Δεν χρειάζεται να σας ενημερώσω εγώ για το πόσοι περίμεναν να πάρει διαφορετική τροπή η ακύρωση της συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σούνακ. Πολλοί από κομματική εμπάθεια και από πολιτικό σύμπλεγμα ευελπιστούσαν ότι το ραντεβού που δεν έγινε θα εξελισσόταν σε Βατερλώ του Κ. Μητσοτάκη. Τελικά, προς μεγάλη απογοήτευσή τους η ακύρωση του τετ α τετ εξελίχθηκε στο Βατερλώ του Βρετανού πρωθυπουργού!

Τι να εξηγείς τώρα σε όλους αυτούς; Η ακύρωση της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, πέρα από όλα τα άλλα, ήταν και σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα υπό το οποίο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Με καθαρά διπλωματικούς όρους, το ταξίδι Μητσοτάκη ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένο, καθώς υπήρξε τρομερό ενδιαφέρον στο επενδυτικό συνέδριο της Μorgan Stanley για τις εισηγμένες και τις μη εισηγμένες εταιρείες. H ελληνική οικονομία επιβραβεύθηκε στην πρωτεύουσα του παγκόσμιου καπιταλισμού και μπήκε στα σημειωματάρια των ξένων για τα καλά, ώστε να φέρουν επενδύσεις στη χώρα μας.

Φαντάζομαι ότι έχετε ενημερωθεί πως οι κορυφαίοι οικονομικοί, τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο τον υποδέχθηκαν πολύ θερμά και εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θαύματα.

Συγκριτικό πλεονέκτημα

Όλοι έχουν καταλάβει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η πολιτική σταθερότητα, την οποία έχουν εδραιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν την βλέπει μάλλον ζει σε άλλη χώρα, για να μη γράψω σε άλλον πλανήτη.

Η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Βρετανία από όλες τις πλευρές ήταν πετυχημένη. Ομως, ακόμα και στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, το ανφέρ του Ρίσι Σούνακ έκανε καλό, διότι διεθνοποίησε το θέμα. Μόνο αν δει τα μεγάλα MME του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταλάβει ότι όλοι επικρίνουν τη στάση του Σούνακ, τον χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο», «αγενή» , επισημαίνοντας την αναξιόπιστη διπλωματία του και παραθέτοντας ως επιχείρημα ότι το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο τον αδειάζει.

Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο έβγαλε μεγάλες ειδήσεις και εξελίχθηκε απρόσμενα θετικό όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ούτε ο πιο στενός φίλος του Κ. Μητσοτάκη δεν θα περίμενε μια τέτοια εξέλιξη που θα διεθνοποιούσε το θέμα και θα αναδείκνυε τον πρωθυπουργό της χώρας σε παγκόσμιο πολιτικό παράγοντα, καθώς τον φοβήθηκε ο Σούνακ και, αντί να κάνει διάλογο μαζί του, θεώρησε ότι αυτή η συνάντηση δεν θα βοηθούσε το προφίλ και την πολιτική του καριέρα.

Η αλήθεια είναι ότι με την κίνηση αυτή άλλαξαν πολλά δεδομένα για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Αν υπήρχε μία και μοναδική ελπίδα να ανατρέψει το προβάδισμα των Εργατικών, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη τον αποτελείωσε εκλογικά. Μια ματιά στον τρόπο που τον αντιμετώπισαν οι βρετανικές συντηρητικές εφημερίδες επιβεβαιώνει ότι η ζημιά που έκανε ο Σούνακ στον εαυτό του είναι μη αναστρέψιμη. Αυτοκτόνησε πολιτικά και θα πληρώσει πολύ ακριβά το ανφέρ απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη.

Η Ιστορία δεν γράφεται μόνο από τα θετικά γεγονότα. Η Ιστορία γράφεται και από τα ανφέρ, τις γκάφες και τα λάθη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ιστορία γράφτηκε υπέρ της χώρας μας και του Ελληνα πρωθυπουργού.