Η εξαφάνιση της μικρής Μάντλιν ΜακΚάν βαραίνει σαν μαύρο σύννεφο το ήσυχο θέρετρο Πράια ντα Λουζ της Πορτογαλίας, στο Αλγκάρβε, εδώ και 13 χρόνια.
Τώρα, ίσως να δοθεί επιτέλους ένα τέλος, όχι μόνο για την οικογένεια του παιδιού αλλά και για την ίδια την πόλη.
Η Μάντλιν, ηλικίας μόλις 3 ετών, εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου περνούσε τις διακοπές με τους γονείς και τα αδέλφια της το 2007. Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι το κοριτσάκι είναι νεκρό και ότι ο βασικός ύποπτος για τον φόνο είναι ένας Γερμανός, γνωστός παιδεραστής, που βρίσκεται ήδη στη φυλακή, για μια άλλη υπόθεση.
Μετά από πολλά χρόνια αδιεξόδων και απογοητεύσεων, η εξέλιξη αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική προκειμένου να φωτιστεί το μυστήριο της εξαφάνισης του παιδιού. Οι έρευνες, που επεκτάθηκαν σε πολλές χώρες, έκαναν πολλούς κατοίκους της Πράια ντα Λουζ να αισθάνονται σαν παρίες.
«Εκείνη την εποχή ήταν δύσκολα τα πράγματα για όσους ενεπλάκησαν. Όλοι μιλούσαν άσχημα για την Πράια ντα Λουζ, ιδίως οι γονείς με παιδιά», είπε η 40χρονη Ιρίνα Ιτράμπαρ, η ιδιοκτήτρια ενός μικρού παραλιακού καταστήματος στην πόλη των 3.500 κατοίκων. «Ήταν μια τραγωδία για όλους μας. Αλλά κάποιοι ήδη ξέχασαν τι είχε συμβεί», πρόσθεσε.
Τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της Μάντλιν, η μικρή κοινότητα ενώθηκε περισσότερο. Πολλοί βοηθούσαν την αστυνομία στις έρευνές της στη γύρω περιοχή. Εκατοντάδες άνθρωποι προσεύχονταν στις εκκλησίες ή συγκεντρώνονταν και άφηναν στον ουρανό μπαλόνια, σε ένδειξη υποστήριξης προς την οικογένεια του παιδιού.
Αλλά το στίγμα για την πόλη ήταν βαρύ. Οι καταστηματάρχες λένε ότι κάποιοι ξένοι τουρίστες φοβόντουσαν πολύ να κάνουν τις διακοπές τους στην Πράια ντα Λουζ μετά το συμβάν αυτό.
Ατενίζοντας τον ωκεανό κοντά στο σημείο όπου, όπως είπε, οι φίλοι των ΜακΚάν αναζητούσαν την Μάντλιν το βράδυ που εξαφανίστηκε, ο 68χρονος Λούις Μάρκες εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει επιτέλους η υπόθεση. «Ήμουν εδώ όταν χάθηκε το κορίτσι. Ήταν πολύ παράξενη η κατάσταση τότε. Άλλαξαν τα πάντα. Όλα τα κανάλια ήταν εδώ», εξήγησε.
Ορισμένοι φοβούνται ότι, 13 χρόνια μετά, οι νέες εξελίξεις μπορεί και πάλι να αμαυρώσουν το όνομα της πόλης. «Εκείνη την εποχή, αυτό σκότωσε όλες τις δουλειές, όπως ακριβώς ο κορωνοϊός. Και ο κόσμος προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του και όλο αυτό το πράγμα ξαναρχίζει», σχολίασε η 62χρονη Γερμανίδα τουρίστρια Πέτρα Μισέλ.