Απάντηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της χώρας και την καλυτέρευση της διαβίωσης των πολιτών δίνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με αφορμή ανακοίνωση του κόμματος της λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οποία ισχυρίζεται ότι «τα στοιχεία της Eurostat διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη».

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε κατά σχεδόν τρεις μονάδες από το 29%. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο ίδιος δείκτης πανευρωπαϊκά αυξήθηκε οριακά κατά 0,2% λόγω και των διαδοχικών κρίσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat που αφορούν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

Επίσης, επισημαίνεται ότι «στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν θριαμβολογούμε, ούτε θεωρούμε ότι είμαστε εκεί όπου θέλουμε ως χώρα. Πιστεύουμε ότι μέσα από ένα συνολικό πλέγμα κοινωνικών πολιτικών που περιλαμβάνουν κίνητρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας, στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα και μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας, κάνουμε κάθε χρόνο σταθερά βήματα προόδου».

«Είναι θετικό το γεγονός πάντως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να δείξει ότι στα μικρά διαλείμματα του εσωκομματικού σπαραγμού της, ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας. Όμως οι πολίτες βλέπουν καθαρά και αντιλαμβάνονται ποιος παλεύει πραγματικά για να δημιουργήσει στη χώρα ένα περιβάλλον σταθερής και υγιούς ανάπτυξης και ευημερίας, ουσιαστικής κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης προς όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Yπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως «τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν ανάγλυφα πόσο πιο "κοντά" στην Ευρώπη οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: η Ελλάδα βρίσκεται, με 26%, στην τέταρτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Καταφέρνει δε να περάσει μόνο τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και (οριακά) την Ισπανία. Τα στοιχεία είναι σαφή: ένας στους 4 πολίτες στη χώρα μας αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν από τους εξής τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν και κάτι ακόμα: την παραμέληση συγκεκριμένων περιοχών, όπως η Δυτική Ελλάδα (με κίνδυνο φτώχειας για το 35,2% του πληθυσμού), η Δυτική Μακεδονία (32,7%), αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%), την οποία επισκέφτηκε μόλις πρόσφατα με αναπτυξιακά ταρατζούμ άνευ αντικρίσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκη μετά υπουργικού κλιμακίου.

Περιμένουμε χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες που ούτε τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να διαψεύσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να παραπλανήσουν άλλο τους πολίτες».