Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου παρουσιάζουν το βιβλίο του Σάββα Παυλίδη, ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΝΙΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ (ΚΥΠΡΟΣ 1974 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ), τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο κ. Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γιώργος Μπαντής, Eκπαιδευτικός, ο κ. Λάκης Ζαβαλής, Έφεδρος ανθυπολοχαγός (συναγωνιστής), ο κ. Δημήτρης Νικολάου, Διευθυντής Κυπριακής Βιβλιοθήκης και ο κ. Ηλίας Επιφανίου, Εκδότης.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Γιώργος Παυλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δημοσιογράφος.
Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Γιάννης Φασουλάς, δημοσιογράφος.
Λίγα λόγια από το συγγραφέα
«Το βιβλίο αποτελεί εμπλουτισμένη έκδοση του προσωπικού ημερολογίου, το οποίο τηρούσα την περίοδο της επιστράτευσής μου μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από τις 20 του Ιούλη μέχρι τις 6 του Σεπτέμβρη του 1974 (σαράντα εννιά συνολικά μέρες). Περιλαμβάνει τα οδυνηρά προσωπικά μου βιώματα, όπως τα έζησα τότε, και αποτελεί την αδιαμφισβήτητη προσωπική μου μαρτυρία για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνες τις αποφράδες μέρες στο νησί μας. Το ημερολόγιό μου δημοσιεύτηκε το 1977 σε 80 περίπου συνέχειες στην καθημερινή κυπριακή εφημερίδα «Ο Αγών», που αρκετά χρόνια αργότερα σταμάτησε να εκδίδεται. Στο βιβλίο γίνεται κυρίως αναφορά στις περιπέτειες, τους αγώνες και τις θυσίες των αντρών της αποκοπείσας από την 33η Μοίρα Καταδρομών διμοιρίας μου, που αντιμετώπισαν θαρραλέα τον Τούρκο εισβολέα και, παρά την προδοσία και την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία του σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις, ύστερα από αιματηρές αναμετρήσεις μαζί του».
Ποιος είναι ο Σάββας Παυλίδης
Ο Σάββας Παυλίδης γεννήθηκε στην Κερύνεια. Κατάγεται από το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου. Μετά την τουρκική εισβολή προσφυγοποιήθηκε και κατέφυγε αρχικά στη Λεμεσό. Τα τελευταία τριάντα χρόνια διαμένει στο Λονδίνο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Reading, αφού συμπλήρωσε τη φοίτησή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου (Πτυχίο Δασκάλου), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο Παιδαγωγικών) και το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (Πτυχίο Ιεροψάλτη). Υπηρέτησε από τα μαθητικά του χρόνια ως εθελοντής Εθνοφύλακας-Ειδικός Αστυνομικός, και έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1964 στον Πενταδάκτυλο. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά (1966-1968) ως καταδρομέας και αργότερα ως Δόκιμος Αξιωματικός και Ανθυπολοχαγός στις Δυνάμεις Καταδρομών. Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κοφίνου το 1967. Επιστρατεύτηκε στις 20 Ιουλίου 1974 και υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικών των ΛΟΚ στον Πενταδάκτυλο. Είχε ηγετικό ρόλο στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στις πολεμικές επιχειρήσεις Συσκλήπου-Αγριδακίου-Λάρνακα Λαπήθου. Το στρατιωτικό του Ημερολόγιο δημοσιεύτηκε το 1977 σε ογδόντα περίπου συνέχειες στην εφημερίδα «Ο Αγών». Έκανε σειρά αφιερωμάτων στους πεσόντες συμπολεμιστές του, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της Κύπρου και του Λονδίνου.