Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Mega το πρωί του Σαββάτου μίλησε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς και τα πολιτικά μηνύματα του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας η αριστερά ηττήθηκε κατά κράτος σε ιδεολογικό επίπεδο, ακριβώς επειδή οι Έλληνες δεν πιστεύουν πλέον τις ιδέες της. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Η ήττα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχει βαθιά δομικά χαρακτηριστικά, που ξεπερνούν τα πρόσωπα. Έχει να κάνει με το ότι ηττώνται σε επίπεδο ιδεολογικό και προγραμματικό. Ότι οι ιδέες που εκπροσωπούν και υπερασπίζονται, δεν είναι ιδέες που πια τις πιστεύει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ότι υπάρχει μια ιδεοπολιτική αλλαγή στην ταυτότητα του εκλογικού σώματος. Αυτό που λέγαμε μέχρι χθες ως «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς», φαίνεται να χάνει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή της και να πηγαίνει δεξιότερα».

Σχολιάζοντας τις φουρτούνες στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι τώρα φαίνεται πόσο κακό ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών για την αντιπολίτευση και είναι επόμενο στο ΠΑΣΟΚ να ζητούν αλλαγή αρχηγού. Είπε συγκεκριμένα: «μην ξεχνάμε πως παρά την απώλεια ψήφων, την οποία βλέπουμε με αυτοκριτική ματιά, υπάρχει νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, και είναι η ΝΔ. Οιι συνέπειες της ήττας των άλλων φαίνονται τώρα, όταν μιλάνε στο ΠΑΣΟΚ για αλλαγή ηγεσίας ανοιχτά και καθαρά και να είναι ανοιχτό το ζήτημα. Όλα είναι θέμα πολιτικών αλλά η επιλογή των πολιτικών είναι θέμα προσώπων». Όσον αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο σχολίασε ότι σε απόλυτους αριθμούς ψήφων δεν είχε κάποια τρομερή άνοδο και απλά μετακινήθηκαν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών στην Ελληνική Λύση: «τα ποσοστά του κ. Βελόπουλου είναι κυρίως εσωτερική ανακατανομή αυτού του αριθμού ψήφων που ήδη έχει καταχθεί από το 2019 σε αυτόν τον χώρο. Εξαφανίζονται οι Σπαρτιάτες και πηγαίνουν οι ψήφοι στον Κυριάκο Βελόπουλο».

Με τον ανασχηματισμό απαντάμε στο μήνυμα των ευρωεκλογών

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και ο ανασχηματισμός είναι μια από τις αλλαγές που έρχονται για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πολιτών και να τρέξουν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι πρέπει να τρέξουν περισσότερο με το θέμα της ακρίβειας και το μεταναστευτικό: «εδώ έχουμε έναν ανασχηματισμό, ο οποίος γίνεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και είναι πολιτικά συνδεδεμένος με το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κάλπης και αυτό που κατανοούμε εμείς ως «μήνυμα» αυτής της κάλπης. Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, αλλά με μια πολύ σημαντική απώλεια ψήφων. (...) Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι κάτι δεν τους άρεσε, κάτι τους στεναχώρησε. Από την άλλη μεριά τηρούν μια στάση αναμονής, δεν πήγαν σε άλλα κόμματα, δεν πήγαν να ψηφίσουν αλλά δεν ψήφισαν και τη ΝΔ. Αυτό βλέπει ο πρωθυπουργός και σε αυτό το μήνυμα ανταποκρίθηκε. Ήθελε να απαντήσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μήνυμα. Ποιες πολιτικές στεναχώρησαν; Είπαμε πως είναι πολιτικές που συνδέθηκαν με τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών –στο οποίο είπε ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν σημειακές διορθώσεις-, πολιτικές που συνδέθηκαν με την ακρίβεια, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. (...) Επίσης και για πολιτικές που έχουν να κάνουν με ορισμένους τόνους της μεταναστευτικής πολιτικής».

Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας η Νέα Δημοκρατία δεν έχει χάσει τις σταθερές της παράταξης ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να ακούει τους πολίτες, γι αυτό μεταξύ των άλλων θα υπάρξουν και θετικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών: «Ο κόσμος μας έστειλε ένα μήνυμα και απείχε, γιατί δεν θεωρεί αξιόπιστη την εναλλακτική που παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση –είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά– και δεν μετακινήθηκε εκεί. «Κοιτάει» τη ΝΔ αλλά μας έκρινε για κάποια προβλήματα. Οι πολιτικές θα εκφραστούν στο επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως να υπάρξουν διαφορετικές πολιτικές. Για τις σημειακές αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών έχω στο μυαλό μου κάποια πράγματα. Έχουμε τον αρμόδιο υπουργό, τον Χρίστο Δήμα, που θα υιοθετήσει κάποιες αλλαγές», τόνισε αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται και στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για πρόωρες εκλογές, καθώς η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή βούληση για αλλαγές και αυτές θα γίνουν στην ώρα τους το 2027.