Γραφήματα σχετικά με πιθανές συνέπειες και συνεπώς μέτρα προστασίας για τους πολίτες από συνθήκες καύσωνα, οι οποίες επικρατούν για ακόμα μία φορά αυτές τις μέρες στην ελληνική επικράτεια, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο παρουσιάζει τα συμπτώματα κρούουν τον κώδωνα για την εκδήλωση θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, καθώς και ποιες πρώτες βοήθειες πρέπει να δοθούν εκείνη τι στιγμή σε κάθε περίπτωση. Επίσης, το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει και μία σειρά από οδηγίες και μέτρα προστασίας σε περίπτωση που μπορούν να ακολουθήσουν οι πολίτες για να αποφύγουν την εισπνοή καπνού ή στάχτης από πυργκαγιά.
Αρχικά, αναφορικά με τη θερμική εξάντληση, τα συμπτώματά της μπορεί να είναι: Δυνατός πονοκέφαλός, ατονία, καταβολή δυνάμεων, τάση για λιποθυμία, ωχρό, ψυχρό και υγρό δέρμα (έντονη εφίδρωση), πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι, μυϊκές κράμπες και ταχυκαρδία. Σημειώνεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία πυρετού. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να είναι φυσιολογική.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που εκδηλωθούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε ο πάσχων χρειάζεται να μεταφερθεί σε δροσερό, ευάερο ή κλιματιζόμενο χώρο ή κοντά σε ανεμιστήρα. Επίσης, να του δοθεί να πιει σιγά-σιγά δροσερό νερό (όχι παγωμένο), να χαλαρώσει ή να αφαιρέσει ρούχα που που πιθανόν να είναι ενοχλητικά και να χρησιμοποιηθούν βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια για να δροσιστεί το σώμα. Σε περίπτωση μη βελτίωσης, είναι σκόπιμο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Θερμοπληξία
Κάποιος μπορεί να έχει πάθει θερμοπληξία αν έχει αρχίσει να εμφανίζει: Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (>40.5° C), ζεστό/ερυθρό/ξηρό δέρμα με απουσία εφίδρωσης, εμετούς, διάρροια, ταχυκαρδία, έντονη κεφαλαλγία, διαταραχές συμπεριφοράς, σύγχυση και απώλεια αισθήσεων ή να πέσει σε κώμα. Τότε, αυτό που χρειάζεται να γίνει πρώτα και κύρια είναι: Να παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια ή να διακομισθεί το άτομο σε νοσοκομείο.
Μέχρι να γίνει αυτό, μπορούν να πραγματοποιηθούν, νωρίτερα, μερικές ενέργειες για να ελαττωθεί η θερμοκρασία του σώματος. Αρχικά, να μεταφερθεί ο πάσχων σε δροσερό, ευάερο ή κλιματιζόμενο χώρο ή κοντά σε ανεμιστήρα και ύστερα, να ακολουθήσει πλήρης έκδυση από τα ρούχα. Στη συνέχεια, να τοποθετηθούν ψυχρά επιθέματα (π.χ. βρεγμένα σεντόνια, παγοκύστες) στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή ή μπάνιο σε μπανιέρα με δροσερό νερό. Τέλος, να μη χορηγηθούν υγρά από το στόμα.
Μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού/στάχτης από πυρκαγιά
Αν εισπνεύσετε καπνό ή στάχτη από πυρκαγιά, τα συμπτώματα που θα εμφανίσετε θα είναι: Επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία και ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται, αρχικά, να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια και να απομακρυνθείτε από την περιοχή της πυρκαγιάς. Αν το τελευταίο δεν είναι εφικτό, τότε πρέπει να παραμείνετε σε κλειστό χώρο και να κρατάτε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, να χρησιμοποιήσετε κλιματισμό με ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα, να αποφεύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, καθώς και τη χρήση ψησταριάς, αεροζόλ, κεριών και ηλεκτρικής σκούπας.
Επιβιώνοντας σε συνθήκες καύσωνα
Σε γενικότερο πλαίσιο, κατά τη διάρκεια του καύσωνα χρειάζεται να προσέχουμε τα εξής: Πρώτον, να αποφεύγουμε μετακινήσεις, πολύωρα ταξίδια με τα Μ.Μ.Μ. και βαριά σωματική δραστηριότητα. Αντίθετα, να παραμένουμε στο σπίτι, διατηρώντας το δροσερό με τους εξής τρόπους: Κατά τη διάρκεια της ημέρας κλείνουμε πόρτες και παράθυρα, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες τα ανοίγουμε για αερισμό του χώρου, χρησιμοποιούμε κλιματιστικά ή ανεμιστήρα (αν είναι εφικτό) και αποφεύγουμε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας
Επίσης, πίνουμε άφθονα υγρά. Περιορίζουμε τα λιπαρά, προτιμούμε φρούτα και λαχανικά, ενώ αποφεύγουμε καφέ και αλκοόλ. Ακόμα κάνουμε χλιαρά ντους ή τοποθετούμε υγρά επιθέματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Ντυνόμαστε ελαφρά με ανοιχτόχρωμα ρούχα και φοράμε καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.
Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή και αναφορικά με τον περίγυρό μας. Ειδικότερα, φροντίζουμε τους αγαπημένους και τις ευπαθείς ομάδες: Δεν αφήνουμε σε κλειστό αυτοκίνητο βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και κατοικίδια ούτε για λίγο, για παράδειγμα. Ντύνουμε τα νεογέννητα ελαφρά και φροντίζουμε, ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα. Ζητούμε οδηγίες από τον παιδίατρό μας σχετικά με τη χορήγηση υγρών.
Φροντίζουμε ώστε οι ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνια νοσήματα να μη μένουν μόνοι τις ημέρες του καύσωνα, να πίνουν άφθονα υγρά, να έχουν πρόσβαση σε δροσερό/κλιματιζόμενο χώρο. Τέλος, εάν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά), συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.