Για «απαράδεκτη» ανακοίνωση εκ μέρους της ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, έκανε λόγο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα τόνισε πως «το ύφος, ο τόνος και οι συστάσεις είναι απαράδεκτες και ανοίκειες ειδικά για μια πρεσβεία. Εδώ έχουμε και 10 ομογενείς νεκρούς που είναι ξεκάθαρο ότι δολοφονήθηκαν από ρωσικά πυρά. Άρα εδώ, κανείς απολογείται, δεν επιτίθεται».
Κληθείς να απαντήσει, εάν μπορεί να επηρεαστούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Βορίδης απάντησε κατηγορηματικά πως τις έχει επηρεάσει και ότι θα τις επηρεάσει ακόμα περισσότερο. Πιο ειδικά, στο ερώτημα εάν οδηγούμαστε σε μια φάση ψυχρών σχέσεων με την Ρωσία, ο κ. Βορίδης διόρθωσε το ρήμα, λέγοντας ότι «δεν οδηγούμαστε, εισήλθαμε, είμαστε εδώ. Γιατί από την στιγμή που στην Ευρώπη δεν πετάνε πια ρωσικά αεροπλάνα, από την στιγμή που θα αποκλειστούν από το σύστημα swift, στην πραγματικότητα το σιδηρούν παραπέτασμα ήδη διαμορφώνεται».
Αυτό που αλλάζει θεαματικά, εξήγησε, είναι ότι «μέχρι χθες όλοι βλέπαμε την Ρωσία σαν έναν χώρο όπου μπορούν να υπάρχουν εταιρικές συναλλαγές να γίνονται επενδύσεις, να υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, νομίζω ότι βαδίζουμε προς το τέλος τους και θεωρώ ότι και με αυτόν τον τρόπο θα πολιτευτεί και θα οργανωθεί η Ρωσία. Η στάση στην Ουκρανία ήταν καταλυτική, είναι κάτι που αλλάζει τα πάντα. Και οι τόνοι, είναι τόνοι που μέχρι χθες δεν είχαν ειπωθεί. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. για πρώτη φορά, δεν το έχει ξανακάνει ποτέ στην ιστορία της ύπαρξής της, επιλέγει να στείλει στρατιωτική βοήθεια σε μια χώρα, δείχνει μια τεράστια αλλαγή για τα δεδομένα της Ένωσης».
Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βορίδης, σημείωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτικός και είναι πολύ σημαντικό γιατί φαίνεται πια μια βαθύτατη διαίρεση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μας λέει στην πραγματικότητα ότι πρέπει να έχουμε μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Είναι δυνατόν να μην πάρεις θέση; Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Ε.Ε.; Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Δεν θα σταθεί εκεί που βρίσκονται τα συμφέροντα του ελεύθερου κόσμου των δημοκρατιών; Λένε ότι είναι υπέρ της ειρήνης. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους ελάχιστους που καταψήφισαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία».
«Η πραγματικότητα που οικοδομήθηκε ουσιαστικά από το 1990 και μετά, με την κατάρρευση των κομμουνιστικών χωρών, επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και την αναδιαμόρφωση τα τελευταία 30 χρόνια μιας διαφορετικής παγκόσμιας πραγματικότητας όπου παρά τις διαφωνίες, τις εντάσεις, τις άλλες προσεγγίσεις και τις δικές τους οπτικές ο καθένας, τα κράτη ωστόσο είχαν συμφωνήσει ότι δεν πρόκειται να προσφεύγουν σε πόλεμο για να επιλύουν τις διαφορές τους αλλά θα αποδέχονται ως βάση το διεθνές δίκαιο, θα αναπτύσσουν μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, θα προχωρούν στην αξιοποίηση των συγκριτικών οικονομικών και πλουτοπαραγωγικών πλεονεκτημάτων ώστε αυτό να αποβαίνει προς όφελος όλων, αυτός ο κόσμος, νομίζω με την εισβολή στην Ουκρανία τελείωσε» ανέφερε ο κ. Βορίδης.
Σημείωσε ακόμα, ότι η υπαναχώρηση από πλευράς ρωσικής ομοσπονδίας δεν είναι το πρώτο δείγμα. «Και τα αντανακλαστικά του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ προφανώς θα έπρεπε να έχουν λάβει υπόψη τους μια σειρά από δείγματα που η ρωσική ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα έχει δείξει, κυρίως στην υπόθεση της Γεωργίας και την αυτονόμηση των περιοχών της Αμπχαζίας και της Οσετίας, όπου εκεί πάλι στην ουσία μια χώρα τιμωρήθηκε γιατί θέλησε να προσεγγίσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Σε μεγάλο βαθμό υπήρξε μια αντίστοιχη κατάσταση στην σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας με χαμένη την δεύτερη. Και η υπόθεση της κατάληψης της Κριμαίας σε προηγούμενη φάση αλλά και το γεγονός ότι είχαν δημιουργηθεί όλα αυτά τα προβλήματα που βρίσκονταν σε μόνιμη προστριβή στις ρωσόφωνες περιοχές που συνόρευαν με την Ρωσία, στην πραγματικότητα είχαν δείξει πού το πάει η Ρωσία».
Το ΝΑΤΟ έχει να παίξει συγκεκριμένο ρόλο, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουν οι ΗΠΑ αν θέλουν να παίξουν τον ρόλο που έπαιζαν μεταπολεμικά, μέσα από το ΝΑΤΟ, μαζί με τους συμμάχους της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αρχίσει να διαφυλάσσει ορισμένα κρίσιμα και βασικά δικά της συμφέροντα γεωπολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα. «Δεν μπορεί να μην έχει μια αποτρεπτική αμυντική δύναμη, πέρα από την διπλωματία που είναι απαραίτητη και σημαντική. Όταν έχεις απέναντί σου κάποιον που εισβάλλει με τον τρόπο που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, γίνεται κατανοητό ότι με μόνη την διπλωματία δεν μπορείς να το παλέψεις αυτό» τόνισε ο κ. Βορίδης.
Τέλος, αναφέρθηκε στην στήριξη που θα πρέπει να λάβουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ουκρανία από το σύνολο της Ευρώπης και της χώρας μας.