«Η κυβέρνηση έδειξε ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα στην ανάγκη να στηριχθούν οι πολίτες», υπερτονίζει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Βασίλης Οικονόμου μίλησε στην εκπομπή «Βράδυ Κυριακής» του ΕΡΤNews και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, σχετικά με την ακρίβεια και τα επιδόματα της κυβέρνησης.
Σχετικά με τα επιδόματα της κυβέρνησης και αν η «λογική» αυτή θα συνεχιστεί από εδώ και στο εξής, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως, «περάσαμε μεγάλες κρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ήταν η πανδημία αλλά και η ενεργειακή. Ερχόμενοι από μια σκληρή δεκαετία μνημονίων και με οικονομικά προβλήματα, η χώρα μπόρεσε, αυτά τα δύο μεγάλα μέτωπα να τα ισορροπήσει(…). Έπρεπε εκεί να πάρει μια μεγάλη απόφαση η κυβέρνηση να στηρίξει τις λαϊκές τάξεις, τα μεσαία εισοδήματα, αυτά που είχαν την πρώτη ανάγκη να στηριχθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κυκεώνα στον οποίο έμπλεξε η χώρα. Άρα, η κυβέρνηση έδειξε ένα ρεαλισμό και μια προσαρμοστικότητα στην ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος, οι πολίτες, ο λαός».
Η κυβέρνηση κράτησε όρθια την ελληνική οικογένεια, κράτησε όρθιο το χαμηλό εισόδημα
Πρόσθεσε πως αυτή η ανάγκη έγινε πράξη. «Επιδοκιμάστηκε από τον κόσμο. Η αντιπολίτευση ειρωνευόταν τα pass, θεωρώντας ότι είναι μια επιδοματική πολιτική η οποία δεν έχει αξία, όμως κράτησε όρθια την ελληνική οικογένεια, κράτησε όρθιο το χαμηλό εισόδημα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Ήταν ένα πλέγμα στηριχτικών πολιτικών που κράτησαν την κοινωνία όρθια και μια χώρα να μπορεί να ξανακάνει επανεκκίνηση» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
«Τώρα όμως εκτιμούμε ότι αυτή τη τετραετία θα έχουμε τέτοια αύξηση του ΑΕΠ… Δηλαδή από τα 170 δισεκατομμύρια που έφτασε δυστυχώς μετά την κατρακύλα των μνημονίων. Αυτά τα 50 δισ. που χάσαμε μέσα σε μια δεκαετία – όταν οι άλλες χώρες ανέβαιναν, εμείς καταρρεύσουμε λόγω μνημονίων – τώρα το ’23 φτάσαμε ξανά του ’10 τις επιδόσεις, το ’24 θα είμαστε στα 235 δισ. Και έχουμε τη φιλοδοξία κλείνοντας την τετραετία να έχουμε πιάσει τα 260 – 270 δισ», ισχυρίστηκε.
Ανέφερε πως αυτό σημαίνει να υπάρχει περισσότερος πλούτος «πάνω στο τραπέζι» για να μπορεί να μοιραστεί.
Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων
Μιλώντας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανέφερε πως υπήρξε μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και τάσεων, που σημαίνει ότι κάποια δουλειά γίνεται», είπε ο κ. Οικονόμου μεταξύ άλλων.
Εξήγησε πως ένα θέμα είναι να πέσει ο πληθωρισμός. Το δεύτερο είναι να υπάρξει στήριξη του εισοδήματος. Ο πληθωρισμός αυτή την 5ετία σωρευτικά είναι στο 15%. Η αύξηση του εισοδήματος μέσα από τις πολιτικές αυτές ήταν και παραμένει στο 30%.