Επανένταξη και αλληλεγγύη «καρπίζουν» από τους κόπους τους απεξαρτημένα άτομα της ΚοινΣΕπ ΑΡΓΩ, τα οποία βρήκαν εργασία στο αγρόκτημα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και κάθε βδομάδα διανέμουν καλάθια με τα φρέσκα προϊόντα τους σε περίπου 130 οικογένειες στη Θεσσαλονίκη που στηρίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο, την προσπάθειά τους. Χθες μάλιστα παρέλαβαν, χάρη στη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ένα ειδικό όχημα- ψυγείο προκειμένου τα ΒΙΟκοφινάκια, όπως ονομάζουν τα καλάθια τους, να φτάνουν ολόφρεσκα στην πόρτα των καταναλωτών και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Το 3,5 στρεμμάτων αγρόκτημα βρίσκεται μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη και την καλλιέργειά του έχουν αναλάβει απεξαρτημένοι, μέλη του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» αλλά και εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα. Στο αγρόκτημα καθώς και σε μία ακόμη έκταση στον Εύοσμο, καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο, εποχικά λαχανικά, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται ως ΒΙΟκοφινάκια σε οικογένειες της Θεσσαλονίκης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και παραλαμβάνουν κάθε βδομάδα, στην πόρτα τους, μια ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων.
«Διανέμουμε περίπου 130 καλάθια την εβδομάδα από το Ασβεστοχώρι έως τη Θέρμη και γι’ αυτό ήταν σημαντική η παραλαβή του οχήματος- ψυγείου. Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία μεγέθη, ένα με περίπου 4 κιλά λαχανικά που κοστίζει 10 ευρώ, ένα με 7,5 κιλά αντί 15 ευρώ και με 9 κιλά που κοστίζει 20 ευρώ», εξηγεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΚοινΣΕπ «ΑΡΓΩ», Στέλιος Γκιουζέπας. Για τον ίδιο είναι σημαντικό ότι ο κόσμος στηρίζει κυρίως τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος αφού χάρη στη συμμετοχή του, τρία άτομα που έχουν απεξαρτηθεί, έχουν βρει εργασία.
«Φυσικά και τα προϊόντα μας, που είναι πιστοποιημένα βιολογικά, είναι ανταγωνιστικά και ποιοτικά ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η διανομή γίνεται κατ’ οίκον. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο lockdown λόγω του κορωνοϊού, εκτίναξε τη ζήτηση στα 200 ΒΙΟκοφινάκια τη βδομάδα!», υπογραμμίζει, θέτοντας ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος που αυτοχρηματοδοτείται αλλά και το μεγαλύτερο «άνοιγμά» του ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.
Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών θα συμβάλει άλλωστε και η μεταφορά των προϊόντων με το φορτηγάκι- ψυγείο που αποτελεί, σύμφωνα με την υπεύθυνη διαχείρισης δωρεών και προγραμμάτων στο κοινωφελές ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση, Ναντίν Τζέτζα, «ξεχωριστή δωρεά προκειμένου να βοηθήσουμε το έργο της ΚοινΣΕΠ για την εργασιακή επανένταξη ατόμων σε προγράμματα απεξάρτησης».
Γεωσκώληκες για κομπόστ και βομβίνοι για επικονίαση!
Μπαίνοντας στο αγρόκτημα, τα βλέμματα τραβούν τρία βουναλάκια με χώμα, γνωστά ως σειράδια κομποστοποίησης. Είναι το σημείο όπου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του αγροκτήματος Νίκο Γεωργιάδη, σε συνεργασία με τη Μονάδα Πρασίνου του ΨΝΘ και το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, έχουν ξεκινήσει την παραγωγή κομπόστ από γεωσκώληκες με 100% βιολογικό τρόπο. «Φέρνουμε εδώ όλα τα οργανικά απόβλητα του Ψυχιατρείου και τα μετατρέπουμε με τους γεωσκώληκες, σε κομπόστ για τα φυτά μας», εξηγεί.
