«Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη» δήλωνε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το άρθρο του διευθυντή της ιταλικής εφημερίδας «Ιl Foglio», Κλαούντιο Τσεράζα, το επιβεβαιώνει αναδεικνύοντας μάλιστα ως υπόδειγμα για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά τις επιτυχίες του Έλληνα πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη» γράφει ο Κλαούντιο Τσεζάρα για την Ιταλία, αναδεικνύοντας συνολικά τη στάση του πρωθυπουργού και το γεγονός ότι ουσιαστικά στοιχημάτισε «όχι στον λαϊκισμό κατά των αγορών, αλλά στα οφέλη που προκύπτουν από ένα σωστό μείγμα πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής και εμπιστοσύνης προς την παγκοσμιοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των εκλογών έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας είχε επισημάνει και κάτι ακόμη: ότι ο ίδιος και το κόμμα του πέτυχαν σε αυτήν την εκλογή «να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μία δεκαετία».

Αυτή είναι η ουσία που αναδείχθηκε και από τις 22 μονάδες της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συντριπτική νίκη που καταγράφηκε. Νίκη που πλέον αποτελεί παράδειγμα για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, με μια στρατηγική που μετατρέπεται σε υπόδειγμα δεδομένου ότι προήλθε μέσα από μια τετραετή κυβερνητική θητεία και τη διαχείριση διαδοχικών, παγκοσμίου επιπέδου, κρίσεων.

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας δεν πέρασε απαρατήρητη σε επίπεδο Ευρώπης. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Τα ποσοστά που έλαβε και η διαφορά με το δεύτερο κόμμα αποτελούν άπιαστο… όνειρο για τα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Ως εκ τούτου αποτελεί το βασικό υπόδειγμα όχι ως προς το αποτέλεσμα αλλά για τους λόγους που έφτασε σε αυτό.

Οι μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη και η πορεία της οικονομίας με την ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά. Πολύ δε περισσότερο αν υπολογίσει κανείς πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν υπήρξε επαγγελματική τάξη που να μην είπε Ναι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρόγραμμά του.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το κόμμα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ σε επίπεδο κεντροδεξιών κομμάτων, ειδικά εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο μετέχει. Η δυναμική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η παρεμβατικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη –που αναδείχθηκε την προηγούμενη τετραετία– πλέον έχει καθιερωθεί με διαρκώς ανοδικές τάσεις.

Και κάτι ακόμη. Τα όσα κατάφερε στην Ελλάδα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε κρίσεις και προβλήματα αποτελούν και τη βασική απάντηση προς τους λαϊκιστές και τα άκρα –ακροδεξιά και αριστερά– δίνοντας όπλα στη φαρέτρα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και των κομμάτων που την εκπροσωπούν, κινούμενα πάντα εντός των ορίων της φιλελεύθερης δημοκρατίας.