Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, κατ΄ άρθρον και στο σύνολό του έγινε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Η επεξεργασία του αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε σήμερα και αύριο (Πέμπτη 17/9, 10 π.μ.) εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραϊτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι «εργαλειοποιεί» τους Ολυμπιονίκες και τους πρωταθλητές, παρουσιάζοντας το βίντεο στήριξης στην αθλητική μεταρρύθμιση. «Οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές ανήκουν στη χώρα και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να εργαλοποιούνται για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί τους, ούτε να φέρουμε επιστολές από άλλους Ολυμπιονίκες, που καταδικάζουν το νομοσχέδιο. Δεν θέλουμε να φέρουμε διχασμό στην αθλητική οικογένεια», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μωραϊτης έκανε λόγο για «κατ΄επίφαση διαβούλευση εν μέσω θέρους» και ζήτησε ξανά από τον κ. Αυγενάκη να αποσαφηνίσει αν ισχύει ή όχι η αναδρομικότητα των θητειών. «Με τις διατάξεις που φέρνετε δεν προάγετε τον εκδημοκρατισμό, επιδιώκετε τον απόλυτο έλεγχο των ομοσπονδιών», υποστήριξε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με το Μητρώο Αθλητικών Φορέων και την εξάλειψη των σωματείων «σφραγίδα», κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί για λάθος σκοπούς, συνδέοντας το μητρώο με τις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών.

«Το νομοσχέδιο δεν σκοπεύει στην ανανέωση, αλά στην ανάδειξη των δικών σας ανθρώπων. Η μεταρρύθμιση είναι ένα κενό σαρκίο και μάι συρραφή επιβολής και αυταρχισμού. Μία αντιδημοκρατική μεθόδευση στο χώρο του αθλητισμού», κατέληξε ο κ. Μωραϊτης.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λευτέρης Αυγενάκης αρνήθηκε τον όρο «εργαλειοποίηση» και υπογράμμισε ότι «οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές δικαιούνται να έχουν άποψη». «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είμαστε κράτος δικαίου», πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, χωρίς να φέρνει μάλιστα την ανανέωση». «ΤΟ ΚΙΝΑΛ στηρίζει την εξυγίανση του αθλητισμού και την καταγραφή των σωματείων που έχουν πραγματική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής του μητρώου. Σε σχέση με την άρση κωλυμάτων, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υποστήριξη ότι «δημιουργείται κίνδυνος να ταυτίζονται ελέγχοντες και ελεγχόμενοι», ενώ παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας, λόγω των παρεμβάσεων ατις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών. «Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του αθλητισμού», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για «προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει και να ποδηγετήσει το αθλητικό κίνημα, ανοίγοντας το δρόμο για την άλωση και του ερασιτεχνικού αθλητισμού από επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι αγνόησε τις προτάσεις των αθλητικών φορέων, ενώ χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα 12 εκατ. ευρώ που μοιράζονται ως ενίσχυση στα αθλητικά σωματεία και τόνισε ότι ο αθλητισμός λόγω κόστους έχει γίνει πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια.

«Πού ακούστηκε αναδρομικότητα στις θητείες; Ούτε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν υπάρχει αναδρομικότητα», επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης. Ο Κωνσταντίνος Μπούμπας επανέλαβε ότι τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών πρέπει να περιορίζονται στην είσοδο σε σχετικές πανεπιστημιακές σχολές, στις στρατιωτικές σχολές και στα Σώματα Ασφαλείας και όχι στις υπόλοιπες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, «… για τον οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στο παρόν νομοσχέδιο».

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ελέγξει τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών

«Είναι νομικά κατοχυρωμένη η διοικητική αυτονομία (σ.σ. των ομοσπονδιών) και περιορίζει τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης», τόνισε η κα. Σακοράφα, που αμφισβήτησε παράλληλα τη σκοπιμότητα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Αναφερόμενη στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη, για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους εκπροσώπους των αθλητών στο Δ.Σ., η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 τη χαρακτήρισε θετική και ζήτησε να προβλεφθεί και εκπροσώπηση των εργαζομένων κάθε ομοσπονδίας.