Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, αλλά και τα ενδεχόμενο «προνομίων» για όσους είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού.
«Θα πρέπει να μην παρεξηγήσουμε το μήνυμα. Το ότι ανοίγουν δραστηριότητες δε σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία. Αν σταματήσουμε να προσέχουμε θα έχουμε πισωγυρίσματα και πολύ πιο αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας. Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, το βλέπουμε αυτό στα λύματα, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που μειώνονται. Βλέπουμε και πολλά κρούσματα, αλλά εχτές έγιναν και τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Σχολιάζοντας την αύξηση κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές μετρήσεις στα λύματα, ο ίδιος ανέφερε ότι «Σε όλα τα δύσκολα που μας συμβαίνουν κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν σε λάθος διεξόδους. Λύση είναι να κάνουμε γυμναστική, να κάνουμε ευχάριστα πράγματα, να βγαίνουμε βόλτα στον ήλιο».
Πώς θα ανοίξουν τα γυμναστήρια
Αναφερόμενος στο πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμναστήρια, και αν θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με εμβολιασμένους, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «Τα γυμναστήρια, κυρίως τα κλειστά, είναι χώρος υψηλής επικινδυνότητας. Κυρίως αυτά που έχουν και αερόβια άσκηση, γιατί όταν τρέχουμε κάνουμε μεγάλο αερισμό, έχουμε μεγάλη εκπνευστική ροή και πάνε πιο μακριά τα σταγονίδια. Για αυτό υπάρχει σκέψη να ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους είναι πολύ πιο μεγάλος».
Στο ίδιο θέμα, και απαντώντας στο αν θα μπορούσε κάποιος να επισκεφτεί το γυμναστήριο με αρνητικό τεστ, ο ίδιος τόνισε ότι «Το PCR για τα τεστ είναι η μέθοδος με τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι με ένα αρνητικό PCR, θα τελείωνε η πανδημία. Δυστυχώς, όμως, ένα ποσοστό μπορεί να έχει αρνητικό PCR και να είναι θετικοί, να είναι φορείς. Δεν μας εξασφαλίζει λοιπόν 100%. Το ίδιο ισχύει και για ένα αρνητικό self-test. Το self-test είναι χρήσιμο εργαλείο, όχι για να μας εξασφαλίσει ότι δεν έχουμε κορωνοϊό, αλλά επειδή τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικά και δε θα τα βρίσκαμε αλλιώς. Το αρνητικό self-test το λαμβάνουμε λίγο υπόψιν μας αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μας “αθωώνει”, γιατί μπορεί να έχουμε τη λοίμωξη».
Μετακινήσεις δύο ταχυτήτων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα
Σχολιάζοντας τη σκέψη που υπάρχει οι μετακινήσεις προς τα νησιά να γίνονται υποχρεωτικά με self-test, rapid test, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά να μην ισχύει η ίδια υποχρεωτικότητα για μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «Θέλουμε στα νησιά μας να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα για να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, και λόγω υγειονομικών δομών. Επίσης είναι πιο εύκολος ο έλεγχος σε πλοία και αεροπλάνα».
Απαντώντας, τέλος, στο αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να πετάξουν τις μάσκες, ο ίδιος είπε ότι «Υγειονομικά, όσοι είναι εμβολιασμένοι προφανώς και μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, και αν είναι όλοι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα και σε εσωτερικούς χώρους. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν».
«Υπήρχε παλιά μια διαφήμιση, που έλεγε κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση αυτή. Προσέχουμε για να έχουμε, δεν ανοίγουμε έτσι απλά», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος.