Σειρά σύγχρονων μεθόδων έχει υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βασικό στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από την οποία στοχεύει να εισπράξει περισσότερα από 4 δισ. σε φόρους ως το τέλος της 4ετίας.
Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικής οδηγίας, η οποία θα ρυθμίζει τη φορολογία στις χρονομισθώσεις τύπου Airbnb και της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου, θα βάλει καλύτερους κανόνες στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, προβλέπονται κανόνες για το ποιος πουλά, με ποιους όρους και πώς θα φορολογείται.
Όλες οι αλλαγές θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2024. Σε ό,τι αφορά τις χρονομισθώσεις, θα επιβάλλεται μια υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών για τα άτομα που έχουν τέτοια δραστηριότητα στην Ελλάδα από τις πλατφόρμες που εντάσσουν τα ακίνητά τους, προς την ΑΑΔΕ.
Στη νομοθετική αντιμετώπιση των παραπάνω θα ενταχθούν και οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα έχουν κορμό την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σε πρώτη φάση θα επανεξεταστούν τα κίνητρα που δόθηκαν πριν από δύο χρόνια για δήλωση αποδείξεων σε 22 κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών με κίνητρο έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ, τα οποία δεν είχαν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.
Ένας νέος περιορισμός ο οποίος θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα ήταν η μείωση του ανώτατου ορίου των 500 ευρώ σε μετρητά για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που ισχύει μέχρι σήμερα. Η ιδέα είναι σε διαδικασία επεξεργασίας, αλλά θα πρέπει σε αυτό να συναινέσει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μια τρίτη δέσμη μέτρων θα αφορά την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε καθημερινές συναλλαγές όπως για παράδειγμα η καταβολή των ενοικίων. Παράλληλα, προωθείται και η ηλεκτρονική διασύνδεση των μηχανημάτων POS, με τις ταμειακές μηχανές από τις αρχές του 2024, ώστε να κλείσει άλλη μια «πύλη» φοροδιαφυγής.
Σε στάδιο προετοιμασίας μπαίνει η αναμόρφωση των τεκμηρίων για τη διόρθωση δεδομένων που ισχύουν έως τώρα, αλλά πλέον θεωρούνται παρωχημένα, όπως το βασικό τεκμήριο των 3.000 ευρώ αλλά και η κλιμάκωση των τεκμηρίων ανάλογα με την κινητή και ακίνητη περιουσία.
Επίσης, θα διορθωθούν στρεβλώσεις οι οποίες οδηγούσαν φοιτητές ή κυρίως νέους μερικά απασχολούμενους με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών να φορολογούνται ως επιχειρήσεις με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα, και μάλιστα με υπέρογκα ποσά. Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται σημαντικές στρεβλώσεις και παθογένειες.