Αυξημένη κατά 220 εκατ. η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνει από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών. Βασίλης Σπανάκης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 38, που προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση στην Αυτοδιοίκηση, και η οποία «θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2024» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης. Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να καταψηφιστούν τέτοιες διατάξεις από την αντιπολίτευση, όταν πέραν των 200 εκατ. ευρώ, μαζί με τις υπουργικές αποφάσεις Λιβάνιου για την επιχορήγηση της Αυτοδιοίκησης προς εξόφληση υποχρεώσεων για δικαστικές αποφάσεις, η χρηματοδότηση αυτή ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για την κάλυψη εποχιακών έκτακτων αναγκών και διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση εάν θα καταψηφίσουν οι βουλευτές της και αυτό το άρθρο όταν την ίδια στιγμή ομιλούν για δήθεν υποστελέχωση των Ο.Τ.Α.. Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ο λογαριασμός αρωγής Δήμων για τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους, όπου χρηματοδοτούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο που προβλέπεται από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Στο σημείο αυτό επέκρινε και πάλι την αντιπολίτευση που λέει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, την στιγμή που η κυβέρνηση σπεύδει να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.

Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών που προβλέπει το άρθρο 25, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με τελευταία προσθήκη του υπουργού δεν θα είναι μόνον οι οφειλές για τους Δήμους αλλά και για τις Περιφέρειες. Περίπου 3,6 δισ.ευρώ χρωστούν οφειλέτες σε Δήμους και ΔΕΥΑ είπε ο κ. Σπανάκης και εκτός των φυσικών προσώπων μπορούν και τα νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση που προβλέπει 60 δόσεις αποπληρωμής. «Εάν δε ο οφειλέτης είναι ευάλωτος» είπε ο υφυπουργός «μπορεί να έχει διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως 95%»!

Σημειώνεται ότι κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά) ζήτησαν τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και για άρθρα σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και για τα τυπικά προσόντα του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη το πρωί.

Σχολιάζοντας τα σχετικά αιτήματα, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι στο άρθρο 32 (εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων για οφειλές προς τους δήμους) υπήρξε σχετικό ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ, ενώ για τα προσόντα του διοικητή της ΕΑΔ, είπε ότι η ρύθμιση διευρύνει τον κύκλο των υποψηφίων και ότι στην επιτροπή επιλογής υπάρχουν τρεις από το ΑΣΕΠ, ένας από το ΝΣΚ και μόνο ένας από το υπουργείο Εσωτερικών.