υποψηφίων, στα ποσοστά, συμφωνούσαν στο ερώτημα, θέλετε να επανεκλεγεί ο κύριος Ανδρουλάκης ή να εκλεγεί κάποιος άλλος; Το σκορ ήταν έως 35 ο δείκτης να επανεκλεγεί, το 60 έως 65 να εκλεγεί κάποιος άλλος. Αυτά τα τρία θα παίξουν ρόλο. Υπάρχει βέβαια το ερώτημα. Οι άλλοι υποψήφιοι αν πουν κάτι θα περάσουν γραμμή; Νομίζω ότι λίγοι θα ψηφίσουν, λίγοι θα μιλήσουν. Δεν ξέρω αν θα μιλήσει και κανείς».

Σχετικά με το θρίλερ μεταξύ Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου που εξελίχθηκε μέχρι αργά το βράδυ, καθώς η διαφορά μεταξύ τους μετρούσε μερικές εκατοντάδες ψήφους, ο κ. Ζούπης παραδέχθηκε ότι οι τελευταίες μετρήσεις τον έκαναν να αναρωτηθεί σε συζήτηση που είχε με συνάδελφό του, αν ο κ. Γερουλάνος «θα προλάβει».

Ο ίδιος είπε πως όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μία δυναμική του Παύλου Γερουλάνου, η οποία συνεχιζόταν. «Για να είμαι ειλικρινής, αυτό που βλέπαμε και αυτό που έβλεπα, τουλάχιστον στις δικές μας έρευνες, με οδήγησε το Σάββατο σε μία συζήτηση με συνάδελφό μου, να πω ότι το ερώτημα που τίθεται για τον Παύλο Γερουλάνο είναι, θα προκάμει; Είχε μία σταθερή δυναμική. Ήταν ένας όμορος χώρος μεταξύ κυρίας Διαμαντοπούλου και κυρίου Γερουλάνου που διεκδικούσαν. Εκεί φαινόταν ο μεγάλος κερδισμένος να είναι ο κύριος Γερουλάνος» είπε χαρακτηριστικά.