Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, έχει δηλώσει πως στόχος είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η σοβαρή αντιπολίτευση στη χώρα, κυρίως όμως να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο που μέχρι στιγμής παραμένει στο περιθώριο και η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να ακολουθεί την τακτική του… ώριμου φρούτου. Όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που σπαράσσεται από τις εσωκομματικές συγκρούσεις.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αναμένει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της αντιπολίτευσης. Μόνο που και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται σχέδιο, προτάσεις και προγραμματικός λόγος ικανός να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών στο τρίτο κόμμα της Βουλής. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό και οι δημοσκοπήσεις είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν μεν μια ανεπαίσθητη άνοδο για το ΠΑΣΟΚ, εν τούτοις καταδεικνύουν την αδυναμία της ηγετικής ομάδας να αποκτήσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Αντιθέτως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και δεν πείθει τους ψηφοφόρους. Ούτε τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχουν απομακρυνθεί από αυτόν.

Στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ μετά βίας ανέβασε τα ποσοστά του για περίπου 3%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία χάνοντας περίπου 22% σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Οι εξελίξεις που υπήρξαν μετά την ήττα του Ιουλίου –παραίτηση Αλέξη Τσίπρα, εκλογή Στέφανου Κασσελάκη και εμφύλιος, στην κυριολεξία, πόλεμος– δεν έχουν ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ. Ίσως ελάχιστα δημοσκοπικά, ανεπαίσθητα όμως στην κοινωνία.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ΠΑΣΟΚ ήταν «κλειστό» λόγω παρατεταμένων διακοπών. Από τον Σεπτέμβριο που… επέστρεψαν στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ και το επικοινωνιακό κρεσέντο του Στέφανου Κασσελάκη που πήρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ενώ στην Κουμουνδούρου κρεμάνε στην ταράτσα και στα μπαλκόνια τα άπλυτά τους, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θυμούνται τις… παρακολουθήσεις και κάνουν σόου στη Βουλή για να δηλώσουν παρόντες στις εξελίξεις.

Κατά παράφραση του ανδρεοπαπανδρεϊκού συνθήματος, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ. Και ουδείς στο κόμμα γνωρίζει αν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να επιστρέψει. Πάντως ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει. Ούτε καν η ηγετική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίζεται να προσπαθεί να θέσει ως ορόσημο τις ευρωεκλογές και παραπέμπει στις εθνικές του 2027 για να φανεί η διαφορά.

Θα υποστηρίξει κανείς πως οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής. Ναι, μόνο που αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, το ΠΑΣΟΚ να εισπράττει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν και όχι να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σερβίροντας ξαναζεσταμένα φαγητά…