Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως δεν γνωρίζει αν θα γίνει παρέλαση στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη για να τιμηθεί η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε όμως ότι θα έρθει η ώρα για να γιορτασθεί εκεί η Ημέρα της Νίκης.
«Θα έρθει η ώρα για να τιμήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για τα σχέδια για την 9η Μαΐου στην περιοχή αυτή που καταλήφθηκε πρόσφατα από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.
Κατά την ίδια ενημέρωση, ο Πεσκόφ δήλωσε πως δηλώσεις εχθρικές έναντι της Ρωσίας γίνονται από την Πολωνία και πως η Βαρσοβία θα μπορούσε να αποτελέσει «πηγή απειλής».
Η πολωνή υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος Άννα Μόσκβα δήλωσε τη Δευτέρα πως «η Πολωνία είναι υπερήφανη που βρίσκεται στον κατάλογο του Πούτιν με τις μη φιλικές χώρες».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ακόμη πως οι πληροφορίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία είναι πιθανόν ψευδείς. «Δεν έχουμε καμιά πληρφορία, φαίνεται ότι είναι ψεύδη», δήλωσε ο Πεσκόφ αφού αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα τρόφιμα δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία μεταφέρει σιτηρά από τις περιοχές της γειτονικής της χώρας τις οποίες έχει καταλάβει.
Τέλος το Κρεμλίνο αρνήθηκε να πει αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ μετά τον ισχυρισμό του ρώσου υπουργού Εξωτερικών ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες.
Το Ισραήλ είχε καταφερθεί εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το σχόλιο αυτό, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ασυγχώρητο» ψεύδος που υποβαθμίζει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος των εβραίων από τους Ναζί. Ο Μπένετ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιο του Λαβρόφ και πως ο ίδιος, ο Μπένετ, δέχθηκε τη συγγνώμη του.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην Μαριούπολη
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει εκεί για να απομακρύνει τους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν “σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο” και “συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας”, αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
Σε αυτήν δεν γίνεται αναφορά σε εκεχειρία, ενώ ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ ότι θα τηρήσει μονομερή κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες, από χθες, Πέμπτη, ως το Σάββατο, για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από τις εγκαταστάσεις του τεράστιου αυτού εργοστασίου.
Ωστόσο ένας Ουκρανός διοικητής που βρίσκεται στην χαλυβουργία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι “δεν κρατούν την υπόσχεσή τους” για εκεχειρία.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια για την απομάκρυνση αμάχων από την Αζοφστάλ. “Το επόμενο στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα θα δοθούν αργότερα” στη δημοσιότητα, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
“Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Αζοφστάλ”, σημείωσε παράλληλα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. “Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της”, πρόσθεσε νωρίτερα σήμερα, ενώ οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας υπολογίζονται σε περίπου 200.
Η κατάληψη της Αζοφστάλ θα επέτρεπε στη Μόσχα να δηλώσει ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο άκρο του Ντονμπάς, η οποία είχε σχεδόν 500.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, αλλά έχει καταστραφεί από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της μόνον μια σημαντική πόλη στην Ουκρανία, την Χερσώνα.
Ουκρανοί δηλώνουν τις τελευταίες μέρες πως υποψιάζονται ότι η Μόσχα θέλει να διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στην Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 με μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι θέλει να διοργανώσει παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων την “Ημέρα της Νίκης”, όπως έκαναν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το 2014 όταν κατέλαβαν την μεγάλη ουκρανική πόλη Ντονέτσκ.
“Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, παρέλαση αιχμαλώτων διεξήχθη στο Ντονέτσκ. Έβαλαν στρατιώτες του ουκρανικού στρατού να παρελάσουν στους δρόμους, ενώ τους πετούσαν σκουπίδια. Οκτώ χρόνια μετά, το Κρεμλίνο αποφάσισε να το ξανακάνει αυτό στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη, μαζί με αμάχους με στρατιωτικές στολές”, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter.
Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε καμία από τις πληροφορίες αυτές. Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές της περιοχής δήλωσαν μόνον ότι ορισμένες πινακίδες κυκλοφοριακής σήμανσης στη ρωσική γλώσσα εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα της πόλης, αντικαθιστώντας αυτές που ήταν στην ουκρανική και την αγγλική γλώσσα.
Οι Ρώσοι έχουν σχεδόν περικυκλώσει το Σεβεροντονέτσκ
Το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ στην Ουκρανία που παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, είναι «σχεδόν περικυκλωμένο» από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο οποίος μίλησε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1, τα ρωσικά και τα φιλορωσικά στρατεύματα «προσπαθούν να επιτεθούν στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις».
Αν και η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 100.000 κατοίκων του Σεβεροντονέτσκ έχει εγκαταλείψει την πόλη, ο Στριούκ δήλωσε ότι 15.000 αρνούνται να φύγουν,
«Καταφέρνουμε να πείσουμε μόλις δέκα ανθρώπους την ημέρα να φύγουν», κατήγγειλε.
Το Σεβεροντονέτσκ, όπως και το Λισιτσάνκ η δίδυμη πόλη του, είναι στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών εδώ και πολλές εβδομάδες, με τη γραμμή του μετώπου ολοένα και να πλησιάζει στις πόλεις.
Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην επαρχία Λουχάνσκ, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε πρωτεύουσα του Ντονέτσκ από το 2014 όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή αυτή στην ανατολική Ουκρανία.