Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής για το 2022-2025 στηρίζεται σε δύο πολύ σημαντικά σημεία, σε ακριβείς οικονομικές μετρήσεις και σε αποτελεσματικές πολιτικές, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννη Βρούτσης κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.
Τα οικονομικά στοιχεία, υπογράμμισε, πάνω στα οποία στηρίζονται οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, είναι ιδιαίτερα συντηρητικά και αποδεικνύεται και από το επίπεδο της ανάπτυξης που προβλέπεται να φτάνει το 3,6% για το 2021, όταν όλες οι άλλες τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί το δίνουν πάνω από 4% και 4,5%. Οι αποτελεσματικές πρακτικές, ανέφερε, είναι το γνώρισμα της κυβέρνησης αυτής, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης.
Το πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής μέχρι το 2025, είπε ο Γιάννης Βρούτσης, στηρίζεται στους μειώσεις των φόρων σε επιχειρηματίες, συνταξιούχους και μισθωτούς. Σε μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ήδη έχουν μειωθεί κατά 10 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτά είναι «μη μισθολογικό κόστος» που υπονομεύει και τη νόμιμη εργασία, και το εισόδημα του εργαζόμενου και τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις. Δημιουργείται, πρόσθεσε, κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφέρθηκε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στην παιδεία, την εργασία, το ασφαλιστικό, τη μείωση των κόκκινων δανείων που πλέον κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό το 2022, την μεγάλη αύξηση καταθέσεων και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, που σήμερα είναι μικρότερα του 1% και είναι το συγκριτικό στοιχείο που κάνει την Ελλάδα αξιόπιστη και να έλκει επενδύσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, επισήμανε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για να μην υπάρξει ένα τρίτο κύμα πανδημίας, λέγοντας πως γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι απεριόριστες οι δημοσιονομικές αντοχές – όχι της ελληνικής οικονομίας, αλλά καμίας οικονομίας. Και γνωρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έδωσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι από την τσέπη των υπουργών, αλλά από τον κρατικό Προϋπολογισμό με μεθοδολογία και με πρόγραμμα. Από εδώ και πέρα όμως, είναι ατομική ευθύνη του καθενός να συνειδητοποιήσει ότι το θέμα του εμβολιασμού είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον ίδιο υγειονομικά, αλλά αφορά οικονομικά και την οικογένειά του, αλλά και την ίδια του τη χώρα.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησε το στόχο για 3,6% ανάπτυξη, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως πριν από λίγο, η UniCredit ανακοίνωσε πολύ υψηλότερη πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2021 – ποσοστό 5,5%. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πιο συγκριμένη και να έκανε προτάσεις. Αντίθετα, είπε, άκουσα πολλές φορές τη λέξη «απάτη», αλλά θα συνιστούσαα στον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι πιο προσεκτικός, διότι πολύ εύκολα ανασύρονται μνήμες με τις υποσχέσεις που είχατε δώσει. Ζήτησε δε, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να εξειδικεύσει τι εννοεί με την πρότασή του για «φόρο στον πλούτο». Γιατί όπως του είπε «είναι πολύ εύκολο να πετάς λέξεις στον αέρα οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.
Είναι ιδίωμα της Αριστεράς να κερδίζει τις εντυπώσεις με τέτοιες φράσεις, αλλά ποιος είναι αυτός ο πλούτος; Διότι εδώ στην Ελλάδα, το μόνο που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι ξεζουμίσαμε κάθε επιχειρηματία, κάθε συνταξιούχο, κάθε εργαζόμενο μέσα και από τις αυξημένες εισφορές – τις υψηλότερες σε επίπεδο Ευρώπης, 46,6% – και να έχουμε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα φορολογίας». Το Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, δεν είναι «Καζαμίας». «Καζαμίας» ήταν οι προβλέψεις του κ. Βαρουφάκη ότι η ύφεση για το 2020 θα έφτανε το 15% και τελικά να είναι 8,2%.