To δημόσιο πρόσωπο της κινεζικής προσπάθειας για έλεγχο του νέου στελέχους κοροναϊού, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600, είναι ένας 83χρονος πνευμονολόγος, ο οποίος έγινε γνωστός πριν από 17 χρόνια επειδή “τόλμησε να πει την αλήθεια” για την κρίση με τον SARS.
Ο Τζονγκ Νάνσαν, παρά τα χρόνια του, ορίστηκε να ηγηθεί της έρευνας της Εθνικής Επιτροπής Υγείας για τον νέο ιό, που έχει κλονίσει εκατομμύρια Κινέζους, οι οποίοι αυτές τις ημέρες ταξιδεύουν για τις διακοπές τους λόγω των εορτασμών για το κινεζικό σεληνιακό νέο, έτος που ξεκινούν το Σάββατο και συνοδεύονται από μία εβδομάδα αργίας.
Η ανακοίνωση που έκανε ο Τζονγκ την Δευτέρα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο–τοπικοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά υποστηρίξει ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας μετάδοσης είναι περιορισμένη–αύξησε τις ανησυχίες για την επιδημία. Το ίδιο βράδυ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να αναληφθεί αποφασιστική δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης.
Ο Τζονγκ, ο οποίος φημίζεται επίσης για το μυώδες σώμα του, με φωτογραφίες του να σηκώνει βάρη να κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο, έγινε ευρύτερα γνωστός το 2003, όταν η Κίνα κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε μια μεγάλων διαστάσεων επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).
Την Τρίτη, ο ίδιος είπε σε ενημέρωση του Τύπου στην πόλη Γκουανγκζού της νότιας Κίνας, όπου διαμένει, πως η κυβέρνηση υπήρξε ειλικρινής ως προς την αναφορά των κρουσμάτων και ως προς την διαχείριση της επιδημίας.
Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανεστάλη σήμερα το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη–κάτι το οποίο, σύμφωνα με πηγές, είχε προτείνει ο Τζονγκ.
Ο Τζονγκ και η Εθνική Επιτροπή Υγείας δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν.
Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει τους αξιωματούχους ότι θα αντιμετωπίσουν την δημόσια κατακραυγή αν συγκαλύψουν κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Τόλμησε να μιλήσει
Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση των αρχών, σε σχέση με το 2003, όταν σε μια ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας ο Τζονγκ, ένας πνευμονολόγος με ειδίκευση στις νόσους του αναπνευστικού, έδωσε στα μέσα ενημέρωσης την απαισιόδοξη, αλλά ειλικρινή αξιολόγησή του για τη σοβαρότητα της κρίσης με τον SARS.
Οπτικό υλικό από την εποχή εκείνη τον δείχνει να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για το πόσο λίγα πράγματα είχαν γίνει τότε κατανοητά σχετικά με την προέλευση, μετάδοση και θεραπεία του SARS.
Σε ένα ντοκιμαντέρ του CCTV το 2016, το οποίο εξήρε τον Τζονγκ επειδή “τόλμησε να προσφέρει θεραπεία και τόλμησε να μιλήσει”, ο ίδιος θυμάται έναν δημοσιογράφο να ρωτάει, μεσούσης της επιδημίας του SARS, αν η νόσος βρισκόταν υπό έλεγχο.
“Δεν μπορούσα να το αποκρύψω. Απάντησα ότι δεν είναι καθόλου υπό έλεγχο”.
Έως και 774 άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία του SARS, η οποία έπληξε σχεδόν 30 χώρες.
Η συμβολή του Τζονγκ υπήρξε καταλυτική στις προσπάθειες της Κίνας να κατανοήσει και να καταπολεμήσει τον ιό.
Ενώ ο SARS άφησε τις υγειονομικές αρχές της Κίνας να δίνουν μάχη να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του λαού, ο Τζονγκ αποθεώθηκε για την ακεραιότητά του και έχει παραμείνει έκτοτε δημόσιο πρόσωπο παρεμβαίνοντας σε θέματα δημόσιας υγείας όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση και η ασφάλεια των τροφίμων.
“Ποιό είναι το νόημα να είσαι παγκοσμίως πρώτος στο ΑΕΠ, αν είναι υπό αμφισβήτηση το φαγητό, το νερό και ο αέρας που αναπνέεις;”, είδε διερωτηθεί σε μια συνέντευξή του στα κινεζικά μίντια το 2013.