Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κατηγορίες ιδιωτών, βλακών κατά το κοινώς λεγόμενο: Οι βλάκες με πατέντα και οι βλάκες χωρίς πατέντα. Η διαφορά των μεν από τους δε είναι ότι οι έχοντες την πατέντα απολαμβάνουν του αποκλειστικού δικαιώματος να μεταδίδουν την βλακεία τους στους μη έχοντες την πατέντα, κοινώς «πελατάκια», οι οποίοι με μεγάλη ευκολία «μασάνε» ότι βλακεία κυκλοφορεί στην αγορά.
του Χάρη Παυλίδη
Στην προκειμένη περίπτωση και μετά από τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ περί απελευθέρωσης των πατεντών, «απελευθερώθηκε» όση βλακεία είχε συσσωρευθεί όλους αυτούς τους μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να βρει πως θα αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση, τόση ώστε ακούγοντας τον Τσίπρα να θριαμβολογεί να νομίζει κανείς ότι ο καπιταλισμός παίρνει το κουβαδάκι του και πάει να συναντήσει τον τέως υπαρκτό και νυν ανύπαρκτο σοσιαλισμό.
Επί της ουσίας δηλαδή ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ- ενδεχομένως να τον ακολουθήσουν σύντομα και οι απανταχού λαϊκιστές όλων των αποχρώσεων- με την άνεση που χαρακτηρίζει τις… αυθεντίες όταν μιλούν για θέματα που έχουν πλήρη άγνοια, ασκούν δριμεία κριτική στον Μητσοτάκη γιατί δεν… έκανε τον Μπάιντεν όταν ο Τσίπρας του είχε πει να ζητήσει την απελευθέρωση των πατεντών στα εμβόλια! Τι ζητάει ο Τσίπρας; Δικαίωση!
Να του τη δώσουμε εάν αυτό είναι το πρόβλημά του, αλλά δυστυχώς γι αυτόν τον είχε προλάβει ο Μόσιαλος και ο Μητσοτάκης. Απλά αυτό που αποκρύπτει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, ζητούσε από την κυβέρνηση να πάρει τις πατέντες από τις βιομηχανίες και να παράγουμε εμβόλια τα οποία στη συνέχεια θα τα μοιράζαμε στο λαό. Σοσιαλισμός στην πράξη και κουβέντα να γίνεται όπως ακριβώς γινότανε όταν κυβερνούσε με τον… «σπούτνικ» κυβερνητικό του εταίρο.
Αλλά διαφεύγει στον έχοντα την πατέντα του ψέματος και του λαϊκισμού μια μικρή λεπτομέρεια: Με πατέντες δεν βάφονται αυγά, πολλώ δε μάλλον δεν παράγονται εμβόλια. Προφανώς η πρωτοβουλία του Μπάιντεν, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά για να υλοποιηθεί πέραν του χρόνου χρειάζεται και η συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ασφαλώς με τις φαρμακοβιομηχανίες.
Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή, αλλά και έτσι θα λέγαμε χωρίς να έχουμε. Γιατί δεν φαντάζεται κανείς ότι όλες οι χώρες διαθέτουν την υποδομή για να υποστηρίξουν τέτοια γραμμή παραγωγής και χρήμα. Πέραν αυτού θα έκανε αυτή τη δήλωση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εάν η Ινδία (σημειωτέον εκεί παράγεται ένας σημαντικός αριθμός φαρμάκων με ημερομίσθια διόλου σοσιαλιστικά) δεν αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λόγω της πανδημίας; Εδώ πάει το… Είναι η οικονομία ηλίθιε και όχι ο ανθρωπισμός.
Τέλος πάντων ο Τσίπρας πανηγυρίζει γιατί δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει αυτή την περίοδο, άντε καμιά πορεία με «ληγμένα» του παλιού ΠΑΣΟΚ, γιατί ως νέος Πιραντέλο νομίζει ότι δικαιώνεται. Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είχε στο μυαλό του την Ευρώπη και την Ελλάδα όταν έκανε τη δήλωση, αλλά την Ινδία και τα κράτη της Αφρικής. Όπως με κάποια από αυτά θα έμοιαζε η Ελλάδα εφόσον ο Μητσοτάκης δεν του χάλαγε τα σχέδια.