Σημαντική βελτίωση ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος πειθαρχικής διαδικασίας, μιας από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εκτιμάται ότι θα επιφέρει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης των πειθαρχικών υποθέσεων, που παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) ‘Αγγελος Μπίνης.
Πρόκειται για την πλατφόρμα e-peitharxika, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΕΑΔ και η οποία αναμένεται να τεθεί επιχειρησιακά σε πλήρη ανάπτυξη τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η προθεσμία που έχουν οι φορείς του Δημοσίου για να εισάγουν όλα τα δεδομένα που προβλέπονται από την νομοθεσία.
Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και αφορά πάνω από 2.000 δημόσιους φορείς, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπου υπηρετούν περισσότεροι από 520.000 υπάλληλοι. Εξαιρείται το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρήσει στοιχεία 183 φορείς και 23 πειθαρχικά συμβούλια με 344 εγγεγραμμένους χρήστες (τα αρμόδια στελέχη με πειθαρχικές αρμοδιότητες από τις διευθύνσεις διοικητικού και οι γραμματείς των πειθαρχικών συμβουλίων), οι οποίοι για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα είναι οι μόνοι που θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κάθε υπόθεσης. Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν στατιστικά μεγέθη (ποια είναι τα περισσότερα παραπτώματα, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων κλπ).
Αναφερόμενος στα προβλήματα που επιλύονται με αυτή την εφαρμογή, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει παντελής έλλειψη στοιχείων για διάφορες επιμέρους φάσεις της εξέλιξης των πειθαρχικών υποθέσεων, όπως των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, των προκαταρκτικών εξετάσεων και των πειθαρχικών διαδικασιών ενώπιων μονομελών οργάνων.
«Παρακολουθούσαμε την πειθαρχική υπόθεση σε μια μεταγενέστερη φάση της, όταν πλέον είχε παραπεμφθεί σε μια πειθαρχική διαδικασία αλλά δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε όλη την προκαταρκτική φάση της πειθαρχικής διαδικασίας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, χάρη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υπάρχει συστηματική παρακολούθηση οποιασδήποτε προδιαδικασίας (προκαταρκτικής εξέτασης και ένορκης διοικητικής εξέτασης), της εξέλιξης των πειθαρχικών διαδικασιών των μονομελών ή συλλογικών πειθαρχικών οργάνων σε όλα τα στάδια, ενώ θα παρακολουθείται η πειθαρχική υπόθεση και μετά την έκδοση της απόφασης, αν δηλαδή έχουν ασκηθεί ενστάσεις και πρόσφυγες.
Τα δεδομένα θα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εντοπιστούν τυχόν κενά του θεσμικού συστήματος που χρήζουν νομοθετικής κάλυψης.
Αναμένεται ακόμα να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και επιπλέον να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου και ως εκ τούτου να πάψει το φαινόμενο της επιβολής διαφορετικών ποινών για ίδια παραπτώματα.
Την πλατφόρμα ανέπτυξαν από κοινού στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Ο κ. Μπίνης από την πλευρά του ανέφερε ότι ενώ μέχρι τώρα το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να επέμβει η ΕΑΔ είναι μετά την έκδοση της απόφασης, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, για πρώτη φορά, θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλη την πορεία κάθε μεμονωμένης πειθαρχικής υπόθεσης και όποτε κρίνεται σκόπιμο να παρεμβαίνει άμεσα.
Όπως είπε, οι έλεγχοι δεν θα γίνονται πλέον μόνο με βάση τις καταγγελίες αλλά, χάρη στο «εργαλείο παραγωγής αναφορών» που διαθέτει το σύστημα, θα παρέχεται η ευχέρεια των στοχευμένων επεμβάσεων, καθώς θα υπάρχει εικόνα για τους φορείς που καθυστερούν ή δεν ανεβάζουν, πχ τα αποτελέσματα των ΕΔΕ.
«’Αρα, είναι συμφέρον για όλους τους δημόσιους φορείς να μπουν γρήγορα στην πλατφόρμα, να εισάγουν όλα τα δεδομένα που προβλέπονται, γιατί αλλιώς θα προτεραιοποιηθούν στους ελέγχους μας», τόνισε ο διοικητής της ΕΑΔ.