Αυτή την περίοδο στο αγρόκτημα ωριμάζουν αργά, μικρά καρπούζια και πεπόνια από παραδοσιακές ποικιλίες, φασολάκια, ντομάτες, πιπεριές και διάφορα εποχικά λαχανικά. Κάποια απ’ αυτά καλλιεργούνται σε ένα θερμοκήπιο που λειτουργεί με οικολογικό τρόπο αφού για την επικονίαση χρησιμοποιούνται βομβίνοι.
«Περιμετρικά του θερμοκηπίου έχουμε βάλει δίχτυ για να μην μπαίνουν μέσα βλαβερά έντομα που κάνουν ζημιά στη ντομάτα και την πιπεριά. Επειδή όμως δεν μπορούν να μπουν μέσα και τα ωφέλιμα έντομα, βάλαμε κυψέλη με βομβίνους για να γίνεται η γονιμοποίηση», διευκρινίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Απόφοιτοι του προγράμματος απεξάρτησης και νυν εργαζόμενοι
Ο Αστέρης και ο Δημήτρης, 46 και 41 χρόνων αντίστοιχα, είναι εργαζόμενοι της πρωτοποριακής ΚοινΣΕπ «ΑΡΓΩ». Ο Αστέρης ολοκλήρωσε το πρόγραμμα το 2016 και έκτοτε βοηθούσε στο αγρόκτημα μέχρι τελικά να αρχίσει να δουλεύει ς’ αυτό.
«Ήμουν στη χρήση από τα 14 μου έως τα 38 και 8 χρόνια τώρα που είμαι “καθαρός” βλέπω σε μένα πράγματα που δεν ήξερα ότι τα έχω, όπως για παράδειγμα ότι μπορώ να στηρίξω ψυχολογικά έναν φίλο μου, να δουλεύω 10 ώρες την ημέρα και να είμαι μπαμπάς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι όσοι προμηθεύονται ΒΙΟκοφινάκια, εκτιμά ότι το κάνουν για να στηρίξουν πρωτίστως τις θέσεις εργασίας τους ως μία κίνηση αλληλεγγύης. Την ίδια άποψη έχει και ο Δημήτρης, ο οποίος συγκινήθηκε, όταν ένας καταναλωτής προχωρημένης ηλικίας του εκμυστηρεύθηκε ότι ήταν κι αυτός χρήστης και κατάφερε να απεξαρτηθεί. «Χρήστης κι εγώ από μικρή ηλικία μέχρι τα 33 μου, κατάλαβα στο Πρόγραμμα ότι είχα κάνει τα πάντα για το τίποτα…», λέει ο 41χρονος.
Ωφελούμενος της ΚοινΣΕΠ και απόφοιτος του προγράμματος απεξάρτησης είναι και ο 61χρονος Θεόφιλος Τυρεκίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παράγει μέλι και διανέμει μία ποσότητα μέσα από το ΒΙΟκοφινάκι. «Ησυχάζεις βγαίνοντας στη φύση, και τη μέλισσα, αν δεν την πειράξεις, δεν σε πειράζει», τονίζει.
Οι παραγγελίες στο BIOκοφινάκ γίνονται είτε τηλεφωνικά στο 6980571038 ή στη σελίδα του στο FB.
ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ
Το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» είναι ένα ελεύθερο ουσιών (στεγνό), εξωτερικής διαμονής (ανοιχτό) θεραπευτικό πρόγραμμα. Ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και συγκεκριμένα στο Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» – Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τις εξαρτήσεις από κάθε νόμιμη ή παράνομη ουσία και δραστηριότητα και προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
«Αυτό το διάστημα, τις υπηρεσίες μας παρακολουθούν 86 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έως 40 χρόνια», διευκρινίζει ο κ. Γκιουζέπας. Παρατηρεί εντούτοις ότι το προφίλ των χρηστών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια καθώς υπάρχει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης, κάνναβης και συνθετικών κανναβινοειδών, που συντελούν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